Helsingin kaupungin nuorisopalveluiden Nuorten Ääni -toimituksen blogi.

Miksi nuorisotoimenjohtaja ei kuuntele nuoria?

Robert Sundman
Blogit Megafoni 9.4.2010 16:00

Nuorten osallistuminen yhteiseen päätöksentekoon Helsingissä ei tunnu toimivan. Nuoret ovat toistuvasti vaatineet päättäjien ja heidän yhteisissä keskustelutilaisuuksissaan esimerkiksi nuorisovaltuustoa Helsinkiin, mutta mitään ei ole tapahtunut.

Käsittelin aihetta maaliskuun lopulla julkaistussa Helsingin Sanomien lehtiartikkelissani. Kirjoitin siitä, kuinka nuorisotoimenjohtaja Lasse Siuralan perustama ryhmä alkaa pohtia nuorten vaikuttamismahdollisuuksia.

Nuorisotoimenjohtajalla on Helsingissä verrattain tärkeä työ: johtaa nuorisoasiainkeskusta, jonka tavoitteena on viraston sivujen mukaan ”tuottaa yhdessä nuorten kanssa monipuolisia kulttuuri- ja harrastepalveluja sekä edistää nuorten yhteiskunnallista osallistumista”. Nyt on käynyt niinkin ikävästi, että aktiiviset nuoret yrittävät saada byrokraattista ja vanhanaikaista nuorisoasiainkeskusta toimimaan. Nuorten organisoima ”Menikö vähän överiksi?” -mielenosoitus järjestetään ensi viikolla Siuralan ryhmän kokoontumisen aikana protestiksi nuorisotoimen toimimattomuudelle.

Suomessa on arviolta runsaat kaksisataa nuorisovaltustoa, joiden tarkoituksena on toimia alueen nuorten edunvalvojina. Helsingin naapurissa, Espoossa, nuorisovaltuusto perustettiin jo vuonna 1997. Nyt, vuonna 2010, Helsingissä vasta pohditaan nuorten vaikuttamisjärjestelmän kehittämistä. Lisäksi alle 18-vuotiaita nuoria, siis niitä, joiden vaikuttamismahdollisuuksien lisäämistä olisi tarkoitus pohtia, ei nuorisotoimenjohtaja ole kutsunut mukaan pohdintoihin.

Pelottavatko nuoret ja nuorten ideat nuorisoasiainkeskusta? Entä mikä onkaan nuorisotoimen todellinen tehtävä? Onko se sittenkin vain aktivoida nuoria näennäiseen vaikuttamistoimintaan? Nuorten ja päättäjien yhteiset keskustelutilaisuudet, joita nuorisotoimenjohtaja Siurala tarjoaa vaihtoehdoksi nuorisovaltuustolle, ovat toki hauskaa vaikuttamisleikkiä. Ne eivät kuitenkaan anna nuorille suoria vaikuttamismahdollisuuksia. Nuorten etujen ajaminen on pitkäjänteistä työtä, joka ei onnistu ainoastaan kerran vuodessa tapahtuvalla tapaamisella.

Toivottavasti nuorisotoimenjohtajalla olisi joskus aikaa eksyä virastonsa internetsivuille ja kerrata työpaikkansa tavoitteet. Nuoria pitää kuulla heitä koskevissa asioissa. Sitä vaaditaan nuorisolaissakin.

Robert Sundman

Keskustelu

Hyvä havainto, Robert! Hienoa kun nostit asian tapetille. Koska tämä Helsingin nuorisovaltuuttomuus on perseestä, jos puhutaan lievästi. Käyn koulua Helsingissä, mutta asun Espoossa. Espoossa ystävilläni on todellinen mahdollisuus vaikuttamiseen, vaikkakin vain itseään koskeviin asioihin. Mutta entäs täällä koulukaupungissani? None of that.

Eikös Nuhe tähtää nuorisovaltuuston perustamiseen? Aika pitkään se on tehnyt hommiaan, mutta mitään ei ole nähtävästi otettu vastaan sieltä neuvottelupöydän toiselta puolelta.

Nuorten asiat myös nuorille, heitä on kuultava päätöksenteossa ja heillä tulee olla näin oikeus vaikuttaa.

Mahtavaa, että kirjoitit tästä! Kiitos!

Ja haluan tässä jatkaa tämän mielenosoituksen mainostusta, Facebookissa voi ilmottautua tulevansa osoitukseen, http://www.facebook.com/group.php?gid=109490905752259#!/event.php?eid=112212085469971&ref=ts , jos linkki ei toimi, kannattaa etsiä Naamakirjasta ”Menikö vähän överiksi?”:llä.

Osoitus on Harjun nuorisotalon edustalla (Aleksis Kiven katu 1-3), klo 14.30. Jos olet kiinnostunut, tule ihmeessä mukaan ja kutsu ystäväsikin! Kaikki ovat tervetulleita mukaan :)

Iina Pärssinen

Puheenjohtaja
Nuorten vaikuttajaryhmä KOVA

(ja mukana järjestämässä osoitusta)

Jostain olisi syytä selvittää Lasse Siuralan ikä. Kun hän -70-luvun alkupuolella ollut opettajana YO:lla, lienee yli 60-vuotias. Eikö määräaikaisuus sopisi ko. tehtävään?

Tärkeä näkökulma. Tietääkö kukaan, mitä nuorten aloitteelle yhdestä psykologikäynnistä osana kouluterveydenhoitoa on tapahtunut? television vaalikeskustelussa puitiin nuorten aloitetta, jota ei oltu käsitelty kunnissa, mutta sen koommin asiasta ei ole kuulunut. Järkevä ehdotus ja hienoa, että nuoret suhtautuvat itse vastuullisesti omaan hyvinvointiinsa useissa asioissa. Mielestäni kouluissa voisi olla myös mielenterveysoppia, jossa neuvottaisiin arkisissa mielenterevyttä vahvistavissa asioissa.

”Suomen väestöstä alle 30-vuotiaita on noin kaksi miljoonaa, josta noin puolet on 15-24-vuotiaita. Nuorisolaki, jonka tarkoitus on edistää nuorten aktiivista kansalaisuutta ja sosiaalista vahvistumista, koskee alle 29-vuotiaita”. Tietopaketti nuorille http://www.suomi.fi/suomifi/suomi/tietopaketit/nuorille/index.html

Tärkeä aihe. Epäilen kuitenkin, että vaikka nuorisovaltuusto olisikin, sen vaikutusmahdollisuudet olisivat aika hatarat. Eikö tässä joskus tutkittu, ettei näitä nuorisovaltuustoja kunnissa otettu päätöksenteossa huomioon oikein ollenkaan?

Näitä luetaan juuri nyt