Valtion lentokenttäyhtiö Finavia maksoi yli neljännesmiljoonan bonukset entiselle toimitusjohtajalleen

Kari Savolainen tuli johtamaan Finaviaa, kun se oli jättimäisen johdannaissotkun keskellä.

Teksti
Jyri Raivio

Yksi valtion omistamien yhtiöiden parhaiten palkituista johtajista oli vuonna 2018 Kari Savolainen. Lentokenttäyhtiö Finavia maksoi hänelle 274 496 euron bonukset.

Summa olisi nostanut hänet 12. sijalle Ilta-Sanomien kokoamalla listalla valtionyhtiöiden toimitusjohtajien ansioista. Listalta löytyy  25 valtion erikoistehtäviin tarkoitettua yhtiötä, mutta sillä eivät ole mukana valtioenemmistöiset pörssiyhtiöt Fortum ja Finnair. Listan kärjessä oli Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen kohuttuine, lähes miljoonan euron palkkapotteineen.

Savolaisen nimeä ei listalta löydy, koska hän ei enää ollut Finavian toimitusjohtaja vuonna 2018. Yli neljännesmiljoonan euron tulot maksettiin vuonna 2018 lyhyen aikavälin kannustinpalkkioina hänen suorituskyvystään edellisenä eli viimeisenä toimitusjohtajavuotenaan.

Vuonna 2017 hänen peruspalkkansa oli 351 918 euroa ja kannustinpalkkio vain noin 84 000 euroa. Bonus siis yli kolminkertaistui yhdessä vuodessa.

Bonukset muodostuivat lyhyen aikavälin kannustinjärjestelmästä, jossa mittareina olivat käyttökateprosentti, asiakastyytyväisyys ja kehitysohjelman tavoitteiden saavuttaminen.