EU epäilee Britannian vakoilevan brexit-neuvottelijoita – Brittien mukaan hölösuinen EU-virkakunta vuotaa

EU:n erittäin kriittinen sisäinen presentaatioaineisto päätyi lähes välittömästi sisäisen käsittelyn jälkeen Britannian käsiin.

Teksti
Mika Horelli

Euroopan unionin brexit-neuvottelijoiden epäilysten mukaan Britannia on käyttänyt neuvotteluissa tietoja, jotka se on voinut saada vain vakoilemalla heitä.

Brittiläisen The Telegraph -lehden mukaan epäilykset nousivat Michel Barnierin johtamassa EU:n 27 jäljellejäävän maan brexit-neuvotteluryhmssä sen jälkeen, kun Britannian kannalta erittäin kriittinen EU27:n sisäinen presentaatioaineisto oli päätynyt lähes välittömästi sen sisäisen käsittelyn jälkeen Britannian käsiin.

Tämä tapahtui 5. heinäkuuta 2018, vain päivää ennen pääministeri Theresa Mayn maaseutuasunnollaan Chequersissa järjestämää hallituksen maratonkokousta, jossa May rutisti hallitukseltaan ehdotuksen brexitin tavoitteista.

Britannia ryhtyi lehtitietojen mukaan lobbaamaan aineiston julkistamista vastaan erittäin korkealla tasolla vain muutaman tunnin kuluttua siitä, kun se oli saanut sen käsiinsä.

Tällä todennäköisesti viitattiin pääministeri Mayn ja Saksan liittokansleri Angela Merkelin tapaamiseen samana päivänä. Mayn oletettu vetoomus Merkelille ilmeisesti myös onnistui, koska aineistoa ei ainakaan toistaiseksi ole virallisesti julkaistu.