Outojen lautapelien lumo

Nyt on aika kaivaa esiin kreisit klassikot kuten Matti Nykänen -seurapeli ja Venäläinen ruletti.

Teksti
Meri Eskola

Ampumahiihtopeli on tuttu 1960-luvulta ja maaliskuisten ampumahiihdon MM-kisojen takia ajankohtainen. Itsensä ehtii kuvitella Kaisa Mäkäräiseksi pelikierroksen aikana moneen kertaan, sillä toista näin tylsää peliä saa hakea. Pelilaudan ikivanha ulkoasu ei paranna tilannetta.

Jos on aina halunnut tietää, mikä on Porvoon eniten myyty kopiokonemerkki tai missä porvoolaisessa kahvilassa kaikki tuolit ovat erilaisia, Monopolista kehitetty Kamppailu Porvoon yrityksistä on nappivalinta. Pelistä oppii senkin, että Porvoo on yllättävän täynnä kirjailijoita. Samanlainen peli on julkaistu ainakin Espoosta.

Matti Nykänen -seurapelissä pelaaja sukeltaa omintakeiseen Matti-maailmaan. Pelissä käytetty leikkiraha on peräisin Bank of Mattilandista ja tehtäväkortit muistuttavat maailmanmestarin lentävästä lauseesta: ”Ehkä otan, ehkä en.” Pelaaja voi joutua asumaan hevostallissa, vierailemaan vankilassa tai maksamaan elatusmaksuja. Kahden pelivuoron ajan saattaa joutua filosofoimaan: ”Huominen on aina tulevaisuutta.”

Kiusallisesti ajankohtaisia lautapelejä ovat Venäläinen ruletti, sodanaikaiset Elintarvikekamppailu, Asemasota, Taistelu Karjalasta, Panssaritaistelu Afrikasta, Meritaistelu Suomenlahdella ja Rintamaretkeily sekä yhteiskuntatietoiset Ihmisoikeuspeli, Maailman tähti ja Yhteispeli.

Tuotesijoittelua rakastavat CSI: Crime Scene Investigation-, Seiska-lehden Julkkis-tietopeli, BigBrother SUOMI -peli tai Iskelmäradion Karaoke-pelit saattavat myös löytyä monen hyllystä.