Kun luen Trump-sammakosta, etsin alkuperäisen lausunnon – videolta

KOLUMNI: Yleisö ei halua asiallista Trumpia, vaan median esittämän karikatyyrin, kirjoittaa Pasi Kivioja.

Profiilikuva
Donald Trump
Teksti
Pasi Kivioja
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Amerikkalaistunut suomalaiskaverini pöyristyi täkäläisen median tavasta vääristellä Donald Trumpin sanomisia. Kaveri oli katsonut Trumpin tv-puheet tarkkaan ja piti niistä tehtyjä uutisia silkkana propagandana.

Meillä siteerataan usein Trumpiin nihkeästi suhtautuvaa amerikkalaismedian liberaalia siipeä. Esimerkiksi Washington Post on ilmoittanut pitävänsä Trumpia uhkana demokratialle.

Kesäkuussa uutisoitiin Trumpin vihjanneen, että presidentti Barack Obama olisi sekaantunut Orlandon ampumiseen. Väite oli peräisin Washington Postista, joka myöhemmin lievensi otsikon sanamuotoa.

Se, mitä Trump oikeastaan vihjaili, ei ole selvinnyt vieläkään. ”Katsokaa, meitä johtaa ihminen, joka ei ole kova eikä älykäs – tai sitten hänellä on jotain muuta mielessään”, Trump sanoi Obamasta. ”Jotain on meneillään. Se on käsittämätöntä.”

 

Heinäkuussa uutisoitiin Trumpin usuttaneen Venäjää murtautumaan Hillary Clintonin sähköposteihin. Trump sanoi: ”Russia, if you’re listening, I hope you’re able to find the 30 000 emails that are missing.” Viestien löytäminen (find) tulkittiin kehotukseksi vieraalle valtiolle hakkeroitua (hack) yksityisiin viesteihin.

Elokuussa maanpetturista sukeutui pikkulasten vihaaja. Trumpin uutisoitiin heittäneen ulos vaalitilaisuudessa itkeneen vauvan. Ilkeän Diili-sedän sanailusta saa videolta eri käsityksen kuin uutisista. Trump reagoi lapsen ääniin ensin lämminhenkisesti ja myöhemmin vaikuttaa vitsailevan ironisesti. Ketään ei heitetty pihalle.

 

Mitä olisi ehdokas Trump ilman solvauksia? Yleisö ei halua asiallista Trumpia, vaan median esittämän karikatyyrin. Jos ehdokkaan sanoma on epäselvä, toimittajat kirkastavat sen otsikkoon mielikuvansa mukaisesti. Kun tajunnanvirta tiivistetään vielä uutiseksi vieraalle kielelle, ollaan jo aika kaukana alkuperäisistä ajatuksista. Trump tarjoaa itse aseet kielteiseen tulkintakehykseen hyökkäävällä retoriikallaan ja huolta herättävillä mielipiteillään.

Kun luen uutisista uudesta Trump-sammakosta, kaivan esiin alkuperäisen lausunnon videolla. Luotan videoon enemmän kuin siteerauksiin lehdissä. Tv-persoona Trump kääntyy kovin hankalasti tekstiksi.

 

Kirjoittaja Pasi Kivioja on vapaa toimittaja, yrittäjä ja Suomen Kuvalehden Mediaansekaantuja-blogisti.