Pikavippiyhtiö lobbasi eduskunnassa keskustan ja kokoomuksen edustajia – Taustalla venäläinen miljardööri

Pikaluottoyhtiö 4finance on kuluttaja-asiamiehen hampaissa: perii kovia korkoja.

Antti Häkkänen
Teksti
Mikko Niemelä

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Pikalainayhtiö 4finance Suomen maajohtaja Tuomas Louhela ja hallituksen varajäsen Alexand­ra Locher vierailivat eduskunnassa Suomen Kuvalehden tarkastelujakson aikana yhteensä 12 kertaa. SK:lla on hallussaan eduskuntavierailijoiden nimet noin vuoden ajalta.

Pikavippiyrityksen pääkonttori sijaitsee Latvian pääkaupungissa Riiassa ja sillä on toimintaa 17 eri maassa.

Maajohtaja Louhelan mukaan yhtiön vierailut Suomen eduskunnassa liittyvät kuluttajaluottolakiin.

Viranomaisten tavoitteena on ollut pikaluottojen aiheuttamien ongelmien vähentäminen säätämällä esimerkiksi tiukempia korkokattoja myös pienille luotoille, joita pikavippifirmat myöntävät.

”4finance on tavannut kansanedustajia, ministeriöiden virkamiehiä, kansalaisjärjestöjen edustajia ja tutkijoita keskustellakseen lakialoitteesta”, Louhela sanoo.

Kyse on tyypillisestä lobbaamisesta. 4finance ei toivo kireämpää lainsäädäntöä.

”Osallistumme säännöllisesti köyhyyttä, yli­velkaantumista, säästämistä ja kotitalouden taloustaitoja käsitteleviin seminaareihin”, Louhela kertoo.

 

Suomessa toimiva 4finance on erittäin kannattava yritys. Sen liikevaihto vuonna 2016 oli noin 26 miljoonaa euroa ja liikevoitto 8,7 miljoonaa. Osinkoja yhtiö maksoi omistajilleen 5,7 miljoonaa euroa.

4finance Oy:n emoyhtiö on 4finance Group, jonka omistajina ovat latvialaiset sijoittajat Uldis Arnicans ja Edgars Dupats kumpikin 25,5 prosentin osuudella. Venäläinen sijoittaja Vera Boiko omistaa yhtiöstä 49 prosenttia. Kolmikon omistuksia hallinnoidaan Maltalle ja Kyprokselle rekisteröityjen yritysten kautta.

Latvialaismedian mukaan Vera Boikon omistusten taustalla on venäläinen miljardööri Oleg Boiko, jonka omaisuuden arvo on talouslehti Forbesin mukaan yli 1,2 miljardia dollaria.

Latviassa pikavippiyritykseen on yhdistetty myös entisiä poliitikkoja, kuten entinen pääministeri ­Andris Skele ja hänen perheensä.

Suomen 4finance Oy:n maajohtaja Tuomas Louhela kertoo, ettei hän omista osuuksia emoyhtiöstä eikä Suomen tytäryhtiöstä.

 

Louhela ja hallitusammattilainen Locher ovat tavanneet eduskunnassa pääasiassa talousvaliokunnan jäseniä. Eero Lehti (kok), Arto Pirttilahti (kesk), Markus Lohi (kesk) ja talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (sin) ovat isännöineet 4financen Louhelaa ja Locheria.

Suomessa valiokunnan lausunnoilla on merkittävä rooli lain kirjoituksen loppuvaiheessa. Valiokunnissa yleensä päätetään lain yksityiskohdista. Lopullisen hyväksynnän laista tekee eduskunta.

4finance-yhtiön vaikuttamisyritykset on helppo ymmärtää, sillä kuluttaja-asiamies teki syyskuussa 2016 aloitteen oikeusministeriölle kuluttajaluottolain muuttamiseksi. Oikeusministeriö julkaisi myös muistion luottosääntelyn vaihtoehdoista helmikuussa 2017.

Lisäksi useat kansanedustajat ovat tehneet laki­aloitteita, jotka liittyvät pikavippiyhtiöiden korkokattoihin ja niiden kohtuullisuuteen.

Esimerkiksi kuluttaja-asiamies on hakenut 4financelle markkinaoikeudesta kieltoa kohtuuttomista luottoehdoista. 4financen luoton viivästyskorko voi nousta vuositasolla jopa 182,5 prosenttiin. Ilman lyhennyksiä kuluttajan ottama 2 000 euron velka yli tuplaantuu puolessa vuodessa.

Kuluttajaluottolain uudistamisen jatkon aikataulu on toistaiseksi epäselvä, vaikka lausuntokierros on jo valmistunut. Laista lausui myös 4finance, ­joka pitää nykyistä lakia riittävänä. Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) vastaa lain etenemisestä. 

 

Lue myös: