kohtaamiset

◼	Ralph Fiennes ja  Tilda Swinton kohtaavat  Välimerellä.
Ralph Fiennes ja Tilda Swinton kohtaavat Välimerellä.

elokuva

Kerrankin kunnon lurjus

Ralph Fiennes löysi itsestään tanssivan demonin.

Karaokea laulava, viinaanmenevä ja kerta kaikkiaan hermoille käyvä lurjus. Musiikkituottaja Harryn roolihahmo ei ole ihmistyyppiä, jota Ralph Fiennes yleensä esittää. Näyttelijä tietää sen itsekin.

”Yleensä näyttelen miehiä, jotka pidättelevät jotain sisällään. Harryyn mikään ei patoudu. Hän on ekstrovertti ja hyvin fyysinen ihminen, tai kenties demoni”, Fiennes kuvailee.

”En ole päässyt purkamaan fyysistä energiaa elokuvassa tällä tavalla ehkä koskaan.”

Katsojat muistavat Fiennesin huoliteltuna conciergena A Grand Budapest Hotelissa, viileän pedanttina agenttipomo M:nä kahdessa uusimmassa James Bond -seikkailussa sekä pikkutarkkana ohjaaja­snobina Hail, Caesarissa. Hävytön Harry on täysin toista maata: Rolling Stones -kontakteilleen leuhkiva viihdealan veteraani vetää huumeita ja flirttailee oman tyttärensä kanssa.

Uuden elokuvan nimi on A Bigger Splash, ja se on ihmissuhdetrilleri tai melodraama. Tilda Swinton näyttelee Harryn entistä naisystävää, rocktähti Marianne Lanea. Belgialainen Matthias Schoenearts esittää Mariannen uutta heilaa, kameramies Paulia, joka haluaisi ohjata dokumentin.

Vaikeasti lokeroitava elokuva on ohjaaja Luca Guadagninon näköinen, tyylitelty ja pöyhkeä. Ainakin se kertoo siitä, miten vaikeaa ihmisen on tasapainotella halua, myötätuntoa ja valtaa. Ei ole sattumaa, että päähenkilöt ovat taiteilijoita.

”Taiteilijat ovat itsekkäitä. Se on klisee, mutta totta. Taiteilijan pitää olla periksiantamaton ja pakkomielteinen. Itsekkyys on siis välttämätöntä. Joskus ihmiset ympärilläsi kärsivät sen vuoksi, että teet sen, mikä sinun pitää tehdä”, Fiennes kuvailee.

”Onnellisimmat perheet eivät tuota parasta taidetta. Minusta tuntuu, että perheonni ei tarjoa tarvittavaa vaaraa.”

Fiennes on itse ollut kerran naimisissa, parikymmentä vuotta sitten. Hän ei ole perustanut perhettä.

Elokuvassa Harry saapuu Välimerellä sijaitsevalle Pantellerian saarelle. Hän haluaa lämmitellä vanhaa heilaansa ja syrjäyttää hiljaisen Paulin. Ohjaaja rinnastaa Harryn uima-altaalle luikertelevaan käärmeeseen. Neljäntenä pyöränä pyörii Harryn parikymppinen tytär Penelope (Dakota Johnson), joka tietää olevansa haluttava. Marianne on kateellinen Penelopelle, Harry ja Paul mustasukkaisia toisilleen ja julmasta Penelopesta ei saa selkoa.

”Kateus ja mustasukkaisuus ovat näyttelijöille tuttuja tunteita. Tämä on raaka ala. Eivät kaikki näyttelijät ole katkeria, mutta kaikki joutuvat usein nuolemaan haavojaan.”

Hän kertoo itse kestäneensä paineet hyvin osin siksi, ettei ole kaikkein kilpailuhenkisin.

”Ja olen menestynyt. Olen joutunut siis kokemaan keskimääräistä vähemmän hetkiä, joina pitää hyväksyä, että tuo toinen tuossa, tuo rooliin valittu, on minua parempi, tai ainakin se, jota yleisö todennäköisemmin menee katsomaan.”

Fiennes virnuilee.

”Se on jotain, minkä useimmat näyttelijät kokevat jatkuvasti. Kaikki kokevat torjuntaa ja kritiikkiä, kaikki ikääntyvät.”

Suuri osa A Bigger Splashista on kuitenkin hedonistista nautiskelua ja Harryn kukkoilua auringossa. Fiennesillä on hämmentävän monta alastonuintikohtausta.

”Tanssi- ja karaokekohtausten kuvaaminen oli hauskinta. Kamera vain kävi, ja esitimme juhlivamme. Tai juhlimme." J

kalle kinnunen

A Bigger Splash elokuvateattereissa.

◼	Tuomari Nurmio ja Folk Liisa.
Tuomari Nurmio ja Folk Liisa.

musiikki

Ääniä pariskunnan keittiöstä

Tuomari Nurmio riisui kaiken turhan vanhoista rakkauslauluistaan.

