Blogit

Elokuvakriitikko Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Speden supervedätys: Pikkupojat, Suomen tuottoisin elokuva

Blogit Kuvien takaa 23.7.2014 07:39
Kalle Kinnunen
Kalle Kinnunen - avatar
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Miten elokuva tuottaa rahaa Suomessa? Huonosti, mutta aina on poikkeuksia. Yksi on aivan oma lukunsa.

Suomen kaikkien aikojen tuottoisimman elokuvan löytämiseen on varmasti erilaisia kaavoja. Jos kulujen ja tuoton suhdetta lasketaan, vahvin ehdokas ykköseksi on vuoden 1986 Pikkupojat. Se oli nimittäin Spede Pasasen tuottamista elokuvista pienibudjettisin: noin 500 000 markkaa, eli nykyrahassa 157 000 euroa. Elokuva sai silti peräti 171 545 katsojaa elokuvateattereissa.

Työnimellä ”Loogisen naisen pikkupojat” työstetty Pikkupojat on suoraa jatkoa Spede-Show’n silloisille televisiosketseille.

Pasanen, Vesku Loiri ja Simo Salminen esittävät hiekkalaatikolla puku päällä leikkiviä ”pikkupoikia”, iät 4-6, ja heidän isäänsä sekä naapureita. Hannele Lauri päivittelee poikien ja isän touhuja. Naisen logiikasta puhutaan. Naapureiden vaimoina ovat Riitta Väisänen ja Marita Nordberg (joka oli parhaiten tunnettu rouva Tuurana). Kaikki on kuvattu videokameroilla parissa paikassa (mökki pihoineen ja kaupunkitoimisto), ei kovin monessa päivässä, ja ilman minkäänlaisia kummemmin suunniteltuja ”lavasteita”.

Syödään banaaneja, juodaan viinaa ja soitetaan vääriin numeroihin.

Kertojana kuullaan Heikki Kinnusta, kuten useissa Speden muissakin ei-Uuno-hiteissä. Alkutekstit tussasi tietysti Spede itse.

Tuttuudella pelaava elokuva oli aikanaan suhteellisesti supermenestys.

Nykyään katsottuna se on aivan hillittömän härski vedätys, kuvanlaatua myöten. Ei juuri käsikirjoitusta, ei tolkkua, mutta toki Loirilla ja kumppaneilla on karismaa ja ennen kaikkea mieletön pokka.

Ohjaaja Ere Kokkonen mainitsee elokuvan elämäkerrassaan Muisti palailee pätkittäin todeten, että se oli ”monitahoista viihdettä”, ihmettelee kuka näin oivallisen huumori-idean sai, ja pohjustaa seuraavaa välirikkoaan Speden kanssa.

Pikkupoikia on hauska katsoa, koska se on niin poskettoman ylimielinen.

Hyvä se ei ole.

Mutta jos elokuvia ei tuettaisi Suomessa julkisella rahalla, kaikki suomalaiset elokuvat olisivat tuotannoltaan Pikkupoikien tasoa ja tyyliä. Muuta ei kannattaisi tehdä.

Päivitetty 23.7. klo 20.40: Korjattu Ere Kokkosen elämäkerran Pikkupojat-maininta.