Amerikka pienoiskoossa

Langalla-sarjan tekijät palasivat Baltimoreen.

tv-sarjat
Teksti
Harri Römpötti

Vuonna 2015 Baltimoren poliisi pidätti 25-vuotiaan Freddie Grayn. Viikkoa myöhemmin hänestä tuli yksi poliisiväkivallan mustista uhreista, kun hän kuoli poliisiautossa saamiinsa vammoihin. Pidätyksestä alkoivat rajut mellakat.

Tapahtumat ovat kuusiosaisen We Own This Cityn lähtökohta. Sarja käsittelee Baltimoren poliisilaitoksen korruptiota. Käsikirjoittaja David Simon sanoo, että se ei ole fiktiota.

Simon tunnetaan parhaiten klassikkosarjasta Langalla (20022008), joka sijoittuu myös Baltimoreen. We Own This Cityssä draama hyppelee ajassa edestakaisin muutaman vuoden sisällä.

Uutuus perustuu Baltimore Sun -sanomalehden rikostoimittajan Justin Fentonin tietokirjaan. Fenton kuului tutkivien journalistien ryhmään, joka palkittiin mellakoita ja poliiseja käsittelevistä jutuista Pulitzerilla. Simon (s. 1960) aloitti toimittajana samassa lehdessä 1982.

Simon kirjoitti kaupungin rikollisuudesta kaksi kirjaa, joista tuotettiin tv-sarjat Homicide – pelon kadut (1993–1999) ja Corner (2000). Simon osallistui käsikirjoittamiseen. Seuraava hanke Langalla nousi tv-sarjojen uuden kukoistuksen perusteokseksi.

We Own This City ja Langalla käsittelevät sitä, mikä meni vikaan Amerikan huumeiden vastaisessa sodassa. Niiden välissä pysyin tuotannoissani pitkään poissa Baltimoresta”, ­Simon sanoo kokoussovelluksen ruudulla.

Hän teki Generation Kill -sarjan (2008) Irakin sodasta, Tremen (2010–2013) New Orleansista Katrina-hurrikaanin jälkeen ja The Deucen (2017–2019) New Yorkin seksityöläisistä.

”Asun kuitenkin edelleen täällä Baltimoressa. George pyysi minut kirjoittamaan tätä ja palasimme taas kertomaan tästä kaupungista.”

George Pelecanos (s. 1957) oli yksi Langalla-sarjan käsikirjoittajista. Hän ja Simon ovat sittemmin työskennellet paljon yhdessä.

”HBO pyysi minua sovittamaan kirjan, ja halusin tietysti Davidin mukaan. Baltimore on kuin Amerikka pienoiskoossa ja siksi täydellinen paikka kertoa sosiaalisista ongelmista, jotka kiinnostavat meitä aina vaan”, Pelecanos sanoo.

Baltimoren murha- ja rikostilastot rehottavat poikkeuksellisen rumina. We Own This City seuraa enimmäkseen poliiseja, jotka muistuttavat aivan liikaa rosvoja.

ongelmat johdetaan huumeiden vastaiseen sotaan, joka jakaa kansan kahtia poliiseihin ja rikollisiin. Kaikki ovat automaattisesti epäiltyjä – varsinkin muut kuin valkoiset. Kovat otteet johtavat mielivaltaan, vankilat täyttyvät ja ruumiit kasaantuvat.

Langalla loppui 14 vuotta sitten. Poliisilaitoksella siinä ajassa vaihtuu sukupolvi. Kun olin toimittaja 40 vuotta sitten, ratsioissa saatettiin viedä rahaa. Nyt poliisit myyvät huumeetkin takaisin kadulle. Takana on monta sukupolvea poliiseja, jotka eivät usko mihinkään”, Simon taustoittaa.

We Own This Cityn rötöstelevien poliisien tosielämän esikuvat kärähtivät törkeyksistään vuonna 2017.

Pelecanos toteaa, että poliisit valehtelevat niin paljon, että uskottavuus on mennyt täysin eikä oikeuslaitos toimi enää kunnolla.

”Joitain valopilkkujakin näkyy. Luin juuri, että Baltimoreen on perustettu kansalaiskomitea tutkimaan poliisien väärinkäytöksiä. Muutokset ovat hitaita ja vaativat monien tahojen yhteistyötä.”

Simon kaipaa perusteellista asennemuutosta. Hänen mielestään tavallisten ihmisten pitää lakata äänestämästä poliitikkoja, jotka lupaavat kovia otteita rikollisuutta vastaan. Juuri se ajattelu on johtanut oikeuden rajojen sumenemiseen.

”Se peli ei toimi”, Simon sanoo. ”En ole silti vihainen. Jos yrittää joka päivä muuttaa maailmaa tv:llä, sekoaa. Toisaalta, jos minun annetaan tehdä sarja, joka maksaa monta miljoonaa, olisi tuhlausta käyttää se pelkkään viihteeseen. Yhteiskunnallisuus tekee siitä kiinnostavaa.”

David Simon, George Pelecanos: We Own This City. HBO Max.