Uutisviikko
tiede

3D-tulostus ei tee ihmeitä
Esineiden pikavalmistusta kotona on hehkutettu jo liiankin kanssa.
Tekniikkalehdissä on pari vuotta kirjoitettu suurin odotuksin niin sanotusta pikavalmistuksesta eli 3D-tulostuksesta. Tällä tarkoitetaan tiedostolle tallennetun mallin valmistamista fyysiseksi esineeksi 3D-tulostimen avulla.
Tavallista mustetta paperille tulostavan printterin näköinen 3D-tulostin pursottaa esimerkiksi muovista kerros kerrokselta halutun esineen. Kalliimmat laitteet tulostavat jopa metallia tai lasia.
Tulostimella voi valmistaa muutamassa kymmenessä minuutissa esimerkiksi erilaisten koneiden ja laitteiden varaosia, joiden toimitusta valmistajalta voisi muuten joutua odottamaan viikkoja.
Tulostettava muovi on laitteessa usein lankakerää muistuttavana nauhana, metalli taas yleensä jauheena. Tulostuspää kuumentaa materiaalin ja pursottaa sen tulostusalustalle. Materiaali kovettuu hetkessä, ja esine valmistuu vähitellen kerros kerrokselta.
TEOLLISUUDESSA on käytetty kalliita 3D-tulostimia jo vuosikymmeniä esimerkiksi pienoismallien valmistamiseen. Nyt tekniikka on kuitenkin yleistynyt myös kodeissa, kun 3D-tulostimia saa halvimmillaan muutamalla sadalla eurolla.
Hurjimmissa visioissa 3D-tulostuksen on ennustettu merkitsevän uutta teollista vallankumousta. Siinä missä tuotteiden valmistus on aiemmin vaatinut suuria tehtaita, voisi kotikäyttäjä uuden tekniikan avulla suunnitella ja tulostaa itselleen suoraan tuotteita kotioloissa.
Monesti uuteen teknologiaan liitetään mediassa liioiteltuja odotuksia. Tätä niin sanottua hypetystä seuraa yleensä illuusioiden murtumisen vaihe, jossa media julistaa, ettei suurta vallankumousta tullutkaan. Osa tekniikoista unohdetaan, mutta parhaat jäävät elämään, ja vuosien mittaan ne otetaan laajamittaiseen käyttöön ja ne alkavat lopulta lunastaa lupauksiaan.
Markkinatutkimusyhtiö Gartner julkaisee vuosittain paljon seuratun hypekäyränsä, joka kuvaa havainnollisesti yhtiön asiantuntijoiden arviota siitä, missä vaiheessa mediahehkutuksen vuoristorataa eri teknologiat ovat.
KOTITALOUKSIEN 3D-tulostus on nyt ollut toista vuotta Gartnerin yliviritettyjen odotusten huippukohdassa. Gartner arvioi, että 3D-tulostuksella on vielä 5–10 vuoden matka lupausten lunastamiseen.
Voi myös olla, ettei tulostus eli materiaalia lisäävät teknologiat sittenkään korvaa aiempia, materiaaleja työstäviä tekniikoita. Yhdysvaltalainen Mebotics-yhtiö on kehittänyt automaattisen pikavalmistimen, joka paitsi tulostaa, myös työstää.
Meboticsin Microfactory on tavallisen printterin kokoinen, pöydälle mahtuva laite, joka 3D-tulostamisen lisäksi osaa leikata, porata ja etsata muoveja, puuta ja joitakin metalleja, New Scientist -lehti kertoo. Laite on langattomasti yhteydessä internetiin, joten sitä voi kauko-ohjata mistä tahansa. Microfactory on täysin automaattinen robotti, eli se tekee esineen valmiiksi netistä ladattavan tiedoston mukaan.
Ajatus perinteisten valmistusmenetelmien integroimisesta 3D-tulostukseen perustui havaintoon, ettei pelkillä 3D-tulostimilla sittenkään ole mielekkäästi mahdollista valmistaa kaikkia haluttuja esineitä. ▪
KUVAT © JENS-ULRICH KOCH / AP