Yle-pomojen tulospalkkiot nousivat kriisivuonna: Entistä toimitusjohtajaa muistettiin yli 41 000 eurolla

Ylen uusi toimitusjohtaja viestitti henkilökunnalle saamastaan palautteesta, jonka mukaan johtamista pitää kehittää kaikilla tasoilla.

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Yleisradion johtoryhmälle maksetut tulospalkkiot nousivat noin 118 000 euroon vuonna 2018. Palkkiot maksettiin vuoden 2017 tuloksesta. Tiedot käyvät ilmi 13. maaliskuuta julkaistusta Ylen palkkioselvityksestä.

Ylen johtoryhmään kuuluu vastaavan päätoimittajan lisäksi kahdeksan muuta johtajaa. Ylen johtoryhmän palkkiot ovat nousseet vuosina 2015, 2016 ja 2017.

Loppuvuonna 2016 Yle ajautui kriisiin, joka johti lopulta vastaavan päätoimittajan Atte Jääskeläisen potkuihin toukokuussa 2017.

Ylen riippumattomuus kyseenalaistettiin pääministeri Juha Sipilää (kesk) koskeneen Terrafame-uutisoinnin jälkipuinnissa. Julkisen sanan neuvosto päätyi siihen, että päätoimittaja Jääskeläinen luovutti pääministerille journalistista valtaa.

Jääskeläisen potkujen jälkeen vetovastuun uutis- ja ajankohtaistoiminnasta otti Jouko Jokinen, joka aloitti tehtävässään joulukuussa 2017.

 

toimitusjohtaja Lauri Kivinen irtisanoutui tammikuussa 2018 ja lopetti toimitusjohtajan tehtävät syyskuussa.

Kivinen kertoi siirtyvänsä sijoitusyhtiön palvelukseen. Tarkempaa tietoa pestistä ei ole. Kivisen seuraajaksi valittiin Merja Ylä-Anttila.

Palkkioselvityksestä käy ilmi, että Kiviselle maksettiin vuoden 2017 tuloksesta palkkiota yli 41 000 euroa. Vuosina 2015 ja 2016  Kivisen tulospalkkiot ovat olleet noin 10 000-12 000 euroa.

Ylen hallituksen puheenjohtaja Thomas Wilhelmsson kertoi aiemmin medialle, ettei Kiviselle makseta erorahaa, koska Kivinen irtisanoutui oma-aloitteisesti.

Wilhelmsson kommentoi nyt Suomen Kuvalehdelle, että Kivisen palkkio perustui verkon alle 45-vuotiaiden viikkotavoittavuuden kasvuun ja Yle-hankkeen onnistumiseen. Tavoitteet määritellään vuosittain ja hallitus päättää, toteutuivatko ne suunnitellusti.

”Ylessä palkitaan tavoitteiden saavuttamisesta, ei suoraan taloudellisesta tuloksesta.”

 

Yle noudattaa palkitsemisessaan valtio-omistajan ohjeita. Toimitusjohtaja ja muut johtoryhmän jäsenet saavat tulospalkkiota enintään 15 prosenttia vuosiansioistaan.

Yhteensä Yle maksoi palkkioita vuoden 2017 tuloksestaan noin 2,8 miljoonaa euroa eri työntekijäryhmille. Summa kasvoi vuoden 2016 palkkiotasosta noin 300 000 euroa.

Käytännössä johdon palkkiot nousivat ja muun henkilöstön, kuten toimittajien ja kuvaajien palkkiot pysyivät samalla tasolla.

 

Toimitusjohtaja Ylä-Anttila lähestyi 11. maaliskuuta 2019 sähköpostilla Ylen työntekijöitä. Hän kertoo viestissään huomioista, joita on tehnyt tutustuttuaan organisaatioon ja sen työntekijöihin ensimmäisen puolen vuoden aikana.

”Täällä silmät säihkyvät innostuksesta omaan työhön ja se koetaan arvokkaaksi.” 

”Työkulttuuriin, osaamiseen ja esimiestyöhön pitää panostaa… Johtamista pitää kehittää kaikilla tasoilla. Tarvitaan enemmän aikaa olla läsnä, lisää avoimuutta ja selkeitä päätöksiä. Johtoryhmän kokoonpanoon lisää monipuolisuutta ja toimintatapoihin uudistusta”, hän kertoo saamastaan palautteesta. 

Toimitusjohtaja kertoo tekevänsä johtopäätöksiä ”vielä ennen kesälomia”. Ylä-Anttila painottaa, että säästöjä tai henkilöstövähennyksiä ei haeta.

Yleisradion vuoden 2018 tulos oli noin 5,5 miljoonaa euroa tappiollinen. Yhtiön liikevaihto oli 472 miljoonaa ja se perustuu pääosin Yle-veron tuottoon. Rahasta noin puolet kuluu henkilöstömenoihin.

Vuonna 2019 indeksikorotus kasvattaa Ylen määrärahaa noin 10,2 miljoonalla eurolla.

 

Jutun ingressiä korjattu kello 19.17: Ylä-Anttila on toimitusjohtaja, ei päätoimittaja.

Juttuun lisätty Thomas Wilhelmssonin kommentit 14.3. kello 10.37.