Blogit

Proosakirjailijan arkea ja kirjallisuuden ajankohtaisia aiheita.

Fabula aloittaa B-luokan antikvariaattina

Blogit Kirjailijan päiväkirja 23.10.2015 11:38
Karo Hämäläinen
Karo Hämäläinen - avatar
Kirjoittaja on kirjailija ja talouteen erikoistunut vapaa toimittaja.

”Kirjojen Netflixiksi” haluavan Fabulan taival on alkanut rämpien. Syys-lokakuun taitteessa aloittaneen palvelun valikoima muistuttaa pikkukaupungin antikvariaattia, josta asiantunteva ostaja on poiminut parhaat päältä. Tärkeimmät kaunokirjallisuuden kustantajat eivät ole lähteneet mukaan palveluun.

Fabulan idea on tarjota kiinteää kuukausimaksua vastaan rajattomasti luettavaa. Kuukauden erissä maksettuna palvelun listahinta on 14,99 euroa, mutta avajaiskampanjassa kuukauden lukuoikeus maksaa 11,99 euroa. Kolmen tai kuuden kuukauden erissä maksettuna kuukausimaksu painuu alemmaksi.

Palvelussa on tällä hetkellä mukana yksitoista kustantajaa. Yleisen kirjallisuuden kustantajista tunnetuin fabuloitunut on Siltala, mutta sekin on laittanut palveluun vain valikoituja varhaisempia nimikkeitä. Esimerkiksi Kari Hotakaisen tämänsyksyistä Henkireikää Fabulasta ei saa, ainoastaan vuonna 2011 ilmestyneen Jumalan sanan.

Laajalla valikoimalla ja myös tämän syksyn uutuuksilla Fabulassa on mukana tietoissa vahva Into. Sen sijaan suurimpien yleiskustantamoiden Otavan, Bonnier-omisteisten WSOY:n ja Tammen sekä Gummeruksen kustantamia teoksia palvelusta saa hakea turhaan.

Nykyisellä valikoimalla Fabulalle on helppo ennustaa lyhyttä elinikää. Kun kiinnostavimmat uutuusnimikkeet puuttuvat, viidentoista euron kuukausimaksu kuulostaa paljolta. Antikvariaateista Fabulan tarjontaa saa parin euron kappalehintaan.

On vaikea nähdä, että riittävän moni innostuisi Fabulasta, jotta sen toiminta olisi taloudellisesti järkevää.

Palvelu haluaa kansainväliseksi, ja kansainvälistymisen onnistuminen edellyttäisi vahvoja näyttöjä kotimarkkinalta – tai edes joltain toimintamarkkinalta.

Fabula vetoaa sivuillaan kuluttajiin: ”Jotta saisimme lisää kustantajia liittymään Fabulaan ja lisäämään kirjansa, meidän pitää näyttää heille, että lukijat haluavat tätä, tykkäävät meistä ja ovat valmiita tilaamaan Fabulan. Ensimmäiset sata tilausta myytiin loppuun hyvin nopeasti, mutta korkean kysynnän takia haluamme tarjota toiset 100 tilausta hieman edullisempaan hintaan kuin normaalihinta.”

Valitettavasti parinkymmenen prosentin alennus kuukausihinnasta ei ole järin kova täky tarttua nykymuotoiseen tarjontaan.

Fabulassa myydään kirjoja myös yksittäiskappaleina samoin kuin esimerkiksi Elisa Kirjassa.

 

E-kirjoista ja lukupalveluista keskustellaan lauantaina Helsingin kirjamessuilla. Osallistun Fabulan koolle kutsumaan paneeliin 24.10. kello 17.00 Kullervo-salissa.