Uutisviikko

◼	Pohjois-Korea julkaisi 4. maaliskuuta kuvan, jossa sen mukaan on kyse uuden raketinheitinjärjestelmän testilaukaisusta.
Pohjois-Korea julkaisi 4. maaliskuuta kuvan, jossa sen mukaan on kyse uuden raketinheitinjärjestelmän testilaukaisusta.

Ulkomaat

Kimin aseidenkalistelu jatkuu

Yhdysvaltain sotaharjoitus ja YK:n pakotteet kiihdyttävät Pohjois-Korean kilpavarustelua ja ydinkokeita.

Yhdysvaltain ja Etelä-Korean jokavuotiset sotaharjoitukset raivostuttavat aina Pohjois-Ko­reaa, joka pitää niitä miehityksensä valmisteluna.

Nyt kiukku hipoo hysteriaa.

Harjoitusten alla 7. maaliskuuta Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ilmoitti armeijalleen, että sen puolustusstrategian avain on oikeus ennalta ehkäiseviin ydiniskuihin. Hän uhkasi iskuilla Yhdysvaltoja ja Etelä-Koreaa, jonka presidentti Park Geun-hye ”ei ole nainen, vaan paholainen”.

Pohjois-Korean näkökulmasta Kimin uhkaus on looginen. Sotaharjoituksissa Yhdysvallat ja Etelä-Korea hiovat ensi kertaa ennalta ehkäiseviä täsmäiskuja Pohjois-Korean johtoa sekä sen ydinase- ja ohjusvarikkoja vastaan. Harjoituksiin osallistuu ennätykselliset 300 000 korealaissotilasta ja 17 000 amerikkalaista.

Kim saattaa aidosti uskoa, että supermodernien pommikoneiden, sukellusveneiden ja merijalkaväen kerääntyminen rajalle merkitsee tällä kertaa oikeaa uhkaa.

Ilmapiiri on poikkeuksellisen kireä Pohjois-Korean viimeaikaisen ydinase- ja ohjusuhittelun takia. Juuri nyt Korean niemimaalla eletään maahyökkäyksen ihanneoloissa: talvi on ohi, mutta maaperä vielä kova eivätkä riisilakeudet veden peitossa.

Harva kenraali uskaltaa väittää vastaan Kimille, sillä 33-vuotias diktaattori on tehnyt laajoja ja armottomia puhdistuksia armeijan johdossa.

Kimin jyrkkyyttä lisää hänen kiireensä lujittaa asemansa horjumattomana johtajana ennen työväenpuolueen seitsemättä kansankongressia.

Toukokuussa pidettävä kongressi on puoluekokousta paljon tärkeämpi tapahtuma. Kun se pidettiin viimeksi vuonna 1980, Kimin isä Kim Jong-il pohjusti tulevan valtaannousunsa täyttämällä tärkeät johtotehtävät kannattajillaan.

Nyt on Kimin vuoro sinetöidä valtansa. Virallisesta voitonvarmuudestaan huolimatta ”Suuri seuraaja” näyttää kuitenkin neljän vuoden valtakautensa aikana ajaneen itsensä ja Pohjois-Korean sekä ulko- että sisäpoliittisesti ahtaampaan nurkkaan kuin perhedynastiaa häntä ennen luotsanneet isoisänsä ja isänsä.

Armeijan ja puolueen johto ovat sekaisin ja varpaillaan jatkuvien yllättävien puhdistusten takia. Pakotteet haukkaavat ison palan Pohjois-Korean valuuttatuloista. Kiire ja kokemattomuus lisäävät virhear­vioiden riskiä.

Kovin kolaus Kimin arvovallalle on Kiinan näkyvä turhautuminen hänen tempauksiinsa.

YK vastasi ydin- ja ohjuslaukaisuihin uusilla, selvästi ­aiempaa tiukemmilla pakotteilla. Tällä kertaa Peking ei vastustanut niitä vaan päinvastoin valmisteli paketin yhteistyössä Yhdysvaltain kanssa.

Vastatoimien nopeus, jyrkkyys ja Kiinan osuus niissä olivat Kimille ilmeisesti paha yllätys.

Peking ei Kimin toiveista huolimatta ole järjestänyt hänen kanssaan ainuttakaan huipputapaamista. Arkkivihollisen Etelä-Korean johtajat ovat sen sijaan tavanneet Kiinan ylintä johtoa kolmessa vuodessa peräti kuusi kertaa – lämpimässä hengessä.

Sotaharjoitus jatkuu aivan puoluekongressin kynnykselle huhtikuun loppuun asti. Säilyttääkseen kasvonsa Kim Jong-unilla ei ole muuta mahdollisuutta kuin jatkaa jyrkkää linjaansa.

Käytännössä tämä avaa portit Pohjois-Korean viidennelle ydinkokeelle jo pikapuoliin.

Se voi tapahtua yhtä yllät­täen kuin edellinenkin, jota länsi ei satelliittikuvien tai tiedustelutiedon avulla osannut ennakoida lainkaan. J

Hannu Pesonen

Ohjuskilpi nousee?

Pohjois-Korean iskukyky ja ydinaseohjelma eivät ole yhtä vahvoja kuin sen uhkaukset – vielä. Se kykenee jo laukaisemaan mannertenvälisen ohjuksen, mutta ei saattamaan sitä ehjänä takaisin maan ilmakehään saati osumaan kohteeseensa.

Helmikuussa satelliitin kiertoradalleen vieneen Unha 2 -kantoraketin toimintasäde ja -kyky näyttää silti selvästi kasvaneen. Tammikuinen ydinräjäytys oli edellisiä vahvempi, vaikka jäi kauas Kimin kehuman järeän vetypommin mitoista.

Etelä-Korea nopeuttaa­ ydinhyökkäyksiltä suojaavan ohjuskilven valmistelua. Yhdysvaltain Thaad-järjestelmä tuhoaisi ohjukset 150 kilometrin korkeudessa eikä matalalla ja lähellä kuten nykyiset Patriotit. J