Tietokonetaiteilija Charles Sandison säväyttää jälleen

Nature Morte on uuden näyttelyn vangitsevimpia töitä.

Charles Sandison
Teksti
Minna Kontkanen

C++ on maailman käytetyimpiä ohjelmointikieliä, jolla on kirjoitettu muun muassa suuri osa Microsoftin ohjelmista. Samalla kielellä on myös tehty näyttäviä ja palkittuja mediataideteoksia vuosituhannen taitteesta alkaen.

Tampereella asuva skotti Charles Sandison on tekijä ja itseoppinut ohjelmoija. Hänen näyttelyissään tietokoneanimoidut sanayhdistelmät ja ihmishahmot ovat kiemurrelleet rakennusten seinillä, lattioilla ja katossa. Usein animaatiot ovat muuttaneet muotoaan galleriakävijöiden liikkeiden mukaan.

Sandisonin töitä on ollut esillä muun muassa Pariisin Musée d’Orsayssa sekä Kiasmassa. Vuonna 2010 hän voitti Suomen suurimman kuvataidepalkinnon Ars Fennican.

Sandisonin uusin näyttely jatkuu Helsingissä tammikuulle. Esillä on kymmenen työtä, joista jokainen pysyttelee seinällä ja liikkuu maltillisesti.

”Toisin kuin taidemaalarit, minä näen työni ennen näyttelyä tietokoneen näytön koossa. Rakennus, jossa näyttely pidetään, vaikuttaa teosten lopulliseen muotoon erittäin paljon”, Sandison kertoo.