Yhdysvaltain vakoilupomo: Tämä terroristijärjestö uhkaa Eurooppaa enemmän kuin al-Qaida

Ulkomaat 10.3.2010 09:30
Dennis Blair Dennis Blair pitää terroristijärjestö Lashkar-e-Taibaa suurena uhkana Euroopan maille. Kuva Manuel Balce Ceneta / AP / Lehtikuva

Al-Qaidaa suurempi uhka Euroopalle ja seuraavan terrori-iskun tekijä Eurooppaan ja Intiaan on Lashkar-e-Taiba, eli ”Hyvien armeija”.

Näin varoitti kansallisen tiedustelun johtaja Dennis Blair, presidentti Barack Obaman ”vakoilupomo”, Yhdysvaltain kongressille.

Blairin tehtävä on laatia päivittäin huippusalainen kansallisen turvallisuuden arvio Obamalle. Hän myös seuraa presidentin puolesta CIA:n ja 14 muun amerikkalaisen tiedusteluorganisaation toimintaa.

LeT on Etelä-Aasian suurin terroristijärjestö.

Ääri-islamistisen järjestön tavoitteena on perustaa Intian niemimaan kattava muslimivaltio. Sen vuoksi LeT:n ennakoidaan iskevän Intian lisäksi Euroopassa sijaitseviin intialaisyhteisöihin. LeT on ilmoittanut vihollisikseen hindujen lisäksi myös juutalaiset.

Terroristijärjestön toimintatapoihin kuuluvat siviilien armottomat joukkomurhat ja itsemurhaiskut sotilaskohteisiin. Niitä kuvataan jopa al-Qaidaa älykkäämmin suunnitelluiksi ja toteutetuiksi.

Yhdysvallat nosti LeT:n keskeisten turvallisuusuhkien joukkoon sen jälkeen, kun FBI pidätti pakistanilais-amerikkalaisen David Hadleyn, jota on syytetty yhteistyöstä LeT:n kanssa liittyen terrori-iskuun Mumbaissa vuonna 2008 sekä Tanskaan ja Intiaan suunniteltuihin iskuihin.

Pelko LeT-järjestöä on kasvanut muun muassa siksi, että sen uskotaan edelleen hankkivan runsaasti rahoitusta Persianlahden alueelta, josta sitä alettiin tukea jo 1980 LeT:n taistellessa neuvostojoukkoja vastaan Afganistanissa.

LeT:n iskuja Eurooppaan pidetään uhkana myös siksi, että se on toiminut jo pitkään kansainvälisenä terroristijärjestönä. LeT:n jäsenet ovat taistelleet muun muassa 1990-luvun sodissa Länsi-Balkanilla.

Pakistan on kieltänyt LeT:n toiminnan, mutta järjestö saa yhä tukea pakistanilaisupseerista ja hallinnosta. Intian hallitus ja intialaislähteet väittävät Pakistanin ja Pakistanin tiedustelupalvelun ISI:n tukevan edelleen Laskhar-e-Taibaa.

Lähde Deutsche Welle