Blogit

Elokuvakriitikko Kalle Kinnusen elokuvablogi.

Bisnesmedia Deadline: Bond-seikkailu No Time to Die siirtyy syksyyn 2021

Blogit Kuvien takaa 12.1.2021 22:17
Kalle Kinnunen
Kalle Kinnunen - avatar
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen Kuvalehden avustaja.

Eihän tämä yllätä, mutta kuitenkin: James Bond ei vieläkään pelasta elokuvateattereita.

No Time to Die on siirtymässä pääsiäisestä syksyyn.

Merkittävimpiin elokuvabisnestä ja Hollywoodia seuraaviin medioihin lukeutuva ja erittäin usein skuupit nappaava Deadline perustaa uutisensa hollantilaisen elokuvateatteripomon lipsautukseen sekä No Time to Dien markkinointikumppaneilta vuotaneeseen tietoon.

Deadlinen jutussa mainitaan ilmeinen: Iso-Britannia on Bondin keskeisimpiä markkina-alueita, ja nyt on turha odottaa, että koronatilanne olisi siellä huhtikuun alkuun mennessä parantunut elokuvateatterien edes etäisesti normaalia toimintaa mahdollistavaan vaiheeseen. No, tuskin muuallakaan.

Uusin Bond-elokuva on syksyllä 2021 ollut valmis jo puolitoista vuotta. Sen piti tulla ensi-iltaan huhtikuussa 2020. No Time to Die oli ensimmäinen jättielokuva, jonka ensi-iltaa lykättiin pandemian vuoksi.

Tässä välissä ensi-iltaa on siirretty uudelleen ja elokuvan striimausjakelusta käytyjä pohdintoja on uutisoitu laajasti.

Bond-elokuva on niin varma rahasampo, että sen hintalappu striimaukseen, Netflixille tai Applelle, olisi yksinkertaisesti liian kova. Toisaalta Bond-leffan päätyminen valkokankaan sijaan suoraan kotikatseluun olisi paha tälli myös franchisen tulevaisuudelle. Huhujen mukaan tuottajat olisivat olleet valmiita myymään elokuvan striimauspalvelulle 600 miljoonalla dollarilla.

Varmistuessaan uutinen syksylle siirtymisestä olisi/on armoton isku elokuvateattereille ympäri maailmaa. Se on viesti, että ainakaan ennen kesää on turha odottaa muitakaan suuria globaaleja ensi-iltoja. Ei ehkä ennen syksyä.

No Time to Diellä on nyt monenlaista symboliarvoa. Se ikään kuin voitti elokuvateatterien puolesta yhden erän striimausta vastaan. Ensi-ilta olisi suuri askel kohti normaalia.

Suomessa Bondit ovat aivan erityisen suosittuja: viimeisimmät ovat saaneet 500 000 – 700 000 katsojaa. Mikään muu elokuvasarja ei samoihin lukuihin yllä. Merkitystä elokuvateattereille voi pohtia siitä. Jo syksyllä elokuvateatterien omistajat ja alan edustajat tuskailivat, että eihän No Time to Die sentään siirry tuolloin marraskuulle aiotusta ensi-illasta. Kyllä siirtyi, huhtikuulle 2020, ja nyt tämä.

Edellinen 007-elokuva Spectre tuli ensi-iltaan lokakuussa 2015. Kuuteen vuoteen venyvä odotus ei ole kuitenkaan vielä ennätyksellinen. Elokuvien 007 ja lupa tappaa ja 007 ja kultainen silmä välillä (1989-1995) oli kuusi ja puoli vuotta.