Ihmisyyden musta hetki

kirja-arviot
Teksti
Matti Komulainen

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Kansalliskaarti tappoi neljä opiskelijaa ja haavoitti yhdeksää Kentin osavaltionyliopistossa Ohiossa neljäs toukokuuta 1970. Osa opiskelijoista osoitti mieltään Vietnamin sotaa vastaan, osa oli menossa luennolle. Kukaan ei ottanut vastuuta teoista eikä ketään myöskään tuomittu. Presidentti Nixon päinvastoin käytti tapausta myöhemmin henkilöstöpäällikölleen esimerkkinä, miten vastustajia pitää kohdella.

Ohiolaissyntyinen JohnDerf Backderf, 62, on sarjakuvataiteilija ja poliittinen pilapiirtäjä, jonka töitä on julkaistu noin 150 lehdessä, kute­n The Village Voicessa. Hänelle on myönnetty muun muassa R­obert F. Kennedy -journalismi­palkinto.

Backderf oli kymmenvuotias Kentin yliopiston ampumisten aikaan. Muutama päivä aiemmin hän oli nähnyt samoja sotilaita kotikaupungissaan, jonne kuvernööri oli pyytänyt kaartin murtamaan rahtarien lakkoa. Se oli pojan ensikosketus aikuisten maailmaan, joka vyöryi ”verisenä sekasotkuna” joka ilta televisiosta.

Backderfin dokumentti­albumi Kent State perustuu silminnäkijöiden lausuntoihin ja yksityiskohtaiseen tutkimus- ja selvitystyöhön. Lähdeluettelo teoksen lopussa listaa jokaisen kohtauksen taustamateriaalin.

Tapahtumat kartoitetaan opiskelijoiden, viranomaisten ja sotilaiden näkökulmasta. Analyyttinen ja objektiivisuuteen pyrkivä ote on tuttu jo muistelma-albumista Ystäväni Dahmer (2012, suom. 2021). Se kuvaa Backderfin luokkatoveria Jeffrey Dahmeria, joka kärsi koulukiusaamisesta ja rikkinäisestä kodista. Myöhemmin Dahmerista tuli sarjamurhaaja.

Kent Statessa kuvatut jyrkät näkemyserot ovat kuin tätä päivää. Aikakauden kyynisyys taas korostuu siinä, miten FBI ja CIA soluttivat agenttinsa vakoilemaan yliopistoihin samalla kun Yhdysvallat syvensi läsnäoloaan Kaakkois-Aasiassa.

Sodanvastaisuus juontui pitkälle asevelvollisten käytön laajentamisesta, mutta kylmän sodan ilmapiirissä se tulkittiin kommunistien salaliitoksi ja radikaalien vehkeilyksi.

Omaksi terroristisolukseen kuohuvasta yliopistomaailmasta irtautunut Weathermen-ryhmä toteutti irvokkaalla tavalla vallanpitäjien pahimpia skenaarioita.

Backderf on rekonstruoinut haastatteluista, lehtiartikkeleista, virallisista raporteista, kirjoista ja kuva-aineistosta musertavan kokonaisuuden, jonka visuaalinen ilme tuo mieleen tapahtuma-ajan underground-tyylin. Kommenttiosiossa hän tarkentaa yksityiskohtia ja kumoaa valheellisia väittämiä, kuten sen, että kaarti olisi vastannut jonkun opiskelijan aloittamaan ammuskeluun. 

Derf Backderf: Kent State – Neljä kuollutta Ohiossa. Suom. Vesa Kataisto. 279 s. Täysi Käsi / Zum Teufel.