Käsikirjoitus vuodettiin, Quentin Tarantino hylkäsi uuden lännenelokuvansa

Profiilikuva
Blogit Kuvien takaa
Kalle Kinnunen on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Vain viikko sitten monet amerikkalaiset näyttelijät jännittivät. Quentin Tarantino aloitti uuden elokuvansa roolittamisen.

Käsikirjoitus oli valmis. Sen nimi on The Hateful Eight. Kyseessä oli, taas, koston ympärille rakennettu western. Ensimmäisissä uutisissa varmimmaksi näyttelijäkiinnitykseksi uumoiltiin Christoph Waltzia.

Yksi käsikirjoittaja-ohjaaja Tarantinon tavaramerkki on erikoinen roolitus. Hän antaa osia unohdetummillekin menneiden vuosien tähdille ja luonnenäyttelijöille. Nyt huhuiltiin, että mukaan olisi tulossa Bruce Dern, 77. Aikaa näyttelijöiden löytämiseen olisi, koska kuvausten alku koittaisi vasta loppuvuodesta.

Nyt Deadline-sivusto uutisoi, että The Hateful Eight jää nyt tekemättä. Joku oli vuotanut Tarantinon käsikirjoituksen eteenpäin. Ohjaaja ei ole ainoastaan suivaantunut, vaan pois tolaltaan.

”I gave it to three actors: Michael Madsen, Tim Roth and Bruce Dern. The one I know didn’t do this is Tim Roth. One of the others let their agent read it, and that agent has now passed it on to everyone in Hollywood”, masentunut elokuvaohjaaja sauhuaa Deadlinelle. Kirosanoja ei sitaateissa vältellä.

Joku siis antoi käsikirjoituksen eteenpäin. Ilmeisesti Dernin agentti, Tarantino kertoo jutussa uskovansa.

Kiukuspäissään Tarantino päätti, että elokuvan tekemisen sijaan The Hateful Eight julkaistaan vain kirjana. Ehkä hän tekee siitä vuosien kuluttua myös elokuvan, ehkä ei.

Tarina on outo ja erikoinen, kuten Deadlinen Mike Fleming Jr. itse myöntää. Hän tuo itsensä mukaan juttuun: koetin tosissani kääntää Tarantinon pään, toimittaja kuvailee.

Yleensä tällaisen tason elokuvantekijät eivät julkisesti sauhua kulissien takaisista asioista ja riidoista. Käsikirjoituksen vuotaminen on tietysti ikävää, mutta syyttelyllä on todennäköisesti seurauksia. Tarantino ei ole hybrikselle vieras, mutta hän kiistatta on uransa huipulla, mitä kaupalliseen menestykseen tulee – viimeisin elokuva, Django Unchained, on hänen suurin hittinsä.

Deadlinen haastattelussa Tarantino vaatii käsikirjoituksen vuotaneen agentin nimeä julki. Hän antaa ymmärtää, että kyseessä on CAA-agentuurin temppu. Erittäin vaikutusvaltaisessa CAA:ssa aggressiivisia kommentteja tuskin painetaan villaisella – vaikka ne olisivat totta.

Taustalla on viimeisen noin 15 vuoden valtava muutos elokuvien tekemisen prosessissa. Käsikirjoituksia vuotaa ja vuodetaan siinä missä valmiita elokuvia piratoidaan joskus ennen ensi-iltaa. Tarantino sanoo, että käsikirjoituksen päätyminen nettiin ja fanien retosteltavaksi ennen pitkää on selviö. Vuotaminen silloin, kun vasta muutama ihminen on sen nähnyt, oli liikaa.

Elokuvantekijän ratkaisu – tulla julkisuuteen tätä huutamaan ilman todisteita tekijästä – tuntuu silti hieman lapselliselta. ”Mä en leiki teidän kanssa!”