Venäjän vakoiluyritykset: Lähestyi innokkaasti persunuorten Sebastian Tynkkystä

Supo puuttui peliin Tynkkysen mukaan ”aivan loistavasti”.

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Perussuomalaisten nuorisojärjestön entinen puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen myöntää, että hän on ollut yksi niistä nuorisopoliitikoista, joihin Venäjä on viime vuosina yrittänyt solmia kontaktia ja vaikuttaa.

Eilen julkaistussa suojelupoliisin vuosiraportissa muun muassa todettiin, että vieraat valtiot ovat viime vuosina pyrkineet luomaan vakoiluyhteyksiä nuoriin vaikuttajiin. Tällaisia ovat muun muassa ministerien ja kansanedustajien avustajat sekä muut nuorisopoliitikot.

Tynkkynen myöntää, että Venäjä on yrittänyt häneen vaikuttaa.

”Omasta puolestani voin vahvistaa, että poikkeuksellisen aggressiivisella tavalla on lähestytty”, hän sanoo.

Suomen Kuvalehden saamien tietojen mukaan asialla oli nimenomaan Venäjä.

”Omalta osaltaan tämä vahvistaa sen, mitä Supo on [vaikuttamisyrityksistä eilen] sanonut.”

Tynkkynen ei halua avata vaikuttamisyritysten yksityiskohtia. ”En halua niitä tarkemmin valottaa.”

Tynkkynen kertoo olleensa pari vuotta sitten niin sanotulla arktisella leirillä.

Supon vakiomenetelmä tällaisissa tapauksissa on yleensä värväysyrityksen kohteeksi joutuvan henkilön puhuttelu. Kohdetta varoitetaan kontaktin mahdollisista vaaroista ja seuraamuksista.

Tynkkynen ei halua kertoa, miten Supo häntä kontaktoi, mutta hän ylistää vuolaasti turvallisuuspoliisin toimintaa.

”Vaikutelma koko tästä tapauksesta on, että Supo on toiminut aivan loistavasti. Näin on pystytty estämään, ettei minuun ole voitu vaikuttaa.”

Supon mukaan muun muassa Venäjä on kutsunut suomalaisia nuorisopoliitikkoja vierailulle itänaapuriin. Myös Tynkkynen kertoo olleensa pari vuotta sitten niin sanotulla arktisella leirillä. Leirillä oli osanottajia myös muista maista.

”Siitähän minulla oli kuvia aikoinaan myös sosiaalisessa mediassa. Meitä suomalaisia nuorisopoliitikkoja oli sinne kutsuttu keväällä 2016.”

”Yritys oli todella kova – ja komeat olivat jääveistokset.”

Leirin tarkoitus oli saada kansainväliset vieraat myötämielisiksi Venäjän laajoille hankkeille ja suunnitelmille arktisen alueen luonnonvarojen hyödyntämiseksi.

”Yritys oli todella kova – ja komeat olivat jääveistokset”, Tynkkynen muistelee.

Tynkkysen mielestä venäläiset isännät eivät kuitenkaan tuntuneet hallitsevan tapaa, jolla nuoret, länsimaiset vieraat voitaisiin vakuuttaa hankkeiden hyödyllisyydestä. Yritykset jäivät tökeröiksi. Vaikutus oli päinvastainen kuin isännät toivoivat.

Tynkkynen johto perussuomalaisten nuorisojärjestöä vuosina 2015–2016. Nykyisin hän on Oulun kaupunginvaltuuston varavaltuutettu.