”Salainen muistio” Sdp:n sote-mallista: tilaus tuli ministereiltä, ei käsitelty kokouksessa

Kyse on normaalista mallien arvioinnista ja "aidosta huolesta pitkäjänteisen kehittämisen varmistamiseen", sanoo alivaltiosihteeri Päivi Nerg.

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Ilta-Sanomat uutisoi tänään 17. elokuuta sote-muistiosta, jossa virkamiehet arvioivat Sdp:n sote-mallin sisältävän perustuslaillisia riskejä.

Suomen Kuvalehti pyysi muistiota alivaltiosihteeri Päivi Nergiltä. Hän lähetti linkin asiakirjaan, joka oli juuri julkaistu uudistuksen verkkosivuilla.

”Lisäkuvauksienkin jälkeen Sdp:n malli on vielä toistaiseksi aika tavalla selkiintymätön ja linjaukset ovat osittain ristiriitaisia”, siinä todetaan.

Asiakirjassa arvioidaan, että linjaukset sisältävät seikkoja, joiden perustuslainmukaisuus voidaan kyseenalaistaa.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne on kertonut julkisuudessa, että puolue perustaisi maakuntien sijaan sote-kuntia, jotka vastaisivat palveluiden järjestämisestä tietyllä maantieteellisellä alueella.

”Olennaisimmat erot koskisivat sote-kunnan toimialaa ja rahoitusta. Sote-kunnan tehtävänä olisi ilmeisesti vain julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestäminen eikä sillä olisi muita tehtäviä”, muistiossa todetaan.

 

Toimitus kysyi Nergiltä, mistä toimeksianto selvitystyöhön tuli. Hänen mukaansa taustalla oli ministereitä eri puolueista, mutta toimeksianto tuli kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläiseltä (kesk) ja perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolta (kesk).

Nergin mukaan tavoitteena oli arvioida mallia lehtijuttujen ja julkisuudessa olleiden tietojen pohjalta, jotta saadaan käsitys suhteessa perustuslakiin, mallin vaatimaan valmisteluaikaan ynnä muuhun sellaiseen. Työtä on tehty yhdessä valtiovarainministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön juristien kanssa.

”Useampi henkilö työstänyt ja kirjoittanut”, Nerg kommentoi sähköpostitse.

Nergin mukaan muistiota ei kuitenkaan käsitelty eilisessä reformiministereiden kokouksessa eikä se ollut kokouksen agendalla.

Onko kyse vaalien jälkeiseen aikaan valmistautumisesta vai halusta saada kättä pidempää poliittiseen keskusteluun?

”Minusta kyse on ihan normista eri mediassa olleiden mallien arvioinnista ja ihan aidosta huolesta pitkäjänteisen kehittämisen varmistamiseen”, Nerg toteaa.

Saarikon ja Vehviläisen lisäksi reformiministeriryhmässä ovat mukana oikeusministeri Antti Häkkänen (kok), ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen (kok), sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin) ja puolustusministeri Jussi Niinistö (sin).