Yksilö täydellisesti verkossa: Antaisitko istuttaa ihosi alle radiosirun?

Jussi Tuormaa
Ulkomaat 12.3.2010 14:09

Antaisitko istuttaa ihosi alle radiosirun, joka toimisi yhtä aikaa henkilöpapereina, terveystietojen säilytyspaikkana ja virtaalisena lompakkona?

Radiosiru RFID-siru vuosimallia 2007. Kuva John Raoux / AP / Lehtikuva

Yhdysvallat on myös radiosirutekniikassa muita edellä. Sikäläinen elintarvike- ja lääkintäviranomainen FDA antoi vuonna 2004 ensimmäisen luvan radiosirujen ihmiseen implantaatioon eli istuttamiseen. Euroopassakin sitä on jo kokeiltu.

Radiotaajuista etätunnistusta eli RFID:ää (Radio Frequency IDentification) kutsuttiin suomen kielellä aluksi saattomuistiksi. Se keksittiin alunperin sotilaallisiin tarkoituksiin, mutta on nyt valloittamassa maailmaa kaupallisesti.

Viivakoodi eilen, RFID huomenna

Viivakoodi edustaa mennyttä, RFID huomispäivää, sillä radiosiru ei tarvitse näkökontaktia tuotteen ja ja sen lukijan välille. Henkilöllisyyspaperit voidaan pian unohtaa. Muistilla, lähettimellä ja vastaanottajalla varustetut RFID-henkilötunnisteet ovat tulossa käyttöön tuota pikaa.

Radiosiru on jo käytössä tietulleissa, tuotantotekniikassa, logistisissa järjestelmissä ja tuotetunnistuksessa, sekä kirjaston kokoelmien hallinnassa. Kaupassa vasta kalleimmat tuotteet on varustettu radiosiruilla varkauksien ehkäisemiseksi.

Halvemmissa tuotteissa teollisuus ja kauppa vielä empivät, koska radiosiru nostaisi liikaa niiden yksikköhintoja, vaikka sirun hinta onkin painunut passiivisessa muodossaan jo alle 10 sentin. Jatkossa ne tulevat helpottamaan kauppojen hyllyhuoltoa, tuoteselostusten saamista ja itsepalvelukassoja.

Uudella uljaalla kaupalla on vain yksi ongelma, tietosuojastaan kiinni pitävä ihminen. Siksi esimerkiksi Saksassa it-alan ja kaupan etujärjestöt ovat halunneet varmistaa siruille ja niiden haltijoille riittävän tietosuojan, jotta teknisesti lupaavat hankkeet eivät kaatuisi kansalaisten vastarintaan.

Siru ranteeseen ja tuoppi käteen

Radiosirun istuttaminen ihmiseen alkoi Euroopassa vuonna 2004, vähän ennen kuin se sai viranomaisten luvan Yhdysvalloissa. Istuttamisella juhlistettiin barcelonalaisen beach clubin seitsenvuotissynttäreitä.

Jäsenille tarjottiin ranteeseen riisinkokoista radiosirua, johon voi ladata rahaa. Tarjoilupisteissä ei sen jälkeen tarvinnut käteistä, vaan kädestä voitiin lukea itsekunkin saldo ja ja vähentää siitä maksu noudetuista virvokkeista tai coctaileista. Tosi coolia!

Sirun valmistaja, kalifornialainen VeriChip sai markkinointiapua klubiketjun muista pisteistä Glasgowista ja Rotterdamista. Innostukselle tuli äkillinen loppu 2007, kun syntyi eläinkokeista johdettuja pelkoja sirun istuttamisen vaaroista.

VeriChip sai uuden nimen Health Link Chip ja sen kohderyhmäksi valittiin esimerkiksi dementiasta, epilepsiasta tai sokeritaudista kärsiviä potilaita, jotka eivät vaaratilanteissa enää itse pysty reagoimaan ja pyytämään apua.

Vatanen yhä tiukemmin verkossa

Saksalaisista joka neljäs on ilmoittanut olevansa valmis ottamaan radiosirun ihonsa alle, kunhan siitä on hyötyä arkielämässä. CeBIT-tietokonemessuilla julkistetussa kyselyssä kuitenkin kolme neljästä oli ehdottomasti sitä vastaan.

Jätämme jo nyt jatkuvasti jälkiä, joita voi seurata: kelle olemme soittaneet, missä olemme liikkuneet, mitä mistäkin maksaneet tai millä saiteilla me olemme käyneet. Radiosirun istutuksen myötä olisimme vieläkin paremmin verkottuneita, mutta myös entistä aukottomammin valvottavissa.

Arto Paasilinna julkaisi vuonna 1975 romaanin Jäniksen vuosi. Sen päähenkilö toimittaja Kaarlo Vatanen yrittää päästä irti siinenastisesta elämästään ja karata myös viranomaisten rekistereistä. Tämänpäivän Vatanen on jo paljon tiukemmin kiinni tietoverkoissa.

Onko yksityisyyden suojeleminen vielä toivottavaa – vai jo mahdotonta?

Teksti Jussi Tuormaa, München

Keskustelu

Ei nyt ihan sentään kaikkeen pidä suostua. Itsenäinen vapaa kuluttaja ja kansalainen olkoon kingi. Ne jotka haluavat alistaa ratkaisunsa isolle veljelle tehkööt mitä haluavat. Muistakaa aina, että kaiken ilmoitetu takana on myös salaisia tietofunktoita esim. nato, Pentagon. Echolor. KGB ym. ovat kiinnostuneita yksilön valinnoista. Tietosuojan nimissä vannotaan, ettei muuut pääse tietoon käsiksi. Se on valetta. Mossad ym. kykenevät aina löytämään väylän tiedon lähteille. Itsenäinen on aina vapaa ja tekee ratkaisut itse.

Kun tuollaista sirua on jo pari vuosikymmentä kehitelty, niin onhan se päivänselvää, että se on tarkoitus istuttaa kaikkiin maailman ihmisiin. Vielä kuitenkin mietitään miten ihmiset saadaan haluamaan tuo pedon merkki nahkansa alle. Mielenkiintoisia ja yllättäviä tahoja löytyy näiden RFID-teknologiaa kehittävien yritysten takaa.

Taivaallisen Spagettihirviön johtama natsivihervasemmistolainen Illuminaatti-superjärjestö haluaa ns polttomerkitä koko maailman ihmiset omiin tarkoituksiinsa. Sirulla pystyy mm lukemaan ihmisten ajatuksia ja jos ihminen ei ajattele illuminaatille suopealla tavalla sirua pitkin annetaan tappava sähköshokki joka polttaa ihmisen ja jättää vain tuhkaa jäljelle. Lisäksi sirun kautta voidaan ampua myös ns EMP joka tuhoaa ympäristöstä kaiken elektroniikan helpottaen Taivaallisen Spagettihirviön Lihapullatankkien vyörymistä vapaiden kaupunkien kaduille.

Pelätkää ihmiset, pian olemme kaikki kuolleita ellemme hyväksy Taivaallisen Spagettihirviön ylivaltaa ja alistu orjiksi.

Kirjoitelkaa nyt viela kun voitte. Muutaman vuoden kuluttua teilta ei enaa kysella etta haluatteko.
Jos passin haluat uudistaa, otetaan jo nykyisin sormenjaljet. Kuka tallaista olisi voinut edes uneksia joskus 1070-luvulla?
Tietojahan, ei, kuulema kayteta muuta kuin sellaisissa tapauksissa etta esim. uhri pitaisi tunnistaa…
Naurattaa niin etta taitaa hernia tulla.
Muutama viikko sitten oli uutisissa etta USA ”NEUVOTTELEE” (!!!) Suomen kanssa DNA- ja sormenjalkitietojen ”VAIHTAMISESTA” (!!!).
Tama tarkoittaa, etta kaikkien passia hakeneiden sormenjaljet menevat saman tien johonkin jenkkilan tiedostoon.
Nyt Englannista luovutettiin (joko on pantu toimeen?) joku polvasti joka tunkeutui jenkkitiedostoihin. Halusi tietoja UFO:ista. Miesta voi odottaa 30 vuoden kakku vapauden maassa. Arvatkaapa luovuttaisiko Obama kansalaisensa mihinkaan maahan vastaavasta syysta?

Mihin passia tarvitaan? Matkustusasiakirjaksi ulkomaille, eiko? Siis ne jotka MAHDOLLISESTI haluavat poistua Suomesta viiden vuoden aikana, ovat jo epailtyja rikollisia. Jo se etta AJATTELET matkustavasi pois Suomesta, osoittaa rikollista mielta.
Ja vauvoillahan pitaa olla oma passi. Olet sitten poliisin/CIA:n tai jonkin muun hyvantekevaisyysjarjeston kirjoissa kenties 90 vuotta…

Seuraavaksi passia hakeneilta otetaan hammaskartta, miehilta spermanayte (perusteena etta vain miehet tekevat rikoksia Suomessa), HIV-testi, selvitetaan poliittiset taustat hakijalta ja kolmanteen polveen kummankin vanhemman puolelta… (Ettei vain hakija ole NATO-vastustaja>siis vihaa Yhdysvaltoja>on paha ihminen)

Tuo siru on ihan pikkujuttu. Pari paivaa sairaalassa, pieni kuhmu jossain paakuoressa ja taas olet kelpo kansalainen.

Jotenkin tunsi likaantuvansa kun piti pasivirkailjalle nayttaa etta kaikki sormet ovat tallella…

Lukekaahan raamattunne, siellä se on ja sen tulosta puhuttiin jo -80 luvulla.
Et saa ostaa, myydä tai vaihtaa ellet ota merkkiä käteesi.

Nyt kun näitä mikrosiruja tuputetaan ihmisille ja lopulta se tulee kaikille pakolliseksi, niin vallanpitäjien on helppo vain sammuttaa siru jos et tee tasan tarkkaan niin kuin sinulle sanotaan. Käteinen raha poistuu ja maksaa voi ainoastaan mikrosirulla.

Sirun sammuttamalla sinun elämästäsi tulee hetkessä erittäin hankalaa. Salaliittohörhöilyä? Sehän nähdään.

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että mitä sirulle tehtään. Lääkärini esitti sirua sairauteni pohjalla asennettavaksi terveydellisissä mittasuhteissa! Itse olen vastaan koko sirua, koska itse olen uskossa. Ajan mittaan jos sairauteni paranee epilepsiasta jonka takia jouduin ottamaan sirun. Mikäli tämän sirun avulla epilepsiani poistuu elämästäni niin aion luovuttaa takaisin asentajalle lisätarvikkeineen ja vieläpä mahdollisemman pian.