Vuosien taisto – näin Lontoo nappasi olympiakisat itselleen

Ulkomaat 31.7.2012 15:30

Pahin kilpailija Pariisi kompastui ylimielisyyteen, kertoo Kansainvälisen olympiakomitean jäsen Peter Tallberg.

Kuvitus Hannu Kyyriäinen.

Pariisi oli Peter Tallbergin mielestä vahvoilla kisaisännäksi ennen KOK:n ratkaisevaa Singaporen yleiskokousta 2005.

”Ranskan pääministeri ja Pariisin pormestari olivat loppupuheenvuoroissaan ylimielisiä. Sellainen ei myy KOK:ssa.”

”KOK:n jäsenet eivät yksin tee päätöksiä, vaan puhuin niistä monien eri tahojen, myös KOK:n toisen suomalaisjäsenen Jari Kurrin kanssa.”

Lontoo otti Tallbergin mukaan kovan loppukirin.

Sebastian Coe keskusteli paljon etenkin nuorten jäsenten kanssa. Ranskalaiset puolestaan lobbasivat Afrikan maita. Lontoon puolesta puhui myös se, että se oli jo kerran järjestänyt olympialaiset toisen maailmansodan jälkeen, vuonna 1948.”

Näin kisat päätyivät Lontooseen

 • Kesäolympialaisten 2012 hakuaika umpeutuu 15.7.2003.
 • Kilpaan ilmoittautuu virallisesti yhdeksän kaupunkia: Havanna, Istanbul, Leipzig, Lontoo, Madrid, Moskova, New York, Pariisi, Rio de Janeiro.
 • Toukokuussa 2004 KOK karsii kilpailusta kaupungit, joilla se ei usko olevan kykyä järjestää kisoja. Jäljelle jäävät Lontoo, Madrid, Moskova, New York ja Pariisi.
 • BBC:n ohjelma paljastaa elokuussa 2004 lahjusepäilyjä. BBC:n tutkivan journalismin ohjelma Panorama esittää elokuussa 2004 dokumentin, jossa ohjelman toimittajat perustavat valeyrityksen. Sen tehtävänä on muka auttaa olympialaisten saamista Lontooseen. Ohjelmassa olympiakandidaatteja auttavat agentin väittävät pystyvänsä varmistamaan puolet KOK:n jäsenten äänistä raha-palkkiota vastaan.
 • 12-jäseninen arviointikomitea aloittaa työnsä helmikuussa 2005. Komitean raportilla on paljon painoarvoa, sillä KOK:n jäsenet eivät saa lahjusskandaalien takia vierailla kisoja hakevissa kaupungeissa.
 • Huhtikuussa 2005 KOK joutuu jälleen tutkimaan lahjusepäilyjä, kun Lontoota ja New Yorkia epäillään sääntörikkomuksista. Kaupungit ovat luvanneet muhkeita etuja valitsijoille, mikäli valinta osuu niihin. Lontoo lupaa ensin 15 miljoonalla eurolla taloudellisia etuja, mutta vetää myöhemmin tarjouksensa pois.
 • Pariisi on ennakkosuosikki. Ehdokasmaiden huippu-urheilijat, kuten jalkapalloilija David Beckham ja kolmiloikkaaja Jonathan Edwards lobbaavat oman kaupunkinsa puolesta.
 • Viime hetken lobbaus menee kuitenkin asiattomaksi. Ranskan presidentti Jacques Chirac sanoo Liberation-lehden mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putinille ja Saksan liittokansleri Gerhard Schröderille, että ainoa asia, jonka englantilaiset ovat tuottaneet eurooppalaiselle maataloudelle, on hullun lehmän tauti.
 • KOK:n yleiskokous kokoontuu Singaporessa 6. heinäkuuta 2005. Suomesta yleiskokoukseen osallistuvat Jari Kurri ja Peter Tallberg. Olympiakaupungin valinta on enemmistöäänestys. Täysistunnossa on 116 jäsentä.
 • Neljännellä kierroksella 7. heinäkuuta vastakkain ovat odotetusti Lontoo ja Pariisi. Äänet jakautuvat äärimmäisen tiukasti: 54-50. Lontoo repeää juhlahumuun.
 • Toinen isku seuraa kahden viikon kuluttua, mutta neljästä metroon asennetusta pommista räjähtävät vain sytyttimet. Lontoon turvallisuutta olympialaisten kisakaupunkina aletaan epäillä.
 • KOK:n puheenjohtaja Jacques Rogge sanoo kuitenkin, ettei näe mitään syytä ottaa asiaa uudelleen harkittavaksi. Lontoo saa pitää kisansa.

Kilpailujen edetessä SK kertoo, mitä kaikkea et tiennyt Lontoon olympialaisista.