Led Zeppelin esittää: läpimurtohittejä ja arkistojen aarteita

Brittibändin ensimmäiset LP:t ilmestyvät uusina versioina, kaikilla mausteilla ja kaikissa formaateissa.

John Bonham
Teksti
Petri Silas

Kuten kaikki rockin legendat, Led Zeppelin tulee kuulijaa päin vahvasti myytti edellä. 12 ahnaan ja tuottoisan vuoden jälkeen huipulle hiipunut brittibändi muistetaan ylilyönneistään päihteiden ja auliiden bändärien parissa. Tarkoin on dokumentoitu myös kitaristi ja bändipäällikkö Jimmy Pagen keskitasoa vakavampi suhde okkultismiin.

Niin ikään kiistanalainen, lakitupia myöten korjailtu, oli varhainen tapa kirjailla vanhoja bluesralleja omiin nimiin. Päälle päätteeksi kvartetti hajosi popkulttuurin jumalkukkulalle ohituskaistaa vievällä tavalla: traaginen rumpalitähti John Bonham joi itsensä hengiltä 32-vuotiaana syksyllä 1980.

Vaan kun Stairway to Heavenin, Whole Lotta Loven, Kashmirin ja koko ajan korkoa kasvavan maineen taakse kurkistaa, löytää progen, folkrockin ja etenkin heavymetallin kehitykseen elimelisesti vaikuttaneita klassikko albumeita, joiden vaikutus kaikuu yhä uusien sukupolvien tekemisessä. HIMin Ville Valo esimerkiksi jalostaa Pagen aikanaan lanseeraamaa ”valon ja varjon vuorovaihtelua” eli kuiskivan akustisen ilmaisun ja neljän äffän voimalla päälle kaatuvan myllytyksen kontrastia hyvin.

Jos katsotaan bändien raakaa kaupallista arvoa, muodostaa Led Zeppelin maailmantilaston top kolmosen The Beatlesin ja Pink Floydin kanssa. Positiivisimpien arvioiden mukaan levymyynti kolkuttelee 300 miljoonan rajapyykkiä, tarkempaa dataa löytyy esimerkiksi Zeppelinille alkuun nihkeästä USA:sta, missä kokonaissaldoksi ilmoitetaan 112 miljoonaa myytyä levyä.