Nyhtökaura ja viisi kovaa kilpailijaa – Tavoite: kasvipohjainen vallankumous

Suomalaistuote pyrkii ”maailman kiinnostavimmaksi” kasviproteiinin lähteeksi.

kasvissyönti
Teksti
Susan Heikkinen

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Alle vuoden ikäisellä helsinkiläisellä Gold&Green-yrityksellä on kunnianhimoinen tavoite: kasvipohjainen vallankumous. Sen kehittämät kaura-palkokasvivalmisteet ovat vuonna 2020 ”kiinnostavin kasviproteiinin lähde joka puolella maailmaa”, visioi tuotteen kehittänyt Reetta Kivelä.

Ainakaan Suomen Turussa ei tarvinnut odottaa neljää vuotta. 18. helmikuuta paikallisen K-marketin avajaisissa oli myytävänä sadan paketin koe-erä Gold&Greenin ”nyhtökauraa”, lihan kaltaista kaura-keltaherne-härkäpapuvalmistetta. 250 gramman paketin hinta oli 3,95 euroa. Erä myytiin loppuun neljässä minuutissa.

Mutta onko tällä rakenteeltaan kanaa muistuttavalla ”täydellisellä proteiinilla” mahdollisuus nousta koko maailman kiinnostuksen kohteeksi, kuten yritys visioi? Jos kilpailusarjaksi määritellään helpot, lihan tavoin käytettävät proteiinituotteet, joutuu nyhtökaura maailmanvalloituksessaan kohtaamaan viisi jo markkinoille vakiintunutta kilpakumppania.

 

Soija

Soijapavusta valmistettuja suikaleita, fileitä ja rouheita saa yleisesti suomalaisista ruokakaupoista. Kuten nyhtökaura, myös soija sisältää kaikkia ihmisen tarvitsemia välttämättömiä aminohappoja. Se onkin ollut kasvissyöjien perusproteiininlähde jo vuosikymmeniä. Pohjoiseurooppalaisesta näkökulmasta katsottuna soijan huono puoli on, että sitä tuodaan kaukaa, ja soijan tuotantoon liittyy ympäristöongelmia. Myös epäluulo geenimuunnellun rehusoijan sekoittumisesta elintarvikesoijaan epäilyttää osaa käyttäjistä. Nyhtökaura valmistetaan Suomessa suomalaisista ja ruotsalaisista raaka-aineista, jotka eivät ole geenimuunneltuja.

 

Tofu

Tofu eli soijajuusto valmistetaan soijapavusta: ensin pavuista tehdään soijamaitoa, ja soijamaidosta edelleen juustomaista massaa. Tofulla on kiinteä rakenne, ja sitä käytetään paljon kanan tapaan. Myös tofu on vakiintunut tavallisten ruokakauppojen valikoimiin.

 

Tempe

Myös tempe on alun perin soijaa. Tempe valmistetaan kokonaisista soijapavuista käymismenetelmällä. Se on kiinteää ja leikattavaa, sillä sen pitää koossa papujen lomaan kasvanut syötävä sienirihmasto. Suomessa valmistetaan tempeä myös kotimaisista raaka-aineista: härkäpavusta, herneestä ja lupiinista. Kotimaista tempeä saa myös kauraa tai tattaria sisältävänä, jolloin kaikki välttämättömät aminohapot löytyvät yhdestä tuotteesta. Tempe ei kuitenkaan pyri muistuttamaan rakenteeltaan lihaa, vaan sillä on omanlaisensa rouhea suutuntuma. Tempeä saa erikoiskaupoista ja muutamista tavallisista marketeista.

 

Seitan

Seitan valmistetaan vehnäjauhosta tai siitä valmiiksi erotetusta vehnägluteenijauhosta. Jauhosta muokataan veden avulla kiinteä massa, jota voi leikata, muovata ja maustaa lihaa jäljittelevään olomuotoon. Pelkkä vehnä ei kuitenkaan sisällä kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja, joten seitan sellaisenaan ei riitä lihan korvikkeeksi. Seitania ei saa yleisesti suomalaisista ruokakaupoista. Tavallisesti se valmistetaan kotona itse.

 

Quorn (tuotemerkki)

Suutuntumaltaan lihamainen sieniproteiini alkoi levitä Suomen markkinoille 2010-luvulla. Se valmistetaan teollisesti käymismenetelmällä ja sitä myydään pakasteena tavallisissakin ruokakaupoissa. Saatavilla on erilaisia tuotevariaatioita esimerkiksi pihveistä ja fileistä kuutioihin ja rouheisiin. Quorn sisältää soijan ja nyhtökauran tapaan kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja. Suurin osa tuotteista sisältää ainakin toistaiseksi kananmunaa, joten ne eivät sovi vegaaniruokavaliota tavoitteleville. Nyhtökauraa sen sijaan markkinoidaan täysin vegaanisena eli pelkästään kasvikunnan tuotteita sisältävänä.

 

Suomessa nyhtökauran odotus on saanut osan kiinnostuneista jo ärsyyntymään. Sosiaalisessa mediassa yksittäiset ihmiset ovat syyttäneet Gold&Greenin aina alkuunsa kesken loppuvia näyte-eriä ihmisten tahalliseksi kiusaamiseksi, ja onpa markkinoinnissa havaittu samankaltaisuutta Applen suureen ennakkokohuun perustuvaan markkinointitaktiikkaan.

Ei se ole tahallista kiusaamista. Ei ole vielä olemassakaan nyhtökauratehdasta,jonka pullistelevista kylmiöistä nyt laskelmoiden annosteltaisiin armonpaloja tuotteesta innostuneille kuluttajille. On vain startup-yrityksen ensimmäinen pieni tuotantotila, jossa nyhtökauranäytteitä on valmistettu pienessä mittakaavassa ja osin käsityönä, kehitellen samaan aikaan myös muita tuotteita samasta kuitumaisesta kaura-keltaherne-härkäpapuaineksesta.

Vasta, kun yritys saa uuden Järvenpään-tehtaansa käyntiin, alkaa suuremman mittakaavan tuotanto. Jos yrityksellä menee kaikki kuin Strömsössä, nyhtökauraa alkaa olla jo loppukeväästä saatavilla. Sen jälkeen aletaan nähdä, onko kiinnostus kestävää laatua.