Voimakas jälkijäristys vavisutti Kiinan tuhoalueita

Ulkomaat 25.5.2008 14:21

Kiinassa satoja ihmisiä on loukkaantunut voimakkaassa jälkijäristyksessä Sichuanin maakunnassa. Yli 70 000 rakennusta on sortunut, ja 200 000 on vaarassa romahtaa, kertoo uutistoimisto Xinhua.jälkijäristyksiä kiinassa
Jälkijäristyksistä selvinnyt kiinalaisnainen seisoo entisen kotitalonsa paikalla.

Tiedot kuolonuhreista ovat jääneet yhteen, mutta ainakin 400 ihmisen tiedetään loukkaantuneen.

Järistyksen voimakkuudeksi mitattiin 6,4 richteriä. Järistyskeskus sijaitsee 250 kilometriä pohjoiseen Sichuanin pääkaupungista Chengdusta. Chengdussakin ihmiset pakenivat ulos rakennuksista maan tärinän takia.

Kiinan pahimmalla maanjäristysalueella ei tiettävästi ole suomalaisia, kertoo ministeri Kimmo Lähdevirta Suomen Pekingin-suurlähetystöstä. Suurlähetystö pitää normaaliin tapaan yhteyttä Chengdun suomalaisiin ja seuraa tilannetta.

Kiinassa oleva Nokia-Siemensin tutkimuskeskuksen johtaja Jouni Pirhonen kertoo, että Chengdussa on ollut vain pieniä järistyksiä.

”Tärinää on tuntunut, sen enempää en ole asiaa huomannut. Edes ikkunalasit eivät ole kilisseet”, Pirhonen sanoo.

Pirhosella ei ole tietoa, onko suomalaisia joutunut järistyksen uhriksi. Hän arvelee, ettei suomalaisille ole käynyt kuinkaan, jos he ovat pysytelleet Chengdussa.

Järistyskeskus sijaitsee 250 kilometriä pohjoiseen Sichuanin pääkaupungista Chengdusta.

Maanjäristysalueiden huolena ovat lukuisat tulvariskit. Kymmenet padot ovat kärsineet maanjäristyksissä niin pahoja vaurioita, että ne saattavat murtua, kertoo vesivoimaministeriö. Tulvien vaaraa on torjuttu juoksuttamalla vettä pois tekoaltaista, joiden padot saattaisivat sortua.

Tulvien riskiä kasvattaa myös se, että maanvyörymät ovat tukkineet jokia ja vesimassat leviävät vaarallisesti tukospaikkojen yläjuoksuilla.

Jälkijäristys on voimakkain sitten parin viikon takaisen suurjäristyksen, jossa kuoli kymmeniä tuhansia ihmisiä.

(STT–Reuters–AFP)

Kuva Frederic J. Brown AFP / LK

Kestävätkö Kiinan padot? (SK 21/2008; ilm. 23.5.2008)