Blogit

Elokuvakriitikko Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Twin Peaksin paluu – onko ihan pakko

Blogit Kuvien takaa 7.10.2014 14:02
Kalle Kinnunen
Kalle Kinnunen - avatar
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Twin Peaksin uudet jaksot valmistuvat vuonna 2016. Tieto yhdeksästä uudesta jaksosta oli kulttuurin saralla suorastaan poikkeuksellinen uutispommi, jos asiaa arvioi reaktioiden perusteella. Kulttisarjalla ja Lynchillä riittää faneja.

Itsekin hämmästyin. Toki uudet jaksot kuulostivat ensin kiinnostavalta jutulta. Mitäköhän ihmettä on tulossa? Agentti Cooperin eli Kyle MacLachlanin läsnäolokin ilahdutti.

Mitä enemmän asiaa mietin, sitä vähemmän nappaa.

Oikeastaan toivoisin David Lynchiltä jotain muuta, mitä tahansa muuta television tai leffan parissa.

Mieluiten elokuvaa, mutta todennäköisesti hän ei enää tee elokuvia. Lynch on keskittynyt joogalentämiseen ja rahastamaan äveriäitä bailaajia yökerholisensoinnilla. Elokuviin ei heru rahoitusta, koska Inland Empiren tapaiset, sinänsä herkulliset teokset ovat yksinkertaisesti tappiollista liiketoimintaa.

Jo Twin Peaksin toinen kausi oli aikanaan vesittynyt. Ensimmäisellä, Lynchin luotsaamalla kaudella esiteltiin kreisi maailma. Toinen, pidempi kausi oli enemmän saippuaoopperaa, vaikka silläkin oli fantastisen pelottavat hetkensä.

Twin Peaks oli luovassa hulluudessaan virstanpylväs amerikkalaisessa televisiokulttuurissa. Sarja mullisti tekemistä aikana, jolloin Miami Vice oli ollut suunnilleen kokeellisinta, mihin amerikkalainen televisio oli venynyt.

Lynch itse pisti homman tyylikkäästi pakettiin hienolla, itse sarjaa uskaliaammalla ja aikanaan ristiriitaisen vastaanoton saaneella elokuvalla Twin Peaks: Tuli kulje kanssani.

Ja se oli siinä. Vuonna 2001 Lynch itsekin piti Twin Peaksia kuolleena kuin kivi.

Vaikka Twin Peaksin keskeisten hahmojen kuulumiset neljännesvuosisadan jälkeen ovat varmasti ihan hupaisaa katsottavaa, kolmas kausi on ajatuksena kuin jonkun 1980-luvun popbändin paluu lavoille veivaamaan jotain vanhaa albumiaan yhä uudelleen. Nostalgiaa, selkääntaputtelua,  kivaa hengailua vanhojen tuttujen kanssa. Agentti Cooper juonee taas (hyvää) kahvia ja pöllöt lienevät muuta kuin mitä luulisi.

Kyllä, Lynchin pitkäaikaisena ihailijana katson aikanaan tietenkin uudet jaksot. Kenties Lynch vie homman uudelle tasolle. Mutta vielä tällä hetkellä fiilis on, että onko ihan pakko.