Arvio: Spotlight kertoo, miten journalistit paljastivat kirkon pedofiiliskandaalin

Tom McCarthyn elokuvalle veikataan Oscaria.

elokuvat
Teksti
Kalle Kinnunen

Vuonna 2002 Boston Globe -lehti julkaisi jutun, joka ei jäänyt paikalliseksi uutiseksi, vaikka aiheena olivat kaupungin katoliset papit. Katolinen kirkko oli vuosikymmenien ajan katsonut sormien läpi pedofiilirikoksia. Papit oli vain sijoitettu uuteen seurakuntaan. Häpeä ja pappien arvostettu asema oli hiljentänyt uhrit, joita oli satoja.

Parhaan elokuvan Oscaria on ennustettu Spotlightille. Michael Keaton, Rachel McAdams ja Mark Ruffalo näyttelevät tutkivia journalisteja, jotka selvittivät kirkon salaisuuksia ja kohtasivat paikallisia vallanpitäjiä, joiden mielestä hiljaisuus on parempi kuin skandaali. Jäljet johtivat pikkuseurakunnista Vatikaaniin asti.

Toimittajan työtä on harvoin kuvattu näin realistisesti, mutta jännittävästi. Spotlightista on vaikea löytää muuta moitittavaa kuin sen suoraviivaisuus ja varovaisuus. Tom McCarthy on kirjoittanut ja ohjannut elokuvan dokudraamaksi, jossa tasapainoisuuden nimissä vältetään syvennettyjä henkilökuvia ja erityisen dramaattisia hetkiä, jotka ehkä kärjistäisivät tarinaa kovien tosiasioiden yli.

Voimakkain hetki nähdään, kun toimittaja kohtaa pahat tekonsa auliisti myöntävän, pohjattomassa naiiviudessaan lähes syyntakeettoman ikämiespapin. Kun kuva siirtyy vaivihkaa papin ovelta kadulla pyöräileviin pikkupoikiin, ristiriita saattaa kuohuttaa katsojan tunteita.