Blogit

Elokuvakriitikko Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Suomen Elokuvakontaktin omituisesta konkurssista

Blogit Kuvien takaa 31.3.2016 16:23
Kalle Kinnunen
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

46 vuoden jälkeen Suomen Elokuvakontakti ry meni yhtäkkiä konkurssiin. Yhdistyksen verkkosivut ajettiin samalla alas.

Elokuvakontakti on (tai oli) nimenomaan elokuvantekijöiden perustama järjestö, jonka tarkoitus oli levittää lyhytelokuvia ja dokumenttielokuvaa Suomen sisällä. Se myös järjesti Helsingin lyhytelokuvafestivaalia, yhtä kaupungin vanhimmista elokuvatapahtumista – aiemmin se tunnettiin Kettupäivinä.

Käytännössä Elokuvakontakti teki tärkeintä työtään koulujen ja esimerkiksi kunnallisen kulttuuritoimen kanssa. Se välitti viime aikoina leffoja lähinnä dvd-muodossa.

Tietojeni mukaan Elokuvakontaktin konkurssiin johtanut varojen puute johtui sekoilusta tuissa ja raportoinneissa. Yhdistys sai Opetus- ja kulttuuriministeriöltä suurinta elokuvajärjestölle myönnettävää valtakunnallista vuosiavustusta. Sillä maksettiin työntekijöiden palkat ja toimintakuluja. Tuo summa oli noin 140 000 euroa vuodessa.

Sähläyksiä sattui – jo joitain vuosia sitten Elokuvakontaktilla yksinkertaisesti unohdettiin hakea festivaalitukea Helsingin lyhytelokuvafestivaalin järjestämiseen, lähteeni kertoo.

Tukia ovat OKM:n ohella myöntäneet muutkin tahot, kuten AVEK ja Taiteen edistämiskeskus.

Lähteeni mukaan hankeavustuksia on viime vuosina käytetty eri kohteisiin kuin ne myönnettiin.

Elokuvien digitaaliseen levitykseen – hakemuksissa ”sähköiseen varastoon” ja ”verkkoarkistoon” – on myönnetty kymmeniä tuhansia euroja. OKM:n vuosittainen tuki jäi nyt saamatta, koska näiden aiempien hankeavustusten käytöstä ei oltu tehty vaadittuja selvityksiä.

Samalla meni toiminnan rahoitus, ja siksi Elokuvakontakti on konkurssissa.

Suomen Elokuvakontakti ry myös levitti kotimaisia dokumentteja. Viimeiseksi Elokuvakontaktin levittämäksi elokuvaksi jäi Hyvästi Afrikka, joka oli Jussi-ehdokkaanakin.

Kismitys oli käsinkosketeltavaa, kun kysyin asiasta alan ammattilaisilta. Yhdistyksen jäseniä ovat olleet elokuvantekijät, joista monille konkurssi tuli täysin yllätyksenä. Tärkeän organisaation alasajoa tullaan puimaan kulissien takana ja edessä. Elokuvakontaktin hallussa on myös suuri määrä elokuvien esityskopioita, mahdollisesti jopa ainoita kappaleita. Harmilliseksi tilanne koetaan myös muiden vastaavankaltaisten toimijoiden ja kulttuurialan järjestöjen yleisen uskottavuuden kannalta.

”Jäsenistö ihmettelee, ei tiedotusta tilanteesta. Miten käy elokuviemme kopioiden”, kysyy eräs elokuvantekijä Facebook-ryhmässä, jonne uutinen konkurssista on jaettu.

En tavoittanut Elokuvakontaktin toiminnanjohtajaa Elina Rislakkia kommenttia varten.

Muokattu 31.3. klo 17.10: korjattu elokuvafestivaalin nimi.