Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Kuukauden keskimääräinen äänikirja-annos: 25 tuntia

Blogit Kirjailijan päiväkirja 14.10.2021 12:50
Karo Hämäläinen
Karo Hämäläinen - avatar
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

25 tuntia kuukaudessa eli noin 50 minuuttia joka päivä. Se on keskimääräisen äänikirjapalvelun asiakkaan annos.

Kirjoiksi muutettuna se tarkoittaa 2–4 normaalia romaania tai tietokirjaa. Toisaalta David Foster Wallacen Päättymättömän riemun, Miki Liukkosen viime teosten tai Markus Leikolan mammuttiromaanien kuuntelemiseen kuluu keskimääräisen kuulijan vauhdilla pari kuukautta.

Tuolla kuukausitahdilla tulee vuodessa kuunnelleeksi 300 tuntia.

Keskimääräisen kuuntelijan tuntimäärä perustuu Suomessa suurimman äänikirjapalvelun eli Bookbeatin ”Finland listens 2021, Äänikirjojen vuosi” -raporttiin. Voinee olettaa, että muiden äänikirjapalveluiden kuten Storytelin, Suomalainen Plussan, Ruudun ja Nextoryn keskikuunteluluvut ovat suunnilleen samalla tasolla.

 

Siinä missä fyysisten kirjojen kaupan hyllyille mahtuu lähinnä uutuusnimikkeitä, äänikirjapalvelussa aiemmin ilmestyneet teokset ovat yhtä helposti saatavilla. Siitä huolimatta äänikirjapalveluissa kuuntelu keskittyy uutuuksiin. Bookbeatin tilastojen mukaan tämän vuoden tammi–syyskuussa kuunnelluista kirjoista 30 prosenttia oli ilmestynyt tänä vuonna, 39 prosenttia viime vuonna ja 31 prosenttia vuonna 2019 tai sitä aiemmin.

Vaikka asiaan tietenkin osaltaan vaikuttaa se, että vasta aivan viime vuosina teoksista on ryhdytty laajamittaisesti tekemään äänikirjoja, luvut kertovat selvästi sen, että julkisuudessa esillä oleminen ja yleisesti keskusteluissa esiintyminen nostavat kirjoja kuuntelulistalle aivan niin kuin lukulistallekin.

Bookbeatin mukaan Suomessa kuunnellaan suomeksi ja erityisesti fiktiota.

”Eniten kuunnellaan kaunokirjallisuutta – 65 prosenttia kaikesta kulutuksesta oli romaaneja tai jännitystä eli fiktiota viimeisen 12 kuukauden aikana. Elämäkertoja ja tietokirjoja kuunneltiin 26 prosenttia kokonaisuudesta, ja lastenkirjojen osuus oli 9 prosenttia kaikesta kuuntelusta”, Bookbeat kertoo tiedotteessaan.

Suomenkielisten kirjojen osuus Bookbeatilla on 94 prosenttia, englanninkielisten viisi ja ruotsinkielisten yksi prosentti. Muut kielet jäävät desimaalinpyörityksiin.

 

Bookbeatin arvion mukaan Suomi on Euroopan neljänneksi suurin digitaalisten äänikirjojen markkina Saksan, Britannian ja Ruotsin jälkeen.

Äänikirjat ovat pohjoismainen ilmiö, sillä seuraavilla sijoilla tulevat Tanska ja Norja. Myös Alankomaat on selvästi runsasväkisempiä Italiaa, Espanjaa ja Ranskaa edellä.

Äänikirjapalveluilla on Suomessa Bookbeatin arvion mukaan kuluvan vuoden lopulla noin 400 000 maksavaa asiakasta. Se tarkoittaa seitsemää prosenttia koko Suomen väkiluvusta ja miltei yhdeksää prosenttia yli 15-vuotiaista suomalaisista.