Blogit

Pasi Kivioja analysoi median ilmiöitä.

Elokuvakriitikko hämmästelee tähtiä, joita ei antanut – tekikö elokuvayhtiö Hesarille ”spedet”?

Blogit Mediaansekaantuja 18.1.2020 18:48
Pasi Kivioja
Pasi Kivioja - avatar
Kirjoittaja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Elämäkertaelokuva Helenen koko sivun ilmoitus Helsingin Sanomien etusivulla on herättänyt tänään huomiota mediapiireissä. Mainoksessa on iso määrä lainauksia elokuvakriitikoiden arvioista ja heidän antamistaan tähdistä elokuvalle. Taidemaalari Helene Schjerfbeckista kertovan elokuvan on ohjannut Antti J. Jokinen ja käsikirjoittanut Marko Leino.

HS 18.1.2020

Mainoksesta voi syntyä mielikuva, että elokuvalle on sadellut kriitikoilta pelkästään neljää ja viittä tähteä, mutta esimerkiksi HS:n oma kriitikko Juho Typpö antoi Helenelle vain kaksi tähteä. Typön arviota ei ole noteerattu mainoksessa lainkaan.

”Kahden tähden Typpö” arvioi elokuvan jähmeäksi, puisevaksi ja juhlalliseksi muotokuvaksi suomalaisesta taiteilijasuuruudesta.

Äkkiseltään voisi kuvitella, että mainoksessa on kyse elokuvantekijöiden nokkelasta ”kostosta” HS:n tylystä arvostelusta. Olisiko tässä siten hieman Speden henkeä mukana? Viihdetaiteilija Pertti ”Spede” Pasasella oli tapana pilkata ja jopa uhkailla elokuviensa kriitikoita maksetuilla ilmoituksilla Helsingin Sanomissa.

Helenen tuotantoyhtiöstä Cinematic Finlandista ja elokuvan levityksestä sekä mainoksesta vastaavasta Nordisk Filmistä kuitenkin kiistetään tällainen näpäytysteoria.

Cinematicin toimitusjohtaja Sara Norberg sanoo, että mainostila HS:n etusivulta oli varattu jo kuukausia sitten, jolloin ei ole vielä ollut tiedossa, millaisia arvosteluja elokuva saa.

”Aika peruskuviohan tämä on elokuvantekijöille, että tulee risuja ja ruusuja. HS:n arvostelusta ei tullut sen suurempaa draamaa meillä sisäisesti eikä tekijöiden kesken. Olemme iloinneet hyvistä arvosteluista ja kehuista, joita elokuva on kerännyt”, Norberg sanoo.

Helene-elokuva ei saanut viittä tähteä Kalevan kriitikolta, vaikka mainoksessa niin väitettiin.

Kriitikoiden myönteisten arvioiden siteeraaminen elokuvamainoksissa on normaali käytäntö. Yksi Helenen mainoksessa lainatuista elokuvakriitikoista kuitenkin kirjoitti Facebook-sivuillaan tänään, että hänen arvionsa on merkitty ilmoituksessa viiden tähden arvosteluksi, vaikka hän ei ole tähtiä vielä antanutkaan.

”Jaa!? Annan mm. Hesarin etusivulla Helenelle viisi tähteä. Kalevassa tähtiä annetaan kuitenkin vasta ensi viikolla, ja olin ajatellut neljää”, oululaisen sanomalehti Kalevan elokuvakriitikko Anssi Juntto hämmästeli Facebookissa.

Mediaansekaantujalle hän kertoo, että mainoksen lainaus itse elokuvakritiikistä oli kyllä hänen tekemänsä ja julkaistu Kalevassa, mutta tähtiarvio elokuvalle on tulossa vasta myöhemmin.

”Kalevassa on kerran viikossa Leffavieras-palsta, jonka yhteydessä yksittäinen elokuva saa kriitikoilta tähtiä. Heleneä on tarkoitus käsitellä palstalla ensi viikolla. En ole vielä päättänyt, annanko neljä vai viisi tähteä.”

Juntto ei osaa sanoa, mistä viisi tähteä oli ilmestynyt hänen arvionsa yhteyteen HS:n mainoksessa.

Nordisk Filmin Katarina Nymanin mukaan kyseessä on virhe, joka on tapahtunut ilmeisesti ilmoituksen taittovaiheessa.

”Tässä on tapahtunut taitollinen tapaturma – tähdet ja media ovat menneet sekaisin, kun ilmoituksesta on tehty eri versioita. Pahoittelemme tapahtunutta. Poistamme ilman muuta Kalevan tähdet nyt ilmoituksista ja korvaamme ne oikeilla tähdillä, kun ne ilmestyvät”, Nyman sanoo.

>> Oikaisu 19.1.2020 klo 11.30: HS:n elokuvakriitikon etunimi korjattu Juhasta Juhoksi.