Toivon tuolla puolen: mitä kansainväliset kriitikot todella pitivät?

Kyselin Berliinin elokuvajuhlilla toimittajilta ja kriitikoilta, mitä he pitivät Aki Kaurismäen elokuvasta.

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Kyselin Berliinin elokuvajuhlilla toimittajilta ja kriitikoilta, mitä he pitivät Aki Kaurismäen elokuvasta Toivon tuolla puolen.

Screen-lehden arvostelijataulukossa Kaurismäki on kirkkaasti ykkönen. Vastaanotto ei ole silti yksimielisen ylistävä, vaikka kaikki tenttaamani kriitikot näkivät elokuvassa paljon hyvää.

Carmen Gray, mm. Sight & Sound ja The Guardian, Uusi-Seelanti / Iso-Britannia / Saksa: ”Pidin siitä, mutta se ei ollut minusta parasta Kaurismäkeä. Siinä on paljon upeaa suomalaista huumoria ja joitain suurenmoisia koomisia hetkiä, mutta tuntui että elokuva kulkee tutusta rastista toiseen. Pakolaistarina on ajankohtainen, mutta tuntui välillä väkinäiseltä.”

Jan Lumholdt, Svenska Dagbladet, Ruotsi: ”Pidin tarinan yksinkertaisuudesta ja selkeästi ja hyvin toteutetusta viestistä. Pidin tyypillisestä Kaurismäki-kuviosta liittyen Wikströmiin ja ravintolaan. Pidin näyttelijästä, joka esitti syyrialaismiestä, hänellä on mykkäkoomikon lahjoja. Toki havaitsin, että Kaurismäki on tehnyt taas Kaurismäki-elokuvan, mutta minulle se riittää ja uskon, että tuomaristollekin. Saattaisiko hän toisena ”vanhempana pohjoismaisena valtiomiehenä” tehdä Roy Anderssonit ja saada pääpalkinnon? [Andersson voitti Venetsian elokuvajuhlien Kultaisen leijonan vuonna 2014] Kummempaakin on tapahtunut.”

Nando Salvà, El Periódico de Catalunya, Espanja: ”Se ei ole suosikkini tästä kilpasarjasta. Kaurismäen tilanne on omanlaisensa, hän on tässä vaiheessa uraansa aivan omassa paikassaan. Häntä on vaikea kritisoida. Kaikki myöntävät, että hän on poliittisesti naiivi, kerronnassaan hyvin ilmeinen ja ettei hän ole yrittänytkään muuttua. Hän oikein kieltäytyy siirtymästä eteenpäin. Tämän sanottuani – hän on todella hyvä siinä jutussa, mitä hän tekee yhä uudestaan. Pidän hänen tyylistään. Lyhyesti sanottuna, pidän elokuvasta, mutta en rakastunut siihen.”

Magdalena Miedl, Salzburger Nachrichten ja SKIP Kinomagazin, Itävalta: ”Se oli aivan nautittava, ja on mukavaa että ohjaaja käsittelee ajankohtaista asiaa, mutta esimerkiksi kohtaus jossa kodittomat pelastavat päähenkilön uusnatseilta – se oli ihan liikaa: eikö Suomi olekin mahtava paikka? Se on korkeintaan ihan mukava elokuva, eikä enempää. Ei Kaurismäen parhaita. Hassua muuten, että muuten niin monenlaisia henkilökohtaisia asioita käsittelevän kilpasarjan ainoa maailmanpolitiikkaa sivuava elokuva on tyynnyttelevä satu.”

Berend Jan Bockting, De Volkskrant, Hollanti: ”Elokuva sai lehdistönäytöksessä kovemmat aplodit kuin mikään muu kilpasarjassa. Pidin elokuvasta. Se on lämmintä ja inhimillistä vastalääkettä maahanmuuttokeskustelun rääkyville äänille. Pakolaisteema lisää Kaurismäen tyyliin ajankohtaisuutta, jota en ole ohjaajan elokuvissa tätä ennen nähnyt, vaikka tämä onkin sydämessään puhtaasti komedia. Silti elokuvaa katsoessani kysyin itseltäni, olisiko se voimakkaampi, jos draamapuoli olisi kerrottu vakavammin. En yllättyisi, jos elokuva saa Kultaisen karhun. Tiedän varmuudella, että tuomariston puheenjohtaja, maanmieheni Paul Verhoeven arvostaa huumoria, joka itää kipeistä paikoista.”

Kriitikoiden kehut eivät suoraan korreloi elokuvafestivaalien tuomaristojen näkemysten kanssa. Tuomaristo koostuu yleensä elokuvantekijöistä, joiden näkemykset teosten meriiteistä voivat poiketa merkittävästi siitä, mitä arvostelijat ja yleisö näkevät. Viime toukokuussa Cannesissa asia tuli ilmi harvinaisen selkeästi, kun kaksi kriitikoilta hyvän vastaanoton saanutta elokuvaa, Verhoevenin ohjaama Elle ja Maren Aden ohjaama Isäni Toni Erdmann jäivät tyystin vaille merkittäviä palkintoja.

Mitkä elokuvat todella kilpailevat Kaurismäen kanssa pääpalkinnosta?

Ainakin chileläisen Sebastian Lelion A Fantastic Woman, romanialaisen Călin Peter Netzerin Ana, mon amour sekä puolalaisen Agnieszka Hollandin Spoor. Uskon, että voittaja on joku tästä nelikosta.

Mutta tuomaristot myös yllättävät aina.

Palkintojenjako on tänään illalla kahdeksan jälkeen Suomen aikaa.