Työttömyys ei saisi pakottaa ketään muuttamaan

Profiilikuva
Blogit Megafoni
Kirjoittajat ovat pääkaupunkiseudulla asuvia nuoria. Nuorten Ääni -toimitus tuo nuorten näkökulmia esille mediassa.

Suuriin kaupunkeihin muutetaan paljon työn perässä, koska ihmisten on niin vaikeaa saada työpaikkaa omalta kotiseudulta. Helsinkiinkin muutetaan, koska Helsinki on Suomen suurin kaupunki, jossa on eniten vapaita työpaikkoja.

Venäjältä Pietarista kotoisin oleva Irina (kuvassa) ja Järvenpäässa aiemmin asunut Merja ovat molemmat muuttaneet työn perässä Helsinkiin. Merja kertoo, että omalta kotiseudulta, pienestä kaupungista on vaikea saada työtä. "Varmaan maaseudulla on usein ollut niin, että joku lapsista on jatkanut maatilan toimintaa ja muut ovat keksineet jotain muuta työtä", sanoo Merja. Kuva: Naima Ibrahim
Pietarista kotoisin oleva Irina (kuvassa) ja Järvenpäässa aiemmin asunut Merja ovat molemmat muuttaneet työn perässä Helsinkiin. Merja kertoo, että omalta kotiseudulta, pienestä kaupungista on vaikea saada työtä. ”Varmaan maaseudulla on usein ollut niin, että joku lapsista on jatkanut maatilan toimintaa ja muut ovat keksineet jotain muuta työtä”, sanoo Merja.
Kuva: Naima Ibrahim

Nuoret suunnittelevat usein jo lukioikäisinä, että he lähtevät isoon kaupunkiin opiskelemaan. Monilla on isoja urasuunnitelmia ja niitä yritetään toteuttaa siellä, missä elää paljon ihmisiä ja on paljon mahdollisuuksia. Nuoret sopeutuvat usein nopeasti kaupunkielämään. Toisaalta monille ihmisille on hyvin vaikeaa, jos joutuu lähtemään kotiseudulta työn perässä. Monilla on perhe omalla kotialueella. Aina ei myöskään ole helppoa sopeutua uuteen paikkaan.

Kaikki ihmiset eivät tykkää muuttaa kaupunkeihin. Jotkut ihmiset haluavat asua ja työskennellä heille tutussa paikassa, varsinkin vanhemmat ihmiset. On olemassa ihmisiä, jotka ovat hyvin koulutettuja, mutta heidän on vaikea saada työtä omalta kotiseudulta. Yrittäminen on yksi mahdollisuus parantaa tilannetta, vaikka pienissä kaupungeissa on vaikeampi aloittaa yritystoimintaa, koska itse markkinat ovat pienemmät. Olisi hyvä, jos yrittäjät loisivat työmahdollisuuksia myös maaseudulla ja suuret yritykset veisivät toimintojaan pienemmille paikkakunnille, jotta ihmiset saisivat työpaikkoja omilta kotiseuduiltaan eikä heidän tarvitsisi muuttaa toisiin kaupunkeihin ja aloittaa elämäänsä alusta. Työpaikkojen luomiseen tarvitaan tukea myös valtiolta.

Isoihin kaupunkeihin muuttaminen ei ole uusi asia. Esimerkiksi Lappi on alue, jossa on vähän ihmisiä ja josta monet muuttavat pois. Helsingissä on asuntopula ja asuntojen hinnat ovat hyvin korkeat. Isoissa kaupungeissa on paljon liikennettä ja sen takia kaupunkien ilmalaatu on usein huonompi kuin maaseudulla.

Sairaalat ja terveysasemat ovat hyvin täynnä erityisesti alueilla, missä asuu paljon ihmisiä. Hoitoon pääsy vaatii usein paljon aikaa. Esimerkiksi jos on pääsärky ja haluat lääkäriltä ajan, et saa sitä heti.

Kaupungissa on paljon ihmisiä, roskat näkyvät kaduilla ja kaikki eivät välitä niin paljoa omasta asuinalueestaan. Vaikka kaupungeissa siivottaisiin kuinka hyvin, niissä ei ole koskaan yhtä siistiä kuin maaseudulla.

Isoissa kaupungeissa kilpailu on kovempaa. Esimerkiksi lukioon on vaikeampi päästä. Myös kiireinen elämä voi aiheuttaa stressiä. Ympäristöllekään ei ole hyödyksi, että kaupunki rakennetaan täyteen taloja, koska ihmiset tarvitsevat luontoa ympärilleen. Ihmisten pitää huomioida, että on hyvä, että ihmisiä asuu eri alueilla. Muuten kaikki ihmiset rupeaisivat ajattelemaan asioista samalla tavalla.

Ihmiset tarvitsevat työtä ja työn takia muuttaminen jatkuu myös tulevaisuudessa. Sama ilmiö näkyy myös globaalisti. Suomalaiset muuttavat myös ulkomaille. Muuttaminen ja työn aloittaminen uudella alueella voi vaikuttaa hyvin eri tavalla eri ihmisiin. Jotkut sopeutuvat todella nopeasti, joillain saattaa olla hankaluuksia ja se on ihan luonnollista. Mutta ihmisten pitäisi ainakin huomioida, ettei elämää ole vain kaupungeissa.