Rajat ­kiristyvät

Ville Ranta tekee poliittisia pilapiirroksia, jotka ärsyttävät monia.

Ville Ranta
Teksti
Harri Römpötti

Jo Kirkko ja kaupunki -lehdessä Ville Ranta sai huomiota poliittisena pilapiirtäjänä. Sitä tuli entistä enemmän, kun hän vaihtoi Iltalehteen vuonna 2019. Kurissa ja nuhteessa -kirjaan Ranta on valikoinut piirroksia neljältä viime vuodelta.

”Kun siirryin Iltalehteen, palautetta alkoi tulla ovista ja ikkunoista”, Ranta sanoo.

”Se pitää varpaillaan, mutta en usko, että olisin ruvennut varovaisemmaksi. Päätoimittaja kannustaa piirtämään raisuja. Se on hyvä asenne.”

Ranta kertoo verkkoyleisönsä kasvaneen. Sen koko on parhaimmillaan ollut noin 300 000. Satatuhatta on tavanomainen lukijamäärä.

Kokoelman nimi Kurissa ja nuhteessa tuskin viittaa Rantaan itseensä. Hän on saanut mainetta ärhäkkänä piirtäjänä, joka sivaltelee joka puolelle.

Pilapiirroksen pitää olla aina ajankohtainen. Kirjassa korostuvat viime vuosien isot aiheet: varsinkin korona mutta viimeksi Ukraina ja Nato.

”Kukaan ei voi muistaa koronan kaikkia käänteitä”, Ranta sanoo.

”Siksi kirjoitin piirrosten oheen lyhyitä taustakommentteja. Jätin pois sellaisia, joiden aiheet olivat unohtuneet jo liian­ hyvin.”

Kirjassa on ehkä puolet ajanjakson piirroksista, Ranta arvioi.

Joku on lukenut Rannan piirroksia erityisen totisesti ja tehnyt rikosilmoituksen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Sen mukaan kohteena ovat olleet muslimit. Asia on edennyt rikostutkintaan.

Poliisikuulustelussa Rannalle selvisi, että perusteena on yli kymmenen piirrosta, jotka liittyvät enemmän tai vähemmän muslimimaailmaan. Joukossa on piirroksia muun muassa Turkin presidentti Erdoğanista, ääri-islamistisesta Taliban-liikkeestä ja profeetta Muhammadista. Osa piirroksista on mukana Kurissa ja nuhteessa -kokoelmassa.

”Minua epäillään kuulemma myös uskonrauhan rikkomisesta”, pilapiirtäjä sanoo.

Hänestä on tehty aikaisemminkin muutamia rikosilmoituksia, mutta tämä on ensimmäinen, joka on edennyt tutkintaan.

”Sananvapauden kannalta on skandaali, jos tästä tulee syyte.”

Ranta korostaa, että hänen piirroksensa eivät ole rasistisesti motivoitunutta aktivismia vaan yhteiskunnallista keskustelua – kuten poliittiset pilapiirrokset yleensäkin.

Rikostutkinta ärsyttää Rantaa. Pilapiirtäjän raahaaminen kuulusteltavaksi on hänen mielestään turhaa ja naurettavaa.

Viime aikoina oikeudessa on puitu muutenkin, mitä kenenkin sopii sanoa erilaisissa tilanteissa. Toimittaja Johanna Vehkoon syyte poliitikko Junes Lokan kunnian loukkaamisesta eteni korkeimpaan oikeuteen saakka. Vehkoo todettiin lopulta syyttömäksi, mutta pitkä oikeusprosessi oli raskas sekä henkisesti että taloudellisesti.

Kansanedustaja Päivi Räsäsen puheet homoseksuaaleista toivat syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Ne hylättiin käräjäoikeudessa.

Parhaillaan käsitellään Helsingin Sanomien uutisointia Puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta. HS:n päätoimittaja ei ole syytettynä. Myöskään Rannan tapauksessa Iltalehden päätoimittaja ei ole tutkittavana. Päätoimittajilla on periaat­teessa aina oikeudellinen vastuu lehdessään julkaistusta aineistosta.

”Kyllähän tästä kaikesta syntyy mielikuva, että sananvapauden rajoja yritetään kiristää luomalla pelon ilmapiiriä.”

Rannan kokoelmassa on yli sata pilapiirrosta. Tarkkaan lukemalla yksi kansanryhmä nousee siitä esiin yli muiden.

Ranta on piirtänyt aika usein valtaväestöön kuuluvista miehistä. Hän ei ole heille kiltimpi kuin muillekaan.

”Miehet ovat tosi äänekäs kansanryhmä. He loukkaantuvat herkemmin kuin feministit”, Ranta väittää.

”Heitä loukkaa kasvisruokapäivä, se, että pääministeri on nainen ja se, että miehistä puhutaan rumasti, kun ennen sillä tavalla puhuttiin vain kaikista muista.”

Ville Ranta: Kurissa ja nuhteessa. 144 s. WSOY, 2022.