Mutta mitä mieltä sä oot?

Pääkirjoitus: Vaalikone on todennäköisesti 2000-luvun merkittävin uusi keksintö, jolla nuoria on saatu aktivoitua äänestämään, kirjoittaa päätoimittaja Ville Pernaa.

Profiilikuva
pääkirjoitus
Teksti
Ville Pernaa
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden päätoimittaja.

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Vaalikone on suomalainen keksintö. Ylen Erkki Vihtonen sovelsi kansainväliset esikuvat suomalaiseen poliittiseen järjestelmään: jo vuoden 1996 eurovaaleissa ehdokkailta kysyttiin suoraan kannat vaalikoneen laatijoiden kysymyksiin.

Vuonna 1999 Ylen vaalikone oli ensimmäistä kertaa käytössä eduskuntavaaleissa. Pian vaalikoneita alkoivat tehdä myös Helsingin Sanomat ja Alma Media. Tämän kevään eduskuntavaaleissa voidaankin viettää vaalikoneen 20-vuotisjuhlia.

Vaalikoneen merkitys äänestyspäätöksissä on kasvanut kaiken aikaa erityisesti nuorimmilla äänestäjillä. Vuonna 1999 kone vaikutti noin joka kymmenennen alle 35-vuotiaan äänestyspäätökseen. Viime vaaleissa vaalikoneella oli suuri tai jopa ratkaiseva merkitys useammalle kuin joka toiselle alle 35-vuotiaalle.

Vaalikone on siis todennäköisesti 2000-luvun merkittävin uusi keksintö, jolla nuoria on saatu aktivoitua äänestämään.

 

Pitkään vaalikoneet muistuttivat ennakoitavuudessaan käkikelloa. Varsinkin politiikkaa seurannut ihminen suunnilleen tiesi, minkä näköinen lintu luukusta tulee.

Tänä keväänä monet vaalikoneet ovat saaneet uuden muodon. Niissä on huomioitu enemmän puolueiden vastausten kokonaisuutta ja arvokysymyksiä. Koneet ovat alkaneet muuttua selvänäkijöiksi.

Koska vaalikoneen merkitys nuorille on niin suuri, on hienoa, että Yle Kioskilla on juuri heille suunnattu Vaalibotti-niminen vaalikone. Vaaleihin mennessä sen tekee noin 100 000 pääosin nuorta äänestäjää.

Vaalibotti chattailee puhekielisen tuttavallisesti, johdattelee videoilla kysymyksiin tai väitteisiin ja kysyy lopuksi vastaajalta: ”Mutta mitä mieltä sä oot?”

Yritys on hyvä, mutta bottia ei ole rakennettu ihan oikein. Kysymyskokonaisuus on painottunut teemoihin, jotka ovat kaikkein lähimpänä niin sanottua liberaalia vasemmistoa edustavia pienpuolueita.

Erityisen ongelmallista tämä on, kun kyseessä on koko kansan Ylen tuote.

 

Jos nuorille suunnattu, vahvasti ajassa kiinni oleva vaalibotti olisi julkaistu vaikkapa talvisodan jälkeen, olisi se voinut olla nimeltään Isänmaabotti ja edetä seuraavasti:

”Talvisodan rauhanehdoissa menetettiin Viipuri, Suomen melkein toiseks suurin kaupunki ja Karjala. Mitä mieltä sä oot tästä?”

”Moni on sitä mieltä, että hyvä elämä tulevaisuudessa vaatii sitä, että nää epäreilusti menetetyt alueet pitäis vallata takaisin. Mutta mitä mieltä sä oot?”

Johtopäätöksenä voisi monelle nuorelle tulla: ”Just sua lähimpänä oleva puolue on IKL ja kauimpana olevat puolueet ovat Sdp ja Svenska vänstern.”

Ja vielä: ”Ai niin muistithan sä, että ”kommareita ei voi äänestää, koska niiltä on poliittinen toiminta kokonaan lailla kielletty.”