Blogit

Elokuvakriitikko Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Stellan Skarsgård ja Andrea Riseborough tekevät kiinalaista elokuvaa – Suomessa

Blogit Kuvien takaa 3.11.2021 08:58
Kalle Kinnunen
Kalle Kinnunen - avatar
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Kuulin pari viikkoa sitten, että Stellan Skarsgård oli käynyt Savoyssa illallisella.

Selitys Helsingin-vierailulle löytyi eilen Variety-lehdestä ja MTV:n uutisista. Eikä se ihan yksinkertainen ole.

Skarsgård näyttelee nyt elokuvassa What Remains, jota kuvaillaan psykologiseksi rikosdraamaksi. Ohjaaja on Huang Ran. Käsikirjoitus on Megan Everett-Skarsgårdin.

Varietyn mukaan rooleissa ovat myös Andrea Riseborough ja Gustav Skarsgård.

Muun muassa The Death of Stalinissa, Oblivionissa ja Mandyssa näytellyt Riseborough lienee kaikille nykyelokuvaa seuraaville lähes yhtä tuttu kuin Stellan Skarsgård. Stellanin Gustav-poika on nähty etenkin sarjoissa, muun muassa Viikingeissä ja Westworldissa.

Tässä se juttu: elokuva kuvataan Suomessa, muun muassa Turun seudulla.

Se onkin hyvin kansainvälinen.

Tuotantoyhtiöt ovat Huangin oma Fake Action Truth ja Film Services Finland, joka muuten vastasi taannoin Tampereella kuvatun amerikkalaisen elokuvan Dual tuotantopalveluista. Varietyn mukaan rahaa on etenkin kiinalaiselta IQIYI-suoratoistopalvelulta – joka pyrkii Kiinan Netflixiksi, tai ehkä onkin sitä jo – sekä osuus Business Finlandin tuotantokannustimesta.

On siis selvä, että tuotanto työllistää ison joukon suomalaisia elokuva-alan ammattilaisia. Sitä, kuinka paljon jos lainkaan on mukana suomalaisnäyttelijöitä, ei Varietyn juttu paljasta.

Sitäkään, miksi juuri Suomi, ei vielä Varietyn tai MTV:n jutuista selvinnyt. Kuvausten alkaminen loppuvuodesta viitannee siihen, että tarvitaan lunta tai ainakin talvista maisemaa. Tiedot tuotannosta ovat muutenkin hieman ristiriitaisia: Maikkarin mukaan sitä on kuvattu jo, Varietyn mukaan kuvaukset alkaisivat joulukuussa. IMDb:ssä teos on määritelty tv-sarjaksi, muualla puhutaan elokuvasta.

Maikkarin jutusta tulee toki ilmi eräs hyvin keskeinen seikka. Business Finlandin tuotantokannustin on tärkeä houkutin. Kun edellytykset täyttävä ja tuotantokannustimen piiriin hyväksytty tuotanto käyttää Suomessa rahaa, se saa osan siitä takaisin. Suomeen tuotu kokonaissumma työllistävine vaikutuksineen on kuitenkin merkittävästi suurempi kuin tuotannolle annettu tuki. Maikkarin mukaan kyse on nyt noin miljoonan euron tuesta ja vähintään neljän miljoonan käyttämisestä Suomessa.

Eikä kyseessä ole ihan mikä tahansa tekijä.

Huang Ran on tehnyt tunnustettua uraa kuvataiteilijana. Hänen lyhytelokuvansa The Administration of Glory kilpaili Cannesissa 2014. What Remains on hänen ensimmäinen pitkä elokuvansa. On mielenkiintoinen seikka, että myös käsikirjoitus on debytantilta. Megan Everett-Skarsgård on Stellan Skarsgårdin vaimo.