Kaksi kitaraa, laulu ja stemmat. Muuta ei tarvita. Tuomari Nurmion uusin albumi syntyi elämänkumppani Liisa Eskolan kanssa ilman tutum­pi­en kokoonpanojen äijäremmiä.

Ihmemaassa on kokoelma rakkauslauluja, jotka ovat rikastuttaneet Nurmion tuotantoa 1970-luvulta saakka, mutta joita on kuultu keikoilla harvemmin.

Sovitukset ovat puolestaan aivan uusia. Jokunen raita sytyttää muistikuvat aiemmasta olomuodosta, mutta pääosin laulut tuntuvat jos eivät ihan uusilta niin ainakin rohkealla tavalla päivitetyiltä.

Vähäeleinen, folk-henkinen irrottelu toimii hienosti. Duotyöskentely riisuu kappaleista kaiken ylimääräisen kuorrutuksen, mikä korostaa tekstien sävyjä. Se että tulkinnat on tehnyt aikuinen pariskunta, lataa ulosantiin erityistä kipinää.

Hyvä humala ja rehevin kielikuvin hahmoteltu seksi nousevat keskeisiksi muutamassakin rallissa. Levyn intiimeimmissä vedoissa, kuten Liisa, iloitaan toisen läheisyydestä ja siitä arjen taiasta, jota rakkaudeksikin kutsutaan. Se jos mikä luo ihmemaan harmaaseen kaupunkiin.

Levyltä löytyy lisäksi lemmenteemaa sivuavia filosofisia pohdintoja, joista Vielä yksi opetus on kiteytyksistä ajattomimpia.

Nurmio mainitsi julkaisun yhteydessä, että albumille sisältyvän ”keittiömusiikin ja urbaanin sähköfolkin” koreilemattomat sanoitukset kertovat suurelta osin suoraan kaksikon omasta elämästä.

Sopii miettiä, millaisia videoita henkilökohtaisimmista teoksista irtoaisi, jos Hannu ja Liisa päättäisivät säväyttää vielä lisää ja tehdä jotain visuaalista nettiin. J

matti komulainen

Tuomari Nurmio & Folk Liisa: Ihmemaassa. Cd-levy. Sony Music.

© SF Film, Leif Laaksonen

Niina Repo: Kompleksi. 230 s. Siltala 2016.
Niina Repo: Kompleksi. 230 s. Siltala 2016.

kirja

Pettäjät ja petetyt

Revon arvoituksellinen romaani pettää lukijaa.

Kuudennessa romaanissaan Kompleksi Niina Repo kuvaa pettäjämiehiä ja petettyjä naisia. Petosyrityksen kohteeksi joutuu myös lukija, joka saa pitkin matkaa epäillä kertojan luotettavuutta.

Kompleksi on työpaikka, jossa yhdistyvät tieteen, taiteen ja liiketoiminnan huippuyksiköt. Firman hyvinvointitaiteilija Malla vetää ilo- ja runopajoja, joissa harjoitetaan ”arjen löytöretkeilyä”. Sitten alkavatkin yt-neuvottelut. Nykytyöelämän satiiri on melko nokkelaa.

Päähenkilö Niina toimii Kompleksissa akateemisena projektityöntekijänä. Niinan suosittu näyttelijämies Tuomas nostaa samassa yrityksessä palkkaa tittelillä Visiting Professor of Creative Exploring.

Tuomas on sarjapettäjä, joka ei edes kätke sikailujaan. Niina kestää jatkuvaa nöyryytystä, syövän sairastamisen ohessa. Kompleksi alkaa näyttää alistuskertomukselta.

Malla ehdottaa leikkiä, jossa työntekijät keksivät itselleen alter egon. Myötäilevälle Niinalle sellainen on kuriton Tanja. Olisi virkistävää, jos edes joskus saisi olla paha. Kostonhimo herää. Ei tosin ole selvää, onko Niinakaan viaton.

Tuomas katoaa Kompleksin juhlien jälkeen. Niinaa epäillään ja aletaan kuulustella. Kompleksi muuttuu psykologiseksi trilleriksi. Lukijaa ruokitaan vihjeillä, jotka voivat johtaa harhaankin.

Raskasta parisuhdetta ja sairautta käsitellään romaanissa kevyesti, mikä ei ole moite. Hahmot ovat paperin ohuita, mutta tärkeintä onkin tarinan pakoton, ripeä kulku. Jännite kestää varsin hyvin loppuun saakka.

Loppuratkaisu on harmillisen totinen ja sovinnainen. Tosi erotetaan selkeästi epätodesta. Lukijaa ei jätetä nautinnollisen hämmennyksen tilaan. Häntä petetään tahattomasti viimeisen kerran.

Kompleksi olisi voinut olla kompleksisempi. J

herman raivio