Poimintoja Rakkautta & Anarkiaa -ohjelmistosta, osa 2: Peter von Baghin kätketty aarre Sosialismi

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin parhaiten varjeltu salaisuus on nimeltään Sosialismi. Peter von Baghin viimeisestä elokuvasta on yksi harvinainen näytös.

Dokumenttia ei voida esittää ”kaupallisesti”, koska sen sisältämien elokuva- ja musiikkiotteiden tekijänoikeuksiin liittyy ratkaisuttomia kysymyksiä. R&A:lla on Helsingin ensimmäinen festivaaliesitys elokuvasta. Jos sitä ei näe nyt, sitä ei välttämättä näe aikohin.

Viime vuoden Sodankylän festivaaleille valmistunut elokuva on puolitoistatuntinen synteesi siitä, mikä oli sosialismin nousun syy ja mikä oli sen lupaus. Kuten von Baghin hienoissa elokuvissa Helsinki, ikuisesti ja Muisteja, kuvia on yhtä lailla uutisfilmeistä kuin fiktioelokuvista. Niissä on suuria toiveita ja tunteita, kertojanäänissä ja rinnastuksissa myös kritiikkiä ja ironiaa.

Pintatasolla Sosialismi on erittäin nopeatempoinen tilinteko länsimaiden noin 150 viime vuodesta, yhteiskunnan kehityssuunnista ja arvojen muutoksesta. Se on vimmaista ja tulkitsevaa historiankirjoitusta elokuvalla, nimenomaan huikean tuntemuksen mukaan parhailla mahdollisilla (vs. ilmeisimmillä) elokuvanäytteillä, kuvataidenäytteillä, kirjallisuuslainauksilla ja lauluilla. Sille on mahdoton sanoa ei, silloinkin kun yksi kertojanäänistä ykskantaan päättelee, että ensimmäinen maailmansota oli luokkataistelujen luonnollinen jatke.

Mikään ei enää pitele kerrontaa: Pariisin kommuuni, Marx, Paul Robeson, John Steinbeck, jonka innoittamana ”jopa Hollywoodissa saatettiin puhua vähäväkisten asiaa”. Neuvostoliiton nousu teollisuusvallaksi, Dziga Vertov. Markkinoiden nousu ihmistä tärkeämmäksi, Pentti Haanpää, Joris Ivens, 1930-luvun suuri lama. Sointula, suuret puhdistukset Neuvostoliitossa, reaalisosialismi, kommunismin valtavat uhrimäärät, tapettujen unelmat.

Tulonjaon ”riettaus” yhä nykyajassa.

Ja aina kaiken takana Lenin, Lenin, Lenin – sekä Charlie Chaplin. Elokuvan lumo, unelmien merkitys, sosialismin idean ylevyys. Tämä kaikki varman vuolaana (tajunnan)virtana.

Sikäli on luontevaa, ja toisaalta suunnaton harmi, että tämä on von Baghin viimeinen teos.

Koska hän on tekijä, Sosialismi on tietenkin myös elokuva elokuvan voimasta. Lavastettujen elokuvien kohtaukset muuttuvat tunteellisiksi tuokioiksi todellisuudesta, kun ne kontekstoidaan historiaan. Sosialismia katsoessa tuntuu, että katsoo kuvien satoja tai tuhansia edesmenneitä ihmisiä suoraan silmiin. Ehkä myös von Baghia.

Erittäin kauniin, nostalgisen, pettyneen ja lopulta ei niin hirveästi pettyneen elokuvan nimi voisi yhtä hyvin olla Ihminen.

Tai tarkemmin:

Ihminen, Peter von Baghin mukaan.

Elokuvan ainoa näytös on Bio Rexissä tänään lauantaina 26.9. klo 16.