Jarkko Nieminen muovitti urheilijaesikuvansa elämäkerran – nämä ovat tennisässän kymmenen tärkeää tietokirjaa

Profiilikuva
Karo Hämäläinen on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Suomen menestynein tennisammattilainen Jarkko Nieminen (s. 1981) ei nuorena ihaillut erityisesti ketään tenniksenpelaajaa. Toki hän esimerkiksi yritti matkia joidenkin pelaajien lyöntejä, mutta kukaan ei noussut varsinaiseksi idoliksi.

Sen sijaan yhdysvaltalaista koripalloilijaa Michael Jordania (s. 1963) hän ihaili ja ihailee.

Kun Nieminen hankki omakseen Bob Greenen Jordanista kirjoittaman elämäkertakirjan Rebound – The Odyssey of Michael Jordan pokkariversion – ilmeisesti jollakin juniorikisareissulla lentokentän kirjakioskista –, 14-vuotias urheilijanuorukainen päällysti sen kontaktimuovilla, jotta kirja säilyisi moitteettomana.

Hyvässä kunnossa kirja onkin säilynyt. Kun haastattelin Niemistä Vanhan kirjallisuuden päivien Elämäni tietokirjat -haastattelussa, hän nosti sen ensimmäiseksi kymmenestä valinnastaan.

 

Niemisen elämän kymmenestä tärkeästä tietokirjasta moni on pehmytkantisia, sillä niitä on luettu ja kuljetettu mukana pelimatkoilla.

Varsinaisen haastattelun jälkeen Niemien paljasti kauhistelleensa joidenkin muiden pelaajien tapaa vain viskata kirja kassiin tai mailalaukkuun. Itse hän asetteli kirjoja huolellisesti mailojen väliin, jotta niiden sivut eivät taittuisi kuljetuksen aikana.

Vaikka kirjat fyysisinä esineinä ja mieluiten kovakantisina ovat Niemiselle tärkeitä, hän on viime aikoina löytänyt myös äänikirjat.

 

Kun ihminen esittelee kymmenen itselleen tärkeää tietokirjaa, hän tulee paljastaneeksi paljon itsestään. Jarkko Niemisen listalla näkyvät hänen kiinnostuksenkohteensa: on urheilua, musiikkia, historiaa ja luontoa.

Michael Jordanin elämäntarinan ohella urheilua edustaa kirjailija ja vuorikiipeilijä Jon Krakauerin tosipohjainen Jäätäviin korkeuksiin (suom. Liisa Paakkanen). Se kertoo katastrofiin päätyneestä Mount Everestin valloituksesta.

Tai ehkä Krakauer kertoo urheilua enemmän luonnon suurista voimista. Selvästi luontoaiheinen on viime vuoden tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittanut Anssi Jokirannan, Pekka Juntin, Anna Ruohosen ja Jenni Räinän Metsä meidän jälkeemme.

Metallica-fanina tunnetun Niemisen tärkeiden tietokirjojen listalta löytyy ”Metallican elämäkerta”, Mick Wallin kirjoittama Enter Night mutta myös James Foxin kirjoittama Rolling Stones -kitaristin Keith Richardin elämäntarina.

Keith Richards – Life on mielettömän hyvin kirjoitettu. Samalla kun se on musiikkikirja ja antoisaa luettavaa Rolling Stones -fanille, se on ajankuva.”

 

Sotahistoria on kiinnostanut Niemistä nuoresta saakka, ja kymmenen tärkeän tietokirjan listalla katetuksi tulevat niin Suomen vuoden 1918 sisällissota (Sisällissodan pikkujättiläinen) kuin toisen maailmansodan jälkikaikuja tarkasteleva Ville Kivimäen Murtuneet mielet.

Viime vuosien megaselleri Yuval Noah Hararin Sapiens (suom. Jaana Iso-Markku) on huikea katsaus ihmisen historiaan.

”Kirja herättää paljon kysymyksiä: pystyykö ihminen myös ratkaisemaan tulevaisuuden ongelmat?”

Sami Sillanpään Kiinalainen rakkaustarina kertoo kahden toisinajattelijan rakastumisesta totalitaarisessa järjestelmässä.

”Kirja on silmiä avaava kokemus.”

Nelson Mandelan omaelämäkerta Pitkä tie vapauteen (suom. Heikki Älli) on paksu, painava ja suuri tarina.

”Joskus kysyttiin, keitä eläviä tai menehtyneitä haluaisin tavata. Mandela oli sillä listalla.”

Jarkko Niemisen Elämäni tietokirjat -haastattelun voi katsoa Vanhan kirjallisuuden päivien Youtube-kanavalla tästä linkistä.