Musta pilleri (lue: kohta tapahtuu)

Ensin miesasiamiehet iskivät naisia ja leveilivät tarinoillaan nettipalstoilla. Sitten alkoi pauhaaminen syntyvyyden laskusta ja feministeistä. Maaliskuussa palstoille ilmestyi vihje. Pian 50 ihmistä kuoli Uudessa-Seelannissa.

alt-right
Teksti
Aurora Rämö
Kuvat
Milena Huhta

Vitsi tajuttiin heti.

Oli kulunut tunti ja kaksi minuuttia siitä, kun 28-vuotias australialainen aloitti live-lähetyksen Facebookissa. Juuri ennen kuin hän käveli sisään Al Noorin moskeijaan Uuden-Seelannin Christchurchissa ja ampui 42 ihmistä, hän sanoi kameralle:

”Remember lads, subscribe to PewDiePie.” Muistakaa seurata ruotsalaisen PewDiePien Youtube-kanavaa.

Suomessa oli aamuyö, 15. maaliskuuta. Ylilaudalla, anonyymillä keskustelupalstalla, oltiin hereillä.

”huutis :D”

”Huutista jos totta”

Huutonaurua.

”hommahopo kilahti :D”

Kuva Pepe-sammakosta. Se on internetsymboli, alun perin Matt Furien luoma vihreä sarjakuvahahmo.

”Kyllä on taas Suomen kerma täällä paikalla kun huutistelette ammuskelulle.”

”Mees takku öyhöttämään muualle.”

”Ei vittu oon pelänny jotain tällaista jo pitkään..”

”Ja saat pelätä lisää ja useammin saatanan paskanahka.”

 

Christchurchin ampujan manifesti löytyi yhdeksän minuuttia videon jälkeen. Australialainen oli jo ehtinyt ajaa Linwoodin moskeijaan ja ampua kahdeksan ihmistä lisää.

Kirjoitelma oli jätetty 8chan-nimiselle anonyymille keskustelupalstalle. Ylilaudalle, mutta isommalle. Sivustoja kutsutaan englanninkielistä nimitystä mukaillen laudoiksi. 4chan on sellainen, Reddit on sellainen.

74-sivuinen dokumentti oli täynnä viittauksia, joita vain nettilautoja seuraavat ymmärsivät. Navy seal -meemi, vanhaan serbialaiseen propagandavideoon viittaava meemi, naispuolisen pro-Trump-aktivistin kutsuminen liian radikaaliksi.

Ja sitten symboleita, jotka lähinnä valkoisen ylivallan kannattajat ymmärsivät.

Ylilautalaisille ei tarvinnut kertoa, että viikkoa aiemmin toisen maailmansodan muistomerkki New Yorkissa oli tuhrittu samalla lauseella, jonka ampuja sanoi kameralle. ”Subscribe to PewDiePie.” He tiesivät, että PewDiePie kilpailee intialaisen levy-yhtiön kanssa Youtuben suurimmasta seuraajamäärästä. On tärkeää pitää lautakirjoittelijoiden puolella oleva, natsivitsikohusta toiseen rämpivä PewDiePie kärjessä.

Ne, jotka eivät tunne taustoja, hyökkäisivät tubettajan kimppuun. Vaatimaan vastuuta ja irtisanoutumista.

Sellainen on hauskaa. Ei ampuminen, välttämättä, vaan se, että normihomot toimivat juuri niin kuin normojen oletetaan toimivan. He lukevat lautoja kuin Helsingin Sanomia: ottavat kaiken kirjaimellisesti. Analysoivat, moralisoivat, kauhistelevat. Ärsyttäminen on helppoa.

Lautanyymi, anonyymi lautakirjoittelija, voi nojata taakse ja avata lämpimän kokiksen.

 

Tammikuussa 2016 netissä kiersi huhuja. Persialais-amerikkalainen Roosh V, oikealta nimeltään Daryush Valizadeh, oli järjestämässä tapahtumaa Helsinkiin.

Itse hän ei ollut tulossa mutta ilmoitti sivuillaan suomalaisten seuraajien mahdollisuudesta kokoontua. Kolmen sepän patsaalla osallistujat tunnistaisivat toisensa kysymällä, missä on lemmikkikauppa. Sitten lähdettäisiin yhdessä yöhön.

Roosh V:n jalanjäljissä ”peliä” pelaavat ”pokaajamiehet” yrittävät tehdä naisten iskemisestä taiteenlajin ja kutsuvat itseään artisteiksi. He kirjoittavat ”kenttäraportteja” yrityksistään ja valloituksistaan. Vielä joitakin vuosia sitten Roosh V kirjoitti vain niitä. Naisia halventavia, ilman muuta, monesti varmasti keksittyjäkin. Mutta ei mitään poliittista.

Politiikkaa käsiteltiin muualla. Reddit-sivustolle oli perustettu lokakuussa 2012 osio nimeltä TheRedPill. Punainen pilleri. Sellaisen päähenkilö Neo valitsee Matrix-elokuvassa nähdäkseen maailman sellaisena kuin se on, vapaana valheesta ja orjuutuksesta, jossa tavalliset ihmiset ymmärtämättöminä kulkevat. Punainen pilleri on totuus.

TheRedPillillä totuus tarkoittaa feministien ylivaltaa. Liberaalit arvot suosivat naisia ja sorsivat miehiä. Perinteisiä rooleja poljetaan, eivätkä aivopestyt tolkun ihmiset edes ymmärrä sitä. Reddit pani osion karanteeniin viime vuoden syyskuussa. Sinne pääsee kyllä, mutta avatessa varoitetaan: äärimmäisen loukkaavaa sisältöä.

Vähän ennen Helsingin tapahtumaa vuonna 2015 Roosh V oli tavannut washingtonilaisen hotellin kattobaarissa ”Jeffin”.

”Jeff” oli esitellyt Roosh V:lle puuttuvan palan, punaisen pillerin, joka auttoi ymmärtämään ympäröivää maailmaa: länsimainen kulttuuriliberaali eliitti yrittää kaikin tavoin rajoittaa syntyvyyttä. Mitä vähemmän ihmisiä syntyy, sitä helpompi heitä on hallita. Ja mitä enemmän ulkomaalaisia länteen otetaan, sitä suuremman ongelman heistä voi tehdä – ongelman, jolta vain eliitti voi pelastaa kansan. Siten taataan vallanpitäjien valta.

Pokauspiirit, jotka aiemmin olivat edustaneet miestenkeskistä egoilua, alkoivat radikalisoitua näkyvästi.

Helsingin tapahtuma peruttiin. Poliisi ilmoitti tarkkailevansa vastaavien ”pro-raiskaus-tapahtumien” järjestämistä. Roosh V oli kirjoittanut sivuilleen, että raiskaus yksityisissä tiloissa tulisi laillistaa. Myöhemmin hän kutsui kirjoitusta satiiriksi.

Maaliskuussa 2019 Uuden-Seelannin ampujan manifestissa oli viittaus punaisen pillerin ideologiaan: ”It’s the birthrates.” Se syntyvyys.

 

Matias Nurmisen piti alun perin tutkia vain miesten pokauspiirejä. Nurminen työskentelee Tampereen yliopistossa kertomusten tutkijana. Häntä kiinnosti, miten klassiset viettelykertomukset suhteutuvat iskijämiehiin, millaisia keinoja miehet käyttävät rekrytoidakseen uusia jäseniä.

Osoittautui, että kulttuuri on laajempi. Monissa yhteisöissä käytettiin samoja sanoja, lainattiin tyylikeinoja, puhuttiin samoista asioista hieman eri viitekehyksessä. Manosfääri, tutkijat sanovat.

Laajasti määriteltynä se tarkoittaa 2010-luvulla muodostunutta maskuliinisuuteen keskittyvien blogien ja sivustojen yhteenliittymää. Siihen kuuluvat viattomat harrastesivustot kuten bodauspalstat ja keikarivaateblogit. Ja radikaalimmat, islaminvastaista antifeministiteoriaa julistavat sivustot.

”Radikaaleimmille on yhteistä se, että heidän mielestään on olemassa salaliitto, jonka vain he ovat havainneet”, Nurminen sanoo.

”Punainen pilleri on aivan loistava kertomusstrategia. Sanaparilla pystyy aktivoimaan positiivisia mielleyhtymiä. Kun sen sanoo, voi asemoida itsensä kapinalliseksi erikoishenkilöksi.”

Donald Trumpin valintaa vauhdittanut nuorten valkoisten miesten uusi oikeisto, alt-right, omi käsitteen onnistuneesti. Sille se tarkoittaa hieman eri asiaa kuin miesasiamiehille. Alt-right on sodassa vasemmistolaista poliittista korrektiutta ja yhdysvaltalaista kampuskulttuuria vastaan. Pepe-sammakko on erityisesti heidän symbolinsa.

Miesyhteisöt niputetaan mielellään vaarallista ideologiaa levittäväksi valkoisen ylivallan sotajoukoksi, jossa Ylilaudalle roskaa kirjoittelevalla maalaisteinillä ja joukkomurhan tehneellä etnonationalistilla ei ole juuri eroa. Rasisteja ja misogyynejä kaikki.

Tosiasiassa alakulttuureja on monia ja aina kun äärimmäisimmät feministien haukkumiseltaan ehtivät, ne riitautuvat keskenään. Tahdonvastaisesta selibaatista itselleen identiteetin rakentaneet incelit ajattelevat, että pokausartistit kasaavat liikaa vastuuta miehille ja käyttävät kaiken aikansa typerien naikkosten vikittelemiseen. Incelit ovat mielestään ainoita oikeita punapilleriyhteisöjä.

Alt-right taas on enemmän tosissaan poliittisen ideologiansa kanssa kuin trollailulla pöyristyneitä reaktioita kalasteleva alt-light. Trumpin entisen neuvonantajan Steve Bannonin Breitbart-sivustolle työskennellyt ”sananvapausfundamentalisti” Milo Yiannopoulos edusti jälkimmäistä, kunnes joutui jättämään työnsä vanhan haastattelun takia. Sananvapauden raja tuli vastaan, kun selvisi, että Yiannopoulos oli puhunut positiiviseen sävyyn lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

”Sitten ovat valkoisen ylivallan tyypit, joille punainen pilleri tarkoittaa muun muassa juutalaissalaliittoa”, Nurminen sanoo.

”Nämä kaikki toimivat perinteisellä salaliittotekniikalla: aina kun joku sanoo, että tuo on aivan huuhaata, se vahvistaa heidän asiaansa. Mitä enemmän yritetään hiljentää, sitä vahvemmin todistetaan, että he ovat oikeassa.”

manosfääri. ylilauta. incel. alt-right.

Vuoden 2014 jälkeen 14 tappajaa on yhdistettävissä netin ”manosfääriin”, maskuliinisuuteen keskittyvien blogien ja sivustojen keräämään yhteisöön. He ovat murhanneet 160 ihmistä.

Heti Uuden-Seelannin joukkosurman jälkeen teleoperaattorit estivät pääsyn sivustoille, joilla ampujan kuvaama video kiersi. 4chanille, 8chanille, LiveLeakiin. Facebook oli poistanut live-taltioinnin niin pian kuin pystyi.

Ne olivat lähinnä symbolisia tekoja. Video löytyy edelleen helposti.

Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern ilmoitti, että hallitus tiukentaa aselakeja pikavauhtia. Puoliautomaattiaseet ja rynnäkkökiväärit kielletään.

Suomessa käytiin samantyyppistä keskustelua 2000-luvun lopulla, kouluampumisten jälkeen. Syytettiin aselakeja. Nettiyhteisöjä, joista ”yksinäiseksi ja syrjäytyneeksi itsensä kokeva nuori” löytää aatetovereita. Tietokonepelejä. Ampujien ihannoimia ajattelijoita. Opetushallituksen virkamies varoitti Platonin kirjoituksista ja vertasi Valtiota Hitlerin Taisteluni-kirjaan. Entä mikä on Pentti Linkolan vastuu?

Uuden-Seelannin ampuja naureskeli moraalipaniikille manifestissaan.

”Sain kaikki vaikutteeni internetistä.”

”Fortnite-peli opetti minut tappamaan.”

Kouluampujat Suomessa ja muualla jättivät jälkeensä manifesteja ja videoita, noudattivat omaa kulttuurista kaavansa, josta myöhemmät massamurhaajat ovat lainanneet retoriikkaansa. Kirjoitelmia ei ollut vaikeaa tulkita. Niissä oltiin tosissaan.

Kymmenessä vuodessa nettikulttuuri on kehittynyt niin, että kerrostumia on vaikeaa jäljittää. Koko lautakirjoittelu perustuu umpi-ironiseen sanailuun, shit postingiin. Ulkopuolisen on mahdotonta tietää, milloin vitsaillaan, milloin lainataan, milloin uhkaillaan oikeasti.

”Puhetapa on ylipäätään liioitteleva, mikä jättää aina takaportin sanoa, että kyse oli vitsistä”, Matias Nurminen sanoo.

Mitä rajumpi väite, sitä avoimempi portti. Roosh V käänsi porun raiskauksen laillistamista käsitelleestä kirjoituksestaan lukemisen ongelmaksi. Valittajat olivat lukutaidottomia hölmöjä, jotka eivät ymmärtäneet, että kyse on satiirista.

”Ollaan aina vaarallisilla vesillä, jos käytetään todella väkivaltaista kuvastoa, koska ei voi tietää, kuka tekstiä lukee. Aina voi olla joku, joka ei erota, onko kyse faktasta vai fiktiosta. Että koska Matrixissa on ok ampua ihmisiä, tosielämässäkin on”, Nurminen sanoo.

Laudat ovat toki muutakin kuin kilpailua siitä, kuka onnistuu olemaan epäkorrektein.

Tampereen yliopiston väitöskirjatutkija Eliisa Vainikka on selvittänyt, miten Ylilaudalla puhutaan ihmissuhteista. Siellä kysytään neuvoja, kerrotaan tunteista, joista on vaikeaa puhua, haetaan vertaistukea.

”Miksi et normoudu?”

”Menettäisin kaiken, näin on paljon parempi, koneen takana on leppoisaa vuosikymmenestä toiseen.”

”Ei ole mahdollista normoutua. Päässä aivan liian paljon vikoja korjattavaksi.”

 

Vielä vuonna 2011, jolloin kuusi tutkijaa MIT:stä ja Southhamptonin yliopistosta analysoivat viisi ja puoli miljoonaa 4chan-viestiä, sisältö ei kuulostanut kovin hälyttävältä.

Viesteistä harvempi kuin joka kymmenes kannusti toimintaan, kuten muiden sivujen häirintään tai niistä tykkäämiseen. Pääasiassa jaettiin linkkejä, seurattiin nettiä.

Vuoden 2014 jälkeen kaikkiaan kolmetoista tappajaa on yhdistettävissä netin manosfääriin. He ovat murhanneet yhteensä 110 ihmistä, kertoo vihapuhetta ja valkoista ylivaltaa vastustavan kansalaisjärjestön The Southern Poverty Law Centerin selvitys. Uuden-Seelannin uhreja ei ole laskettu mukaan.

Ensimmäinen oli yhdysvaltalainen 22-vuotias mies, joka yritti kostaa tahdonvastaisen selibaattinsa yliopiston sisarkunnalle. Hän ei päässyt sisään kerhotaloon. Hän päätyi puukottamaan ja ampumaan seitsemän satunnaista ohikulkijaa.

Toinen incel-tappaja ajoi Torontossa kymmenen ihmistä kuoliaaksi pakettiautolla. Hän viittasi omassa manifestissaan 22-vuotiaan yhdysvaltalaisen manifestiin. Mies oli julistautunut supreme gentlemaniksi, ylivertaiseksi herrasmieheksi. Sanaparista syntyi pilkallisia ja ihannoivia meemejä.

4chania, jota molemmat seurasivat, on yleisesti kutsuttu netin vihakoneeksi. Siellä lietsotaan naisvihamielisiä kampanjoita, manipuloidaan nettiäänestyksiä ja kiusataan tavallisia Youtube-videoiden katselijoita – vain koska osataan.

Uuden-Seelannin ampumisen jälkeen kysyttiin jälleen, eikö laudoille voi tehdä mitään. Eikö poliisi valvo niitä, eikö niitä voi sulkea?

Englantilainen näyttelijä Emma Kennedy tviittasi: ”Tiedättekö, kaikkien 4chanilla ja 8chanilla pitäisi olla terroristilistalla. Joka ikisen incelin. Ei voisi paskaakaan kiinnostaa heidän sananvapautensa.”

Tuhansia tykkäyksiä.

Suomessakin on puhuttu. Feministisen puolueen eduskuntavaaliehdokas Johannes Koski väläytteli, että Ylilaudan keskusteluun tulisi puuttua. ”Naisvihamieliset yhteisöt menevät nyt säppiin”, hän tviittasi maaliskuun alussa, mutta kielsi halunneensa sulkea sivuston ja piti sellaisia väitteitä tahallisena vaalikampanjan häiritsemisenä.

Tällainen on ilmiselvää huumorimateriaalia ylilautalaisille.

”Johannes Koski oli oikeassa. Ylilauta pitää pistää säppiin. 49 ihmistä kuoli ylilaudan kaltaisen sivuston takia. Neljäkymmentäyhdeksän (49). Tämä ei ole enää pelkkä vitsi.”

”Eiköhän 50 tuu täyteen kun joku haavoittunut kupsahtaa.”

”Kielletään rallipelit jotta kukaan ei kuole ylinopeuden takia!!!”

 

Suomessa aselakeja kiristettiin jonkin verran kouluampumisten jälkeen, mutta Linkolan teoksia ei piilotettu kirjastoissa eikä keskusteluyhteisöjä suljettu.

Konkreettisin seuraus oli keskusrikospoliisin verkkotiedusteluyksikön perustaminen. Sen jälkeen se on kasvanut kahdesta työntekijästä 80:een. Poliisi tajusi, että netissä tapahtuu asioita, joista se ei tiedä.

Uudessa-Seelannissa operaattorit purkivat osan lautasivustojen estoista parin viikon kuluttua Christchurchin surmista.

8chanin esto jatkui, vaikka sellaisesta ei ole juuri hyötyä. Ip-osoite on helppoa piilottaa. Sulkeminen toimii muutenkin tarkoitustaan vastaan. 8chan, lauta jolle Uuden-Seelannin ampuja jätti manifestinsa, perustettiin vastalauseena 4chanin moderointipolitiikalle. Mitä enemmän kieltoja, sitä vähemmän sääntöjä seuraavassa versiossa.

Pahimmassa tapauksessa keskustelut hautautuvat niin syvälle nettiin, että niitä on entistä mahdottomampi valvoa.

Vuonna 2014 joukkosurmaa Helsingin yliopistolla suunnitellut mies etsi rikoskumppania salatun verkon kautta toimivalta Thorlaudalta. Sen löytäminen vaatii muutakin kuin Internet Explorerin osoitekentän täyttämisen.

Thorlauta ei luovuta käyttäjiensä ip-osoitteita rikostutkintoja varten, toisin kuin vaikkapa Ylilauta. Ylläpitäjä ei edes tiedä niitä.

 

Know your meme -sivustolle lisättiin maaliskuussa uusi artikkeli.

Sivu on nörteille Wikipediaa tärkeämpi ensyklopedia, ainoa tapa jäljittää uusien keskusteluiden tieltä tuhoutuvia viestejä ja meemejä.

Black Pill. Musta pilleri.

”Termi, jota käytetään kuvaamaan nihilististä ja fatalistista vakaumusta. Nettikäytössä se liitetään usein inceleihin ja 4chan-keskustelijoihin, joita kuvaillaan ’doomereiksi’.”

Artikkeli lisättiin sivuille päivää ennen Uuden-Seelannin ampumisia.

 

Muokattu 18.4.2019 kello 9.57: Toisin kuin jutusta saattoi aiemmin ymmärtää, krp:n verkkotiedusteluyksikkö perustettiin vasta kouluampumisten jälkeen.