Eisner-palkittu

Turkulainen Max Sarin piirtää hirveällä vauhdilla.

Teksti
Harri Römpötti

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Viime aikoina suomalaisia on päätynyt piirtämään sarjakuvia amerikkalaisille kustantamoille. Rosi Kämpe tekee Spider-Man-muunnelmaa Spider-Gwen. Max Sarinin piirtämä Giant Days taas sai heinäkuussa kaksi Eisner-palkintoa. Eisnerit ovat Amerikan tärkeimpiä sarjakuvapalkintoja. Vain Angoulêmen sarjakuvafestivaalin palkinnot Ranskassa pärjäävät niille arvostuksessa. Eisnereita jaetaan useissa luokissa. Giant Days palkittiin parhaana huumorisarjana ja jatkuvana sarjana.

”Nuorena halusin tehdä sarjakuvia Marvelille ja DC:lle”, turkulainen Sarin (s. 1986) sanoo. Spider-Manin koti Marvel ja Teräsmies-talo DC ovat perinteisiä supersankarikustantamoja.

”Nyt en ole enää niin varma. Tyylini ei välttämättä sovi supersankareihin”, Sarin toteaa.

Giant Days ei olekaan supersankarisarja. Komedia kertoo kolmesta nuoresta naisesta, jotka opiskelevat yliopistossa. JP Ahosen Villimpi pohjola muistuttaa sitä hieman. Vaikka Giant Daysia julkaisee amerikkalainen Boom! Studios, se on brittiläinen tuotanto.

 

”Muun muassa Don Rosan Aku Ankka teki varhain suuren vaikutuksen. Etenkin Marjane Satrapin omaelämäkerrallinen Persepolis hälvensi käsityksen, että sarjakuvat kertoisivat vain supersankareista.”

Välillä Sarin hylkäsi haaveet sarjakuvista ja muusta taiteesta, mutta päätyi aina takaisin. Sarin opiskeli sarjakuvaa muun muassa Walesissa Wrexham Glyndwr -yliopistossa parissa pätkässä. Sieltä hän päätyi piirtämään Giant Daysia vuonna 2015.

”Opettajani Dan Berry suositteli minua käsikirjoittaja John Allisonille. Emme edes tavanneet ennen kuin aloitin. Tein kustantamolle näytteet, ja jo kahden viikon päästä ensimmäisen numeroni piti olla valmis.”

 

Giant Days ilmestyy kerran kuussa, ja joka numerossa on 22 sivua sarjakuvaa.

Välillä Sarinin apuna on ollut joko luonnostelija tai puhtaaksipiirtäjä, mutta viimeisen vuoden numerot hän on piirtänyt yksin.

”Onhan se hirveä tahti. Olen oppinut piirtämään tosi nopeasti, ja juuri siksi jälkeni on kehittynyt. Värityksen ja tekstauksen tekevät sentään muut. Dialogi tulee aina Johnilta, mutta muuten hän antaa usein vapauksia käsikirjoitusten suhteen”, Sarin kertoo.

Jos piirtäjällä on vapaat kädet tulkita käsikirjoitusta, häntä voisi verrata elokuvan ohjaajaan. Mannereurooppalainen työtapa on usein lähellä sitä. Amerikkalaistyylisessä tuotannossa piirtäjä on yleensä lähempänä elokuvan kuvaajaa, ja sitä Sarininkin työ muistuttaa.

Euroopassa – Ranskassa, Saksassa, Italiassa – Giant Days on ilmestynyt kirjoina. Suomessa sitä ei ole toistaiseksi julkaistu.

Eisner-palkinnoista huolimatta loppu häämöttää koko sarjalle.

”Sarja loppuu, koska tytöt valmistuvat”, Sarin sanoo.

”Piirrän nyt toiseksi viimeistä numeroa. Lopuksi ilmestyy erikoisnumero, joka sijoittuu vuoden päähän valmistujaisista. Minusta on hienoa, että sarja päättyy, koska hyvillä tarinoilla on sekä alku että loppu. Se oli Johnin päätös, mutta olen samaa mieltä hänen kanssaan.”

 

Työmäärästä huolimatta Sarin ei kieriskele rahoissa. Hän toivoo, että Eisnerit toisivat lisää alan töitä, joilla pärjää. Jotain uutta on jo löytynytkin.

”John Allison on mielipuolinen tekijä. Hän tekee samaan aikaan monta sarjaa, osan piirtääkin itse. John kirjoittaa hauskasti, joten jatkan mielelläni yhteistyötä. Ensi vuonna alkaa ilmestyä uusi sarjamme.”

Sarinin varhainen haavekin toteutuu – tavallaan.

Hän alkaa piirtää supersankarisarjakuvaa, mutta ei DC:lle eikä Marvelille vaan vuonna 2011 perustetulle Lion Forge -kustantamolle, joka korostaa tuotannossaan niin tekijöiden kuin hahmojen moninaisuutta.

”He ovat nähneet tyylini ja todenneet sen heille sopivaksi. Isojen talojen vanhoja sarjoja en enää edes kaipaa. Jos piirtäisin Batmania, en koskaan tuntisi sitä omakseni. Toki haaveilen myös kokonaan omasta teoksesta, mutta en ehkä ole vielä tarpeeksi kurinalainen.”