Arvio: Putinin suunnitelma

Hollantilaistutkija Marcel van Herpen paljastaa Venäjän pyrkimykset.

kirjat
Teksti
Teppo Tiilikainen

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Jos haluaa ymmärtää Venäjän viimeaikaisia toimia laajemmassa historiallisessa yhteydessä, kannattaa lukea hollantilaisen politologin Marcel Van Herpenin teos Putinin sodat. Se on juuri ilmestynyt suomeksi.

Van Herpen kuvaa modernin imperialismin kehitystä ja siihen liittyvää keskustelua. Venäjällä imperialismia perusteltiin aluksi ortodoksisella uskonnolla sekä panslavismilla ja sittemmin kommunismilla, vaikka Lenin oli yksi tsaarin imperialismin ankarimpia kriitikoita.

1800-luvun keskustelu muistuttaa hyvin paljon Kremlin nykyistä propagandaa. Kaikkien slaavien yhteenliittymistä ajaneiden panslavistien muukalaiskammo oikeutettiin tekaistulla vihalla, jota ulkomaalaisten väitettiin tuntevan Venäjän kansaa kohtaan.

Myös neuvostoimperialismi kuvataan ristiriitaisena ilmiönä. Etniset venäläiset hallitsivat kommunistipuoluetta, armeijaa ja KGB:tä, mutta venäläinen identiteetti tukahdutettiin keinotekoisen neuvostokansalaisuuden alle. Neuvostoliitto teeskenteli, että se ei ollut imperiumi vaan sosialististen tasavaltojen vapaaehtoinen liitto.

Presidentti Vladimir Putinin kaudella on palattu ortodoksiseen ja panslavistiseen arvomaailmaan, josta yritetään nyt luoda vastavoimaa länsimaiselle liberalismille.

Kirja kertaa tarkasti, kuinka Putin loi valtajärjestelmänsä. Hän rapautti ja purki demokraattiset uudistukset, perusti valepuolueita, väärensi vaalituloksia ja muunsi Yhtenäisen Venäjän revansistiseksi ja kiihkoisänmaalliseksi puolueeksi. Van Herpen analysoi tarkasti toisen Tšetšenian sodan ja Georgian sodan syyt seurauksineen. Myös niiden perimmäinen tarkoitus oli vakiinnuttaa ja oikeuttaa Putinin valta.