Tietokonepelien haitallisuutta korostavat tutkijat saavat rahoitusta ja julkisuutta

Useiden tutkimusten mukaan pelit eivät lisää väkivaltaisuutta.

pelit
Teksti
Marko Hamilo

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Tutkimus toisensa jälkeen todistaa, että tietokonepelit eivät lisää nuorten väkivaltakäyttäytymistä.

Yhdysvaltalaiset psykologien ja lastenpsykiatrien ammatilliset järjestöt kuitenkin ylläpitävät myyttiä tietokone- ja konsolipeleistä väkivallan riskitekijänä.

Näin väittää Stetson Universityn psykologian laitoksen johtaja Christopher Ferguson Skeptical Inquirer -lehdessä.

Fergusonin mukaan tutkimukset eivät ole pystyneet osoittamaan kausaalista yhteyttä väkivaltaisten pelien ja nuorten aggressiivisen käyttäytymisen välillä.

Tutkimuksissa on löytynyt parhaimmillaan vain korrelaatioita väkivaltaisille peleille altistumisen ja vähäpätöisten arkielämän vaikutusten välillä.

Lapset ovat esimerkiksi kokeneet olevansa aggressiivisempia tai he ovat äänekkäämpiä joitakin minuutteja väkivaltaisen pelin pelaamisen jälkeen kuin jos he olisivat pelanneet jotakin väkivallatonta peliä.

Pelitutkimuksissa on paljon metodologisia ongelmia, Ferguson väittää. Tutkimuksissa ei ole pystytty esimerkiksi huomioimaan sellaisia muuttujia kuin perheväkivalta, joka voi selittää löydettyjä yhteyksiä väkivaltaisten pelien pelaamisen ja aggressiivisen käyttäytymisen välillä.

Perheväkivalta voi olla sekä väkivaltaisten pelien pelaamisen että lasten väkivaltaisen käyttäytymisen taustalla.

 

Kouluampumisten vaikutusta tietokonepeleihin liittyvään moraalipaniikkiin on Fergusonin mukaan vaikea yliarvioida.

Kun ampujat ovat nuoria miehiä, tutkijat ja media kiinnittävät usein huomiota siihen, että he ovat myös pelanneet väkivaltaisia tietokonepelejä.

Samalla he ohittavat sen, että tuon ikäluokan pojista melkein kaikki pelaavat väkivaltaisia tietokonepelejä ainakin satunnaisesti.

Moraalinen paniikki säilyy, koska yhteiskunta kannustaa tutkijoita ja mediaa sen ylläpitämiseen, Ferguson sanoo. Tutkijan on helpompi saada rahoitusta, sanomalehtiotsikoita ja arvostusta professionaalisilta järjestöiltä, kun he korostavat tietokonepelien haitallisuutta.

Pelitutkimusta arvioivat riippumattomat tutkijat eivät näe peleissä syytä huoleen. Sen sijaan sellaiset ammatilliset järjestöt kuin Yhdysvaltain psykologiliitto APA ja lastenlääkäriseura AAP suhtautuvat peleihin hyvin kriittisesti.

Psykologit ja lastenlääkärit eivät tyypillisesti ole tehneet katsauksia pelitutkimukseen, apulaisprofessori Ferguson väittää. He ovat koonneet asiantuntijakomiteoita tutkijoista, jotka ovat vahvasti sitoutuneita johonkin tiettyyn teoriaan.

Sen sijaan että he olisivat kutsuneet komiteoihin eri tavoin ajattelevia tutkijoita, valitut ovat saaneet perustaa näkemyksensä vain omiin tutkimuksiinsa.