kronikka

dynaaminen 80-luku SK:ssa

Politiikan nuoret leijonat

Onko vika nuorissa vai politiikassa, kun suuri osa alle kolmekymppisistä jätti maalisvaaleissakin äänestämättä? Onko aika jo ajanut perinteisten puolueiden ohi ja muokannut maaperää vihreiden tapaisille avoimille kansanliikkeille? Vieläkö Suomesta löytyy edes nimeksi ideologisia ristiriitoja, vai ovatko konsensus ja sinipuna sammuttaneet viimeisetkin aatteen liekit? --- Vierainamme oli neljä poliitikkoa, tulevaisuuden ja osin nykypäivänkin vaikuttajaa ---.

Sdp:tä edusti suunnittelupäällikkö Tuomas Harpf, 30, juristi ja Hämeen Kansan entinen päätoimittaja, joka kummitteli demarien puoluesihteerikilvassakin vielä aivan kalkkiviivoilla. Kokoomuksesta paikalla oli oikeustieteen kandidaatti, kansanedustaja Ben Zyskowicz, 33. Hän on kaksi viime vuotta johtanut eduskunnan arvostettua perustuslakivaliokuntaa.

Vihreistä olimme kutsuneet Pekka Haaviston, 29-vuotiaan valtiotieteen ylioppilaan, joka istuu nyt eduskunnassa ensimmäistä kauttaan ja toimii mm. vaihtoehtoväen Suomi-lehden päätoimittajana. Joukon kuopus oli kepun suunnittelusihteeri, 25-vuotias valtiotieteen ylioppilas Olli Rehn. Mikkelistä kotoisin olevana hän oli myös joukon ainoa ei-helsinkiläinen.

---

Viikkoa ennen tapaamistamme (...) suuri uutinen oli jälleen kerran nuorten äänestysaktiivisuus, joka näytti jos mahdollista yhä vain laimentuneen entisestään. Selvityksen tekijä, professori Tuomo Martikainen ei epäröinyt syyttää kehityksestä poliitikkoja itseään. Näillä ei hänen mukaansa ole ollut nuorille käytännössä mitään annettavaa. J

SK 24/1987 (12.6.1987) Tuomo Lappalainen: ”Politiikan nuoret leijonat.”

valinnut Sakari siltala

Vuosikymmenet SK:ssa

SK 10/1966

Sosiaaliministeri Sorkiokin lupasi laihtua intialaisten lasten hyväksi.

SK 10/1976

Kirjeitä UKK:n myllystä.

SK 10/1986

Olof Palmen murha.