Yhdysvallat: Luonnonsuojelijat lähtevät oikeuteen 144 uhanalaisen lajin puolesta

Ulkomaat 29.12.2009 16:00
Kuvassa on uhanalainen Lednia tumana -kärpänen, jonka voi löytää enää Glacierin kansallispuistosta Montanasta Yhdysvalloista. Kuva Joe Giersch / AP / Lehtikuva

Yhdysvaltalainen luonnonsuojelujärjestö aikoo haastaa presidentti Barack Obaman hallinnon oikeuteen, ellei uhanalaisten eläinten luettelon päivittäminen ala edistyä.

The Center of Biological Diversity -niminen järjestö jätti maanantaina varoituksen haasteaikeestaan maan luonnonsuojeluvirastolle, joka toimii sisäministeriön alaisena.

Uusia luontokappaleita ei ole luokiteltu uhanalaisiksi aikoihin, koska virastolla ei ilmeisesti ole tarpeeksi varoja suojeluohjelmien aloittamiseen. Uhanalaisten listalle on jonossa noin 250 lajia, joista osa on odotellut vuoroaan presidentti Bushin hallintokaudelta saakka.

Yhdysvaltain luonnonsuojeluvirastosta kerrotaan, että uhanalaisten lajien listaaminen on tökkinyt jo vuosikymmenen verran. Onni on kuitenkin kääntynyt sen verran, että ensi vuonna päästään päättäämään viidenkymmenen lajin uhanalaistamisesta.

The Center of Biological Diversity on puolestaan ilmoittanut jättävänsä anomuksia ja kanteita seuraavan kolmenkymmenenkuuden päivän ajan, jotta hallitus ymmärtäisi tehdä uhanalaisten eläinten ja kasvien suojelusta prioriteetin.

Lähde AP