Ylipitkät lennot ovat holtittomia syöppöjä ja ilmaston pilaajia: Iso osa polttoaineesta käytetään vain polttoaineen kuljettamiseen

Uutisanalyysi: Kaksinaamaiset lentoyhtiöt puhuvat yhä enemmän ilmastonmuutoksen torjunnasta mutta toimivat usein päinvastaisella tavalla.
Ulkomaat 15.11.2019 14:11
Yli 19 tuntia kestänyt Qantasin suora lento New Yorkista Sydneyyn lähti John F. Kennedyn lentoasemalta 19. lokakuuta 2019.
Yli 19 tuntia kestänyt Qantasin suora lento New Yorkista Sydneyyn lähti John F. Kennedyn lentoasemalta 19. lokakuuta 2019. © James D Morgan / Qantas

Australialaisen lentoyhtiön Qantasin Boeing 787-9 laskeutui 20. lokakuuta Sydneyn kentälle maailman pisimmäksi mainostetun välilaskuttoman matkustajalennon jälkeen. Kone oli startannut lähes 18 000 kilometrin taipaleelle New Yorkista 19 tuntia ja 16 minuuttia aikaisemmin.

Kyseessä ei kuitenkaan ollut tavanomainen matkustajalento vaan kokeilu, jolla yhtiö halusi testata ylipitkien lentojen vaikutusta matkustajiin ja miehistöön.

Matkustajia oli vain 40, lähinnä Qantasin työntekijöitä ja toimittajia. Kaikki matkustivat bisnesluokassa, nukkuivat jopa kahdeksan tunnin yöunia vuoteiksi kääntyvillä istuimillaan ja nauttivat erikoismenun.