Uutisviikko

Raha

Kallista ydinvoimaa

Olkiluodon ranskalainen rakentaja on konkurssin partaalla.

Olkiluodon ydinvoimalan kolmosyksikön rakentamisesta saadut kokemukset osoittavat, että ydinvoimalabisnes on erittäin riskialtista puuhaa.

Voimalan hinnaksi sovittiin alun perin noin kolme miljardia euroa, mutta kustannukset ovat nousseet jo kolminkertaisiksi. Sitä paitsi ydinvoimalla tuotettu sähkö ei ole lähimainkaan kannattavaa sähkön nykyisillä markkinahinnoilla.

Olkiluodon kolmosyksikön piti valmistua syksyllä 2009. Ulospäin voimala näyttää jo valmiilta. Järjestelmän testaaminen ja virittely vievät kuitenkin aikaa, ja varsinaiseen sähköntuotantoon päästään aikaisintaan vuoden 2018 lopulla eli yli yhdeksän vuotta alkuperäisestä aikataulusta myöhässä.

Teollisuuden voima TVO ja ranskalainen laitostoimittaja Areva kiistelevät kansainvälisen kauppakamarin välimiesoikeudessa siitä, kuka tappiot maksaa. Kanteiden ja vastakanteiden yhteissumma kohoaa yli kuuteen miljardiin euroon.

TVO laskee, että laitoksen viivästyminen aiheuttaa yh­tiölle joulukuuhun 2018 mennessä noin 2,6 miljardin tappiot. Areva vaatii puolestaan TVO:lta 3,52 miljardin euron korvauksia. TVO pitää vaatimusta perusteettomana, sillä voimala tilattiin aikoinaan kiinteähintaisena, avaimet käteen -periaatteella.

Olkiluoto on ollut Arevalle erittäin raskas hanke. Yhtiö on tehnyt tappiota jo viisi peräkkäistä vuotta ja on pahasti velkaantunut.

Areva olisi jo konkurssissa, ellei se olisi valtionyhtiö. Ranska on maailman johtava ydinvoiman käyttäjä. Valtio omistaa Arevasta 86,5 prosenttia, joten sen toiminta turvataan hinnalla millä hyvänsä.

Vuonna 2014 Arevan tulos oli peräti 4,8 miljardia euroa miinuksella, mutta mukana oli suuria alaskirjauksia myös muualta kuin Olkiluodosta. Viime vuoden tappio saatiin puristettua kahteen miljardiin euroon.

Alkuvuodesta Areva oli niin pahassa rahapulassa, että yhtiön lähes 42 000 työntekijän palkanmaksu vaarantui. Yhtiön johto onnistui kuitenkin neuvottelemaan kuuden rahoittajapankin kanssa 1,1 miljardin euron hätälainan, jolla toiminta saadaan jatkumaan toistaiseksi.

Ranskan hallitus on luvannut pääomittaa yhtiötä noin viidellä miljardilla eurolla. Hallituksen kehittelemän pelastussuunnitelman mukaan yhtiö jaetaan kahtia ja ydin­reaktoreita rakentava Areva NP liitetään Ranskan valtion omistamaan sähköjättiin EDF:ään 2,5 miljardin euron kaupalla. Yksityiskohtia hierotaan edelleen. Kaupan uskotaan toteutuvan aikaisintaan ensi vuonna.

Areva haluaisi myydä yhtiöstä 85 prosenttia. EDF on kuitenkin kiinnostunut selvästi pienemmästä siivusta. Eikä se suostu ottamaan Olkiluodon viivästymisen aiheuttamia miljarditappioita niskoilleen.

Areva aikoo leikata yhtiöstä maailmanlaajuisesti jopa 6 000 työpaikkaa. Se on herättänyt TVO:ssa aiheellisen huolen siitä, pystyykö yhtiö ylipäätään viemään Olkiluodon hankkeen maaliin asti. Olkiluodon työmaalla hääri alimmillaan 500 työntekijää. TVO:n helpotukseksi määrä on nostettu nyt 2 400:aan.

Ranskan talousministeri Emmanuel Macron keskusteli tilanteesta tammikuussa elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk) kanssa. Macron toivoi, että TVO:n ja Arevan väliseen korvauskiistaan saataisiin poliittinen sopu. Rehnin mukaan Suomen hallituksella ei mitään tarvetta tai mahdollisuutta ”ohjeistaa yksityisiä yhtiöitä”. J

teppo tiilikainen 

YDINVOIMAN osuus Suomessa tuotetusta sähköstä vuonna 2014. Tilastokeskus.
YDINVOIMAN osuus Suomessa tuotetusta sähköstä vuonna 2014. Tilastokeskus.

Ranska on täysin riippuvainen ydinvoimasta

Ydinvoimalabisnestä pidettiin aikoinaan rahasampona, mutta nykyään sijoittajat välttelevät sitä suurten riskien vuoksi. Ydinvoiman osuus maailman sähköntuotannosta on laskenut 1990-luvun alusta lähtien ja on nykyisin noin 11 prosenttia.

Maailmassa on käytössä kaikkiaan 438 ydinvoimalaa 30 eri maassa. Kaikkein riippuvaisin ydinvoimasta on Ranska, jossa sen osuus on noin 75 prosenttia.

Uusia reaktoreita on rakenteilla 67. Suurin osa niistä nousee Aasian maihin kasvavan sähköntarpeen tyydyttämiseksi.

Kiina pyrkii korvaamaan ydinvoimaloilla saastuttavia hiilivoimaloita. Persian­lahden öljyvaltioissa ydinvoimalla on tarkoitus tuottaa sähköä veden puhdistamiseksi juomakelpoiseksi.

Suomessa on käytössä neljä ydin­reaktoria. Viidennen toivotaan valmistuvan Olkiluotoon syksyllä 2018. Lisäksi Fennovoima rakennuttaa Pyhäjoelle uutta voimalayksikköä, jonka on määrä valmistua vuonna 2024. J