YK:n tasa-arvojärjestö: Oma raha muuttaa naisen elämän

Ulkomaat 16.10.2011 12:01

Michelle Bachelet

YK:n tuoreen tasa-arvojärjestön johtaja Michelle Bachelet on Chilen entinen presidentti ja vaikutti vuosia myös maansa terveys- ja puolustusministerinä.

UN-Women aloitti toimintansa vuoden 2011 alussa entisen Unifemin tilalla. Mihin uutta järjestöä tarvittiin?

”Lukuisista päätöksistä huolimatta naisten asema ei ole maailmalla kohentunut riittävän nopeasti. Me tarvitsimme vahvempaa järjestöä, jolla on myös enemmän poliittista painoarvoa. Tavoitteemme on naisten poliittinen ja taloudellinen voimaannuttaminen, naisiin kohdistuvan väkivallan vähentäminen ja naisten aseman kohentaminen rauhanprosesseissa. Työtä on paljon.”

Tasa-arvo ei ole prioriteetti monelle maailman johtajalle. Mitä te heille sanotte?

”Yksikään johtaja ei ole sanonut minulle avoimesti, ettei sukupuolten välinen tasa-arvo olisi tärkeää, päin vastoin. Meidän tehtävämme on tukea hallituksia niin että ne myös noudattavat kansallisia lakejaan ja allekirjoittamiaan kansainvälisiä sopimuksia – kuten naisten syrjinnän kieltävää sopimusta, jonka 186 maata on ratifioinut.”

”Egyptissä ja Tunisiassa olemme tukeneet naisten omia ponnisteluja demokraattisten muutosten aikaansaamiseksi. Tasa-arvo ei tule automaattisesti, vaikka juuri siitä demokratiassa on kyse. Mutta kännykät, Facebook ja Twitter ovat laskeneet osallistumisen kynnystä erityisesti naisille.”

Missä ovat nyt tasa-arvon suurimmat haasteet?

”Varallisuus ja vaikutusvalta kulkevat käsi kädessä. Kun köyhä nainen saa tuloja, häneen kohdistuu vähemmän perheväkivaltaa ja hänen tyttärensä päätyy harvemmin varhaiseen pakkoavioliittoon, koska perheellä on varaa pitää tytär koulussa ja ruuassa. Tämä puolestaan vähentää suoraan synnytyskuolemia, sillä enemmistö synnytykseen kuolevista naisista on 15-19-vuotiaita. Kun nainen saa tuloja, niistä 90 prosenttia menee perheen terveyteen, koulutukseen ja ruokaan. Miehillä osuus on 40 prosenttia.”

Mutta miten muutos toteutetaan?

”Meidän on vakuutettava hallitukset siitä, että niiden kannattaa sijoittaa naisiin ja tyttöihin. Se ei ole ainoastaan oikein, vaan se on myös fiksua: nämä maat pärjäävät taloudellisesti paremmin.”

Millä alueilla on tapahtunut eniten kehitystä?

”Kuilu tyttöjen ja poikien välisessä koulutuksessa on koko maailmassa kaventunut selvästi, myös terveydessä erot ovat vähentyneet.”

Entä vähiten?

”Politiikassa. Maailman johtajista alle kymmenen prosenttia on naisia, vain 19 prosenttia parlamentaarikoista on naisia. Kun parlamentissa on naisia vähintään 30 prosenttia, nousevat terveys, koulutus, ruoka ja eläkkeet politiikan keskiöön. Tähän on päässyt vain 20 maata.”

YK:n vuosituhattavoitteista heikoimmin on toteutunut naisten synnytyskuolemien vähentäminen. 350 000 naista kuolee edelleen joka vuosi synnytyksiin. Miksi?

”Monessa maassa naisella ei ole valtaa eikä häntä pidetä arvokkaana. Kyse on valinnasta: maassa jossa naisia pidetään arvokkaina, koulutetaan kätilöitä enemmän, kehitetään äitiyshuoltoa ja parannetaan perusterveydenhuoltoa. Ja jälleen, siksi naisia pitää saada politiikkaan. Muutos on jo alkanut.”

Onko Suomesta malliksi muille?

”Suomi on tasa-arvomittareilla monelle taivas, mutta myös teillä on haasteenne. Tasa-arvon saavuttaminen vaatii aina ponnisteluja. Teillä on kuitenkin hienoja käytäntöjä. Vieraillessani Chilen presidenttinä täällä tutustuin teidän äitiyspakkaukseenne. Lääkärinä ja äitinä pidin sitä loistavana. Nyt Chilessä jokainen valtion sairaalassa synnyttänyt nainen saa äitiyspakkauksen.”

Kuva Markus Pentikäinen