YK hyväksyi päätöslauselman tulitauosta, pattitilanne lisää hätää Gazassa

Lähi-itä
Teksti
Karri Kokko
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
israelilaissotilas

YK:n turvallisuusneuvosto on hyväksynyt päätöslauselman, jossa vaaditaan välitöntä ja kestävää tulitaukoa Gazaan ja Israelin vetäytymistä alueelta. Yhdysvallat pidättäytyi äänestyksestä. Samaan aikaan jatkuva pattitilanne lisää palestiinalaisten hätää alueella.
Israel jatkoi iskuja Gazaan YK:n tulitaukoponnisteluista huolimatta. Taistelujen välissä israelilaissotilaalla oli aikaa ottaa torkut panssaroidun miehistönkuljetusvaunun katolla.

Ulkoministerin Condoleezza Ricen mukaan Yhdysvallat tukee päätöslauselman sisältöä, mutta olisi halunnut jäädä odottamaan Egyptin johdolla käytävien neuvottelujen tuloksia.

Egyptissä jatketaan neuvotteluita Gazan tulitaukoehdotuksesta. Palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin odotetaan matkustavan Kairoon tänään ja Israelin pääministerin Ehud Olmertin lähipäivinä.

Toiveita sovusta lisää YK:n turvallisuusneuvoston hyväksymä päätöslauselma, jossa vaaditaan välitöntä ja kestävää tulitaukoa. Turvallisuusneuvosto korostaa myös aseiden salakuljetuksen lopettamista palestiinalaistaistelijoille ja Gazan saarron höllentämistä.


Hätä syvenee kun
pattitilanne jatkuu

Taistelujen laajeneminen vai sittenkin aselepo? Molemmat vaihtoehdot nousivat pintaan Gazan kriisissä torstaina. Diplomaattipiireissä hierottiin vimmatusti sopua tulitaukoesityksestä, mutta samaan aikaan Pohjois-Israeliin iskeytyi rakettisarja Libanonin puolelta.

Selväksi tuli ainoastaan se, että Gazan asukkaiden asema kurjistui entisestään, kun YK:n avustusjärjestö UNRWA keskeytti toimintansa alueella toistaiseksi. Kaksi sen kuljettajaa sai surmansa Israelin armeijan tulituksessa ja järjestö ilmoitti riskien olevan liian suuret. Keskeytyksen pituudesta ei kerrottu.

UNRWA:n mukaan ihmisten hätä Gazassa pahenee joka hetki. Ruoka on loppumassa muutamassa päivässä, jo miljoona ihmistä on vailla sähköä ja 750 000 ilman vettä.

Järjestön mielestä Israelin päivittäinen kolmen tunnin tulitauko ei missään nimessä riitä. Pidemmästä tauosta ei kuitenkaan päästy vieläkään yksimielisyyteen, vaikka asiaa ruodittiin sekä YK:n päämajassa että Egyptin välittämissä neuvotteluissa.

Poliittisella rintamalla
vilkasta

Diplomaattien mukaan Israel, Hamas ja palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas ovat aloittaneet keskustelut tulitauosta, mutta niistä odotetaan vaikeita. Israel vaatii turvatakuita siitä, ettei Hamas pysty aseistautumaan uudelleen, palestiinalaiset taas vaativat Gazan saarron purkua.

Erimielisyyttä on lisäksi siitä, kenen pitäisi ensimmäisenä lopettaa iskunsa, miten aseiden salakuljetus Gazaan estettäisiin ja kenen valvonnassa sekä miten rajanylityspaikat avattaisiin ja kuka niitä sitten vahtisi.

“Osapuolille on löydettävä oma porkkanansa. Muuten homma ei toimi”, kuvaili eräs eurooppalaisdiplomaatti tilannetta.

YK:ssa taas turvallisuusneuvosto yritti edelleen löytää yhteistä säveltä Lähi-idästä. Pattitilanne purkautui ainakin osittain, kun Yhdysvallat, Britannia ja Ranska kääntyivät sitovan päätöslauselman kannalle. Aiemmin maat olivat tukeneet vain lievempää julkilausumaa, mikä taas ei kelvannut arabimaille.

“Haluamme päätöslauselman, jossa vaaditaan välitöntä tulitaukoa sekä toimia salakuljetuksen lopettamiseksi ja rajanylityspaikkojen avaamiseksi”, kerrottiin läntisistä diplomaattilähteistä. Lauselmaehdotus esiteltiin illalla arabiministereille.

Neuvoston käsittelyssä on tosin toinenkin, Libyan laatima ehdotus, eikä vielä illalla tiedetty, milloin lopullinen lauselmaesitys olisi valmiina äänestystä varten.

Pohjoisen raketit
herättivät paniikkia

Gazassa pommitukset ovat kuitenkin edelleen jatkuneet, ja Israelin hyökkäys on tappanut tähän mennessä jo yli 750 ihmistä. Palestiinalaisten silminnäkijöiden mukaan viimeöisissä iskuissa kuoli muun muassa kuusihenkinen perhe. Israelilaissotilaita ja -siviilejä on kuollut palestiinalaisten raketti-iskuissa sekä taisteluissa yhteensä 11.

Torstaina ehdittiin jo pelätä, että taistelut laajenevat Gazasta Pohjois-Israeliin, kun Libanonin puolelta ammuttiin rajan yli ainakin kolme rakettia. Niiden räjähdyksissä haavoittui kaksi ihmistä.

Israel vastasi tykistötulella ja kehotti alueen asukkaita suojautumaan. Välikohtaus näytti kuitenkin jäävän yksittäistapaukseksi, sillä uusia iskuja ei päivän aikana enää koettu. Libanonin hallitus tuomitsi iskun, eikä Hizbollah tai mikään palestiinalaisjärjestö ilmoittautunut sen tekijäksi.

Israel kävi kesällä 2006 sodan Hizbollahia vastaan ja taisteluiden sytykkeenä olivat juuri rajan yli tehdyt raketti-iskut.

Teksti
SK netin toimitus
STT / Reuters / AFP / DPA
Kuva
Ariel Schalit / AP / Lehtikuva