Yhdysvallat: Sikainfluenssa liikkuu nyt kännykkämaailmassa

Ulkomaat 16.2.2010 08:55
Mark Peterson loi Tapfactory -sovelluksen, jolla voi seurata sikainfluenssan liikkeitä Yhdysvaltojen alueella. Kuva Rich Schultz / AP / Lehtikuva

Kun iPhonen HealthMap-sovelluksen avaa, virtuaaliselle kartalle alkaa ilmestyä pieniä punaisia nuppineulanpäitä. Ne kuvaavat lähialueella asuvia, sikainfluenssaan sairastuneita henkilöitä. HealthMapin avulla tavalliset ihmiset voivat sekä seurata erilaisia epidemioita että ilmoittaa omasta sairastumisestaan.

Yhdysvalloissa iPhonen omistajilla on mahdollisuus valita yli sadasta erilaisesta sikainfluenssaa seuraavasta sovelluksesta. Osa niistä on ilmaisia, osa maksullisia.

Tuorein sovellus on nimeltään Swine Flu 101. Sen on kehittänyt 23-vuotias Mark Peterson, joka halusi paitsi saada influenssauutiset nopeasti puhelimeensa, myös päivittyvän listan siitä kuinka moni tautiin on sairastunut tai menehtynyt.

Ihmiset pyrkivät välttämään H1N1-virukselle altistumista kaikin keinoin ja etsivät kärkkäästi tietoja taudin leviämisestä. Siksi myös kännykkäsovelluksista on tullut suosittuja.

”Sikainfluenssa on ensimmäinen pandemia, jonka vastustamiseen käytetään digitaalisia työkaluja”, kuvailee sosiaalisen median tutkija Ann Aikin.

Asiantuntijat eivät osaa vielä sanoa, voiko kännykkäsovelluksista olla hyötyä tulevaisuudessa.

”Yleistäen voisi sanoa, että liikaa informaatiota on aina parempi kuin liian vähän”, sanoo professori David Bell, joka opettaa markkinointia Pennsylvanian yliopistossa. ”Kännykkäsovelluksissa piilee kuitenkin vaara, että tieto ja uutiset alkavat kiertää kehää ja muuttuvat matkan varrella.”

Lähde AP