Muistokirjoitus: Ville Oksanen @villoks

Profiilikuva
Blogit Kohinaa
Kirjoittaja on verkostotutkija, futuristi ja konsepti- ja käytettävyyssuunnittelija Otavan Opistolla.

Ville Oksanen oli vain 37-vuotias kansainvälisesti arvostettu asianajaja, suomalainen edelläkävijä, kansalaisaktivisti ja tutkija (HS 23.11.). Hän oli yksi Suomen johtavimmista parhaillaan muotoutuvan nettiyhteiskunnan lainsäädännön tuntijoista ja kehittäjistä.

Ville teki uraauurtavan elämäntyönsä puolustamalla pioneerina tinkimättömästi ja lukemattomin tavoin informaatioyhteiskunnan kansalaisoikeuksia. Hän oli yksi Electronic Frontier Finland -yhdistyksen perustajista ja sen puheenjohtaja 20042005.

Hän oli juridiikan moniottelija ja osakas Turre Legal -asianajotoimistossa. Toimisto on ollut pitkään puolustusasianajajana useissa oikeudenkäynneissä pro bono -periaatteella eli yleisen hyvän nimissä. Esimerkkinä monivuotinen tapaus DC++ -vertaisverkon nuorista ylläpitäjistä, se on yksi Suomen laajimmista tekijänoikeuskysymysten oikeudenkäynneistä.

Ville Oksanen teki väitöskirjansa digitaalisista tekijänoikeuksista ”Five Essays on Copyright in the Digital Era” (2008). Bloggaajana (Tietokone, Tietoviikko) Ville kirjoitti veitsenteräviä ja humoristisiakin analyyseja suomalaisesta lainsäädännöstä ja erityisesti sen epäloogisuuksista sekä siitä, miten sitä voisi kehittää arkijärjen ja internet-aikakauden suuntaan.

Hän oli myös käynnistämässä Järkeä tekijänoikeuslakiin -kansalaisaloitetta (2013). Hän vaikutti keskeisesti aloitteen sisältöön, tarvittavien 50 000 allekirjoituksen keräämiseen  ja käsittelyn edistämiseen eduskunnassa.

Ville oli mukana Tekesin rahoittamassa Digital Health Revolution -hankkeessa. Siinä tutkitaan tulevaisuuden mahdollisuuksia, jotta yksilö voisi paremmin hyödyntää omaa digitaalista jalanjälkeään itse valitsemissaan käyttökohteissa sekä hallinnoida tietojensa käyttöä, kuten yksilön genomitietoa, omaa terveys- ja hyvinvointiseurantadataa sekä muuta arjesta tallentuva dataa.

Ville oli muotoutumassa olevan modernin maailman ja tulevaisuuden kansalaisoikeuksien esitaistelija ja tavallisten ihmisten puolustaja. Vapauden arvo ymmärretään usein vasta sitten, kun vapaus on jo menetetty, kuten Yhdysvaltain NSA-skandaali osoitti. Ville kuitenkin havaitsi, että tulevaisuuteen voi vaikuttaa etukäteenkin ja erityisesti järkevän ja oikeudenmukaisen lainsäädännön kautta.

Villen saavutukset ja kesken jäänyt elämäntyö ovat ainutlaatuinen osa suomalaisen informaatioyhteiskunnan ja internetin historiaa. Tämän työn merkitys alkaa hahmottua vasta, kun tulevaisuudessa oivallamme omien digitaalisten jalanjälkiemme vaikutukset jokaisen omaan arkeen sekä yksilöiden omat oikeudet puolustaa ja hallinnoida niitä.