Alfa-tv:n aikamatka

Alfa-tv rekrytoi viittätoista työntekijää ja hakee JSN:n jäsenyyttä. Se yrittää temppua, jossa sen edeltäjä ei onnistunut, kirjoittaa Pasi Kivioja.

Profiilikuva
AlfaTV
Teksti
Pasi Kivioja
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Mikä voisi mennä pieleen, jos tv-kanavalta tulee Syksyn sävel, Miss Suomi -kisat, Sari Tammisen tanssiohjelma ja Joel Hallikaisen parisuhdeohjelma? Alfa-tv:llä on kovat piipussa syksyn ohjelmistossaan, joka on kuin aikamatka 1980–1990-lukujen yhtenäiskulttuuriin.

Ainut vain, että sitä yhtenäiskulttuuria ei enää ole. Maailma muuttui, mutta tuon ajan ohjelmakonseptit eivät, joten isot tv-kanavat luopuivat niistä.

Olisiko näillä ohjelmilla nyt nostalgista imua, joka vetäisi katsojien ja mainostajien vyöryn kanavalle?

 

Samaan aikaan Alfa-tv on perustamassa uutistoimitusta, rekrytoi viittätoista työntekijää ja hakee JSN:n jäsenyyttä. Kanavan toimittajanimiä ovat Sanna Ukkola, Tomi Lindblom, Matti Virtanen ja Tommi Parkkonen. Lisäpääomaa kanava on kerännyt julkkismiljonääreiltä, kuten Harry Harkimolta ja Eero Lehdeltä, sekä mediakonserni Keskisuomalaiselta.

Alfa-tv sai julkkissijoittajilta tiettävästi vajaat miljoona euroa. Raha hujahtaa nopeasti uusien työntekijöiden ensimmäiseen vuosipalkkaan. Kanava pitäisi saada pyörimään mainosrahalla, jonka se joutuu hankkimaan kilpailijoiden apajilta. Alfa-tv yrittää temppua, jossa sen edeltäjä SuomiTV epäonnistui, eikä Sanoma-konsernin Nelosen uutisillekaan lopulta hyvin käynyt. Uskon on oltava luja, mutta sitä kristillistaustaisella Alfa-tv:llä varmasti riittää.

 

SuomiTV:n agenda oli kristillinen, eikä ohjelmistossa näytetty aviorikoksia tai myönteisiä viittauksia homoseksuaalisuuteen. Vuonna 2019 Alfa-tv:n juontaja Heidi Pakarinen irtisanoutui törmättyään kanavan konservatiiviseen arvomaailmaan. Kanavan toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja uhkasivat ohjelman mainostauolla laittaa lähetyksen poikki, jos Pakarinen vielä mainitsisi vieraansa transsukupuolisuuden.

Liiketoimintajohdon väliintulo ei onnistu Journalistin ohjeisiin sitoutuneella kanavalla ja journalismiksi tulkittavassa ohjelmassa. Se olisi ohjeiden vastaista päätösvallan luovuttamista toimituksen ulkopuolelle ja tiedonvälityksen rajoittamista.

Jos joku kaipaa kanavan uutisilta ”vaihtoehtoisia totuuksia”, voi joutua pettymään. Uutisten pitää kuitenkin perustua totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen ja tarkistettuihin faktoihin.

Keravan teollisuusalueelle nousi tuliterä tv-talo – Mistä kristillisen järjestön Alfa-TV saa miljoonien rahavirtansa